Eten, weten, korte keten

Beste ##firstname##

Je bent van harte welkom op onze 'Twee dagen van lokaal lekkers' in de Stationsstaat in Sint-Niklaas! Smaak van Waas, Velt en Solidagro organiseren op 7 en 10 februari, een cursus en een workshop om lokaal eten in de kijker te zetten. Je kan inschrijven voor een van beide dagen of voor allebei.

Op 7 februari leren we bessen telen in onze tuin met Velt en 10 februari steken we de handen uit de mouwen om zelf speltbrood te bakken met Smaak van Waas. Alle ingrediënten die we gebruiken zijn afkomstig uit het Waasland. Zoals de naam het al zegt, lekker lokaal!

Hieronder vind je alle info. We kijken er naar uit je daar te zien!

Hartelijke groet,

Team Solidagro

 

Een tuin met bessen om van te smullen

We doen op woensdagavond 7 februari samen met Velt een cursus kleinfruit telen - de cursus vindt binnen plaats. De rode bessenstruik kent iedereen, maar er zijn nog zoveel meer lekkere bessenstruiken om in je tuin te zetten. Philippe Vandewalle legt stap voor stap uit hoe je van je siertuin een echte proeftuin maakt! Hij is ontwerper, aanlegger en beheerder van De Zoetenhof, een voedselbos in Destelbergen.

Philippe leert ons de basis voor de aanleg van een ecologische tuin met eetbare bessen en deelt zijn ervaring aan de hand van foto's van aanleg tot beheer. Foto's van de start en hoe het na een aantal jaren uitziet. We bekijken de voordelen, uitdagingen, ontwerpprincipes en geven tips.

Philippe Vandewalle © De Zoetenhof© De Zoetenhof

 

Van speltmeel tot belegde boterham

Op zaterdagochtend 10 februari doen we mee met een workshop van Smaak van Waas om zelf speltbrood te leren maken. Onze begeleider is Luc De Boey,  die brood en ander lekkers op basis van Wase producten verkoopt in zijn bakkerij. Samen met allerlei andere producenten zit hij in het collectief Smaak van Waas, een coöperatie van producenten die verse lokale producten verkopen.

Omdat we wat tijd hebben wanneer het brood moet bakken en rijzen, maken we in tussentijd een spread en notenburger van lokale producten. Zo kunnen we om 13u lekker samen lunchen

De workshop kost maar 5 euro of 1 euro met kansenpas.

We maken ook (h)eerlijke spreads & notenburgers om samen te eten tijdens de lunch!

 

Eten, weten, korte keten

Naast de versterking van agro-ecologie in zes partnerlanden, zet Solidagro ook in België in op agro-ecologie, onder meer door het promoten van de korte keten. De korte keten wil zeggen dat je je eten koopt van dichterbij: je slaat de stappen over van leveranciers, verpakkingsbedrijven en groothandels, supermarkten ... De korte keten is sociaal, economisch én ecologisch voordelig.

We willen burgers terug in contact brengen met de boer en met hun voedsel. Met die visie kwamen we samen met Smaak van Waas en Velt tot de ‘Twee dagen van lokaal lekkers’. 

klein_pakket_klein© Kollebloem

 

Ascheid van de pop-up Keerpunt in Sint-Niklaas

De 'Twee dagen van lokaal lekkers' is onze laatste activiteit in de pop-up Keerpunt. In de afgelopen maanden vielen we dankzij Keerpunt op in de meest drukbezochte straat van Sint-Niklaas. Keerpunt was de ideale plek voor onze campagne 'Stap mee in het veld, word klimaatheld' en we hielden er een gespreksavond rond de kolonisatie van ons partnerland Palestina

Keerpunt