Ondanks de Israëlische bezetting blijft er van alles groeien en bloeien op de Westelijke Jordaanoever. Op zo'n 25 kilometer van Ramallah heeft agro-ecoloog Saad Dagher zijn paradijsje. Op een perceel van vijf hectare beheert hij een olijfboomgaard en verbouwt hij groenten en fruit. Hij verkoopt de oogst op lokale markten, in een winkel en via social media.
Trefwoorden: levenswerk, pionier, Palestina, agro-ecologie
Maak in deze video kennis met Saad en lees hieronder meer over zijn werk.
Saad studeerde agronomie in de voormalige Sovjet-Unie. Zelfs toen hij een student was, was hij het niet eens met wat hij chemische landbouw noemde, niet conventionele landbouw. Terug in Palestina zag Saad hoe een buurtboer zijn twee jonge kinderen verloor nadat ze hun zelfgeoogste komkommers met zout wilden kruiden. Ze haalden het "zout" uit een rondslingerende zak pesticiden. De kinderen werden vergiftigd en overleefden het niet. Daarna was het besluit van Saad genomen: hij zou laten zien dat het produceren van voedsel zonder chemicaliën mogelijk was.
Elk jaar komen enkele honderden mensen uit Palestina en het buitenland om naar het veld te kijken en naar Saad te luisteren. Zijn bedrijf, The Humanistic Farm, heeft een tweeledig doel: voedsel produceren en een voorbeeldfunctie vervullen voor agro-ecologische boeren. Saad is ook mede-oprichter van PAF (Palestine Agroecological Forum, een van onze lokale partners), een vrijwilligersorganisatie van boeren en supporters die agro-ecologie beoefenen en promoten.
De vruchtbare sikkel
Het gebied waar Saad woont heette ooit De Vruchtbare Sikkel, maar sinds kort is het meer een woestijn. Saad gelooft dat agro-ecologie de beste manier is om klimaatverandering tegen te gaan, omdat het meer koolstof in de bodem kan opslaan en omdat het een visie biedt op waterbehoud, bijvoorbeeld door waterretentielandschappen. Dit zijn landschappen die zijn ontworpen om te voorkomen dat regenwater verloren gaat. "Gelukkig kan niemand verbieden dat het regent", zegt Saad. Hij verwijst daarmee naar de bezetter. Autonoom voedsel voorzien is een vorm van vrijheid.