+ Nieuwe activiteiten op de planning!

Beste ##firstname##, 

In februari raakte het nieuws van de besparingen ons hard: er zal 25% bespaard worden in onze sector vanaf 2027. Samen met onze koepel 11.11.11. en vele andere sociale bewegingen kwamen we op 13 februari op straat tegen de verrechtsing en voor een solidaire samenleving. Lees hier ons opiniestuk over internationale solidariteit, een kwestie van macht en verantwoordelijkheid. 

betoging 13 februari 2

Met onze koepels ngo-federatie en 11.11.11. bekijken we hoe we samen best omgaan met deze nieuwe realiteit.

Gelukkig was er ook fijn nieuws. We vierden 30 jaar samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen en CDPC, de Filipijnse organisatie die in de Cordillera opkomt voor inheemse gemeenschappen. Twee collega's van CDPC reisden naar België om mee te doen met een congres. Daaruit bleek opnieuw de nood om te blijven investeren in sociale rechtvaardigheid, na decennia van grondstoffenroof door rijke westerse landen. In maart delen we een interview waarin we met CDPC en de Provincie terugblikken.

Met de lente in zicht doen we meer activiteiten in België, zoals de meewerkdagen, filmfestival MOOOV, Picknick Plein Public en een nieuwe activiteit: Break The Cycle, een fietstocht voor Palestina. Ons engagement voor Palestina blijft groot, daarom wordt april de actiemaand voor Palestina. De vergeten conflicten in Burkina Faso en Mali, ook onze partnerlanden, komen weinig in het nieuws, maar zullen we ook de nodige aandacht geven.

Bedankt voor je solidariteit, 

Team Solidagro

PS: Met een gift help je ons en onze partners vooruit. Elk bedrag is belangrijk. 

 

Dit was Februari zonder supermarkt!

Met de collega's gingen we deze maand de uitdaging aan om minder in de supermarkt te shoppen. En jullie hebben volop meegedaan! Check onze Instagram voor alle posts van #februarizondersupermarkt!

Begin maart krijgt de winnaar van onze fotowedstrijd het goede nieuws. Hij/zij heeft een groentenabonnement t.w.v. 500 euro gewonnen.

We sloten de maand in thema af met een lunch zonder supermarkt op kantoor, met veel lekkers van Ijshoeve De Boey (! de chocomousse is episch), Smaak van Waas, Waas Polderbrood van Luc De Boey, Hilde's Ambachten, Akker & Ambacht en Het Hinkelspel. We kunnen het alleen maar aanraden!

Zelf nog op zoek naar korteketenpunten? Surf naar www.rechtvanbijdeboer.be om ze te ontdekken!

Februari zonder supermarkt

Meer weten over deze actie? Klik hier!
 

Beleidswerk: geen versoepeling voor nieuwe ggo's!

Op 20 februari besliste België over haar standpunt rond de deregulering van nieuwe ggo's in de EU. We ondertekenden met 400 andere organisaties een open brief en deden een mailactie om onze beleidsmakers duidelijk te maken dat we niet akkoord zijn met de deregulering. De wet zou veiligheidscontroles wegnemen en de bestaansmiddelen van kleine en middelgrote boer.inn.en in gevaar brengen.

De ggo-wetgeving is een technisch thema dat sterk gelinkt aan zadensoevereiniteit, waarover we campagnes doen. Net als de zadenwet waarover we vorig jaar campagne voerden, speelt deze wet in de kaart van grote zaadbedrijven die patenten nemen op hun ggo's. Het geeft hen nog meer controle over de zaadindustrie.

Helaas stemde België intussen in de Europese Commissie in met de versoepeling, al willen de Belgische vertegenwoordigers nog zaken bijsturen tijdens de onderhandelingen (lees meer). Onze beleidsmedewerker volgt het op de voet. 

Bayer en andere agro-multinationals hebben jarenlang gelobbyd voor deregulering. Samen controleren ze meer dan de helft van de wereldwijde zaadhandel en 60% van de pesticidenmarkt. CC BY 2.0 MIke Steele (Flickr)Bayer en andere agro-multinationals hebben jarenlang gelobbyd voor deregulering. Samen controleren ze meer dan de helft van de wereldwijde zaadhandel en 60% van de pesticidenmarkt. CC BY 2.0 MIke Steele (Flickr)

 

Internationaal nieuws

 

Agenda

Code Rood voert actie tegen agro-business

Code Rood is een actiegroep die via netwerken, sensibilisering en burgerlijke ongehoorzaamheid problemen in ons systeem aan de kaak stelt. Hun acties zijn gelinkt aan de rampzalige toestand van het klimaat. Van 28 februari tot 2 maart voert Code Rood actie tegen de agro-business, oftewel de grote multinationals die de macht hebben in ons landbouwsysteem.

Code Rood

Wij steunen bij Solidagro niet expliciet de acties van Code Rood, maar wel hun narratief over de agro-business. Die houdt een systeem in stand gebaseerd op het overmatig gebruik van natuurlijke grondstoffen en op energie-intensieve chemicaliën en technologieën. Boeren en boerinnen zijn de dupe. Zij werden betrokken om tot het narratief van Code Rood te komen. 150 van hen schreven ook een open brief naar aanleiding van de actie. Deze werd voorlopig enkel in het Frans gepubliceerd. 

 

Luistertip: Feed: A Food Systems Podcast

Is lokaal of mondiaal duurzamer? Welke rol moet vlees spelen in ons voedingspatroon? Wie heeft de macht in het voedselsysteem? In een gepolariseerde wereld verkent deze podcast de visies, waarden en bewijzen achter deze debatten. Verschillende experts die het voedselsysteem proberen te veranderen gaan in gesprek. Een luistertip van onze beleidsmedewerker Elisa Tondeleir.

Je kan dit beluisteren via Spotify, Apple Podcast of YouTube.

Klik hier om de podcast te beluisteren.

 

"Februari betekent elke ochtend en avond meer licht, de eerste vogelzang en de belofte van toekomstige oogsten. In deze maand februari 2025 koesteren we allemaal de hoop op een mooi landbouwjaar, om de moeilijke jaren die we net achter de rug hebben een beetje te compenseren." - open brief naar aanleiding van Code Rood, geschreven door 150 landbouwers