Tijd voor een update!

Beste ##firstname##,

Op de Vredefeesten in Sint-Niklaas ondertekende je de grote Europese petitie voor meer zadensoevereiniteit en schreef je je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We willen je van harte bedanken voor je engagement.

De petitie bereikte ondertussen de kaap van 129.447 ondertekenaars, iets om echt trots op te zijn. Momenteel voeren we verder campagne om het thema van zadensoevereiniteit meer bekend te maken bij mensen. En jij kan daar bij helpen! Stuur deze link naar al je kennissen van wie je weet dat dit thema hen ook aangaat: www.levenzondersmaak.be/#petitie. 

Wat raakt jou aan dit thema? Wat vind je van de campagne? En wat hoop jij vooral te lezen in onze nieuwsbrief? Reply op deze mail met je mening, want daar zijn we enorm benieuwd naar.

Wat heb ik nu ook alweer ondertekend? 🤔

Begin 2025 komt er een nieuwe zadenwetgeving voor alle leden van de EU. Enkel als zaden terug meer boerenhanden belanden, in de plaats van in die van biochemische multinationals, kunnen we de diversiteit van ons voedsel terug vergroten. Het huidige wetsvoorstel, dat bij de Europese Raad ligt ter goedkeuring, houdt echter te weinig rekening met de rechten van boer.inn.en. Met beleidswerk en een grote petitie die we aan de betrokken politici bezorgen, wegen we op het wetsvoorstel en bieden we tegengewicht voor de lobby van de biochemische sector.

LEVEN ZONDER SMAAK

 

Aftermovie: Meerdaagse agro-ecologie + water

Wat.een.meerdaagse! Solidagro bracht tussen 15 en 19 oktober tal van agro-ecologische organisaties samen met landbouwers, studenten, experts in waterbeheer, landschapsarchitecten én beleidsmakers. Want om ons voedselsysteem voor te bereiden op te droge en te natte seizoenen moeten we onze kennis delen! Geïnspireerd kijken we terug, gemotiveerd om in de praktijk aan de slag te gaan rond waterbeheer. 

We kunnen het belang van waterbeheer voor landbouw in tijden van klimaatverandering niet genoeg benadrukken. Langere periodes van droogte en intense regenval komen vaker voor. Dat heeft directe gevolgen voor de landbouw, waar water zowel een kostbaar als kwetsbaar element is. Efficiënt waterbeheer helpt gewassen bestand te maken tegen droogte door technieken zoals regenwateropslag, druppelirrigatie en bodemherstel.

Tegelijk kan duurzaam waterbeleid overstromingsrisico’s beperken, droogte tegengaan en biodiversiteit ondersteunen. Kennis uitwisselen, zoals tijdens deze meerdaagse, is de eerste noodzakelijke stap naar een toekomstbestendig landbouwsysteem.

Meerdaagse agro-ecologie + water

 

Internationaal nieuws

 

Agenda

16 november: Meewerkdag bij Den Tuin van Ketels (Hamme)

Nieuwsgierig naar wat er reilt en zeilt op het erf van de ecologische boer? Steek mee de handen uit de mouwen tijdens deze meewerkdag van De Landbouwbrigades en ervaar aan de lijve hoe een dagje boeren voelt. Het is de laatste meewerkdag van het seizoen dus grijp je kans!

Bij Den Tuin van Ketels oogst je van mei tot november lokale, eerlijke en gezonde voeding. Met agro-ecologische methodes herstellen Selly, Wietse en Arne de bodem en het ecosysteem en telen ze voedzame groenten. We doen deze activiteit samen met Avansa Waas-en-Dender.

🕝 16 november van 10u tot 16u
📍 Hollandshof, 9220 Hamme
(klik hier voor de wegbeschrijving)

Kom je vanuit Sint-Niklaas? Geef een seintje op +32 3 361 43 80, dan kan je van daaruit mee rijden met de auto!

Den Tuin van Ketels

 

Opiniestuk: ‘Nieuwe Belgische regering moet zich inzetten voor internationale solidariteit en de strijd tegen honger’

De EU is door haar passiviteit medeplichtig aan de hongersnood in Gaza, Jemen of Soedan. Maar de medeplichtigheid gaat ook over bezuinigingen op humanitaire hulp en internationale solidariteit. Zo wil de EU haar budget voor internationale solidariteit met 2 miljard euro verlagen.

formaat nieuwsbrief procurios, grote afbeelding website, vlagjes (6)

Ook in België dreigen er besparingen. Tegelijk blijft het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt sinds 2017 stijgen, ondanks het internationale engagement om honger tegen 2030 de wereld uit te helpen. Verplichte lectuur van de Coalitie tegen Honger, waarvan we deel uitmaken:

 

Uitgelicht: The Pickers op Food.Film.Fest.

Solidagro is co-organisator van Food.Film.Fest., een divers filmfestival dat plaatsvindt van 10 november tot 10 december op tal van locaties. In de vorige nieuwsbrieven lichtten we telkens een film toe uit het aanbod. Vandaag is The Picker van Elke Sasse aan de beurt.

Er zijn 400.000 tot 500.000 arbeidsmigranten in de Italiaanse landbouw. Een groot deel van hen is er helaas illegaal. De sinaasappels in Calabrië worden voornamelijk geplukt door migranten uit Afrikaanse landen. Velen van hen hebben geen verblijfspapieren. Ze werken meestal zonder contract, ziekteverzekering of minimumloon.

The Pickers film is een absolute must-see die je wakker zal schudden. Want wie plukt de goedkope groenten en fruit die we het hele jaar door kopen? The Pickers brengt de realiteit aan het licht: aan ons eten hangt de bittere smaak van uitbuiting. Een reis door Europese teeltgebieden toont via persoonlijke verhalen hoe gastarbeiders in precaire en soms illegale omstandigheden onze groenten en fruit oogsten. Altijd meer bedrijfsleiders beseffen dat het anders moet en kiezen voor agro-ecologie. Een sinaasappelboomgaard in Zuid-Italië toont dat het ook eerlijk kan.

BEKIJK DE TRAILER

The Pickers

 

Tot tijdens een van onze activiteiten!