We delen enkele hoopvolle verhalen

Beste ##firstname##, 

Vandaag is het Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk. Vanzelfsprekend zijn we solidair met een volk dat sinds 7 oktober het slachtoffer is van een grootschalige massamoord. Er vielen 44.282 doden in Gaza, van wie 17.492 kinderen, en 796 doden op de Westbank, van wie 168 kinderen (cijfer van 27 november).

Onze solidariteit moet echter verder reiken dan dat. Want het geweld op de Palestijnen startte niet op 7 oktober. Via een beleid van kolonisatie en apartheid beperkt de Israëlische overheid de bewegingsvrijheid en soevereiniteit van Palestijnse burgers al decennialang. Niet voor niets noemt de VN de bezetting van Palestina (de Westbank, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem) illegaal. Verzet wordt met geweld en straffeloos de kop ingedrukt.

BRON: SINT-NIKLAAS ZONDER RACISMESint-Niklaas protest voor een staakt-het-vuren eerder dit jaar

Maar de Palestijnen zijn ongelofelijk weerbaar en er zijn wel degelijk verzetsbewegingen. Een daarvan is de agro-ecologische beweging, die streeft naar een beter politiek, sociaal en ecologisch landbouw- en voedselsysteem, waartoe we met Solidagro en onze partners Bisan en Palestinian Agroecological Forum een bijdrage leveren. In de agro-ecologie staat het recht op voedsel, dat voor de Palestijnen flagrant geschonden wordt door de Israëlische overheid, centraal.

CC BY-NC-SA 2.0 Flickr / delayed gratificationEen Palestijnse boer pleit voor het recht op zijn land terwijl Israëlische IDF-soldaten proberen de oogst van die dag tegen te houden. April 2008, at-Tuwani Westelijke Jordaanoever. CC BY-NC-SA 2.0 Flickr / delayed gratification

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk delen we hieronder twee hoopvolle verhalen over ons werk met de agro-ecologische beweging op de Westbank. Op deze pagina vind je een oplijsting van al onze artikels over Palestina. 

Wat kan je als burger doen? 

  1. Je stem laten horen tijdens de protesten gedeeld op vrede.be
  2. Het nieuws volgen, maar waakzaam zijn over de impact op je mentale welzijn.
  3. De petitie van onze koepel 11.11.11 tekenen: klik hier
  4. Een bijdrage storten voor Awda, een ziekenhuisgroep in Gaza die in nauw contact staat met onze partner Viva Salud: klik hier.

Hou het zelf warm, droog en gezellig,

Team Solidagro

 

Update campagne: Leven zonder smaak

Tijdens onze najaarscampagne verzamelden we handtekeningen om onze Europese beleidsmakers op te roepen een boer- en milieuvriendelijke zadenwet te schrijven. In het huidige wetsvoorstel wordt namelijk het recht van boer.inn.en om in vrijheid hun eigen zaden te telen, uit te wisselen en verkopen niet gerespecteerd.

We landen nu op 513 handtekeningen die we zullen toevoegen aan de petitie die 139.316 Europeanen ondertekenden. We zijn al enorm fier op dat cijfer en bedanken iedereen die door te tekenen mee opkomt voor de toekomst van ons voedsel.

Je kan nog steeds tekenen! De campagne blijft lopen tot januari 2025, wanneer de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement samen tot een zadenwet komen. 

Ontdek hier wat er op het spel staat en laat je stem horen!

LEVEN ZONDER SMAAK

 

Internationaal nieuws

 

Agenda

18 december: Reflectie en Actie binnen het LAB-netwerk

Kom naar het info- en denkmoment van De Landbouwbrigades om te praten over ons voedselsysteem en kennis te maken met De Landbouwbrigades, een initiatief van Solidagro, Wervel en FIAN om boer.inn.en en burgers weer dichter bij elkaar te brengen. Inschrijven is niet nodig!

We nemen de tijd om:
⚈ Informatie uit te wisselen en kennis te maken met andere brigadisten.
⚈ Te babbelen over wat we voelen bij de klimaatverandering en over begrippen als agro-industrie vs. agro-ecologie.
⚈ Te reflecteren over vormen van engagement

Neem vrienden en familie mee, want iedereen kan bijdragen aan de meewerkdagen, acties en evenementen!

🕝 18 december vanaf 18u 
📍 JNM Secretariaat, Kortrijksepoortstraat 192, Gent

Contact: cedric@fian.be. 

OntmoetingsdagMeewerkdag van De Landbouwbrigades - door © Teja De Prins

 

Niet besparen op internationale samenwerking!

Op 14 november trokken we naar Brussel, nadat een nota lektewaaruit bleek dat de nieuwe regering 60% zou besparen op het budget voor internationalesamenwerking. Net als vele collega's in de sector schrokken wij van dit nieuws: onze programma’s worden grotendeels gefinancierd met deze middelen.

Actie tegen besparingen in de Internationale Solidariteit!

Besparen zou betekenen dat de regering die aan het vormen is (met N-VA, Vooruit en CD&V en aan Waalse kant MR en Les Engagés) een decennia-oude internationale belofte breekt: dat stapsgewijs meer middelen voor internationale samenwerking vrijgemaakt zouden worden om tot 0,7% van het Bruto Nationaal Product te komen. In 2023 landden we op amper 0,4%.

 

Opiniestuk: 'De wereld repareren, iemand?'

Als reactie op het nieuws over de besparingen in de internationale samenwerking (zie boven), schreef Tom De Herdt, hoogleraar aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (Universiteit Antwerpen) een sterk opiniestuk dat we graag met je delen.

Internationale samenwerking _ recht op voedsel

Tom De Herdt schrijft onder meer: "Zelfs los van de vraag wiens schuld het is (laten we die vraag even rusten), is wereldongelijkheid naast simpelweg een moreel, ook een sociaal, een economisch, een ecologisch en een politiek probleem met alle karakteristieken van een boemerang. Een collectieve investering dus om de wereld in een nieuwe plooi te krijgen, niets van doen met feelgood."

Lees hier verder
 

Uitgelicht: Bomen op mijn land op Food.Film.Fest.

Solidagro is co-organisator van Food.Film.Fest., een divers filmfestival dat nog plaatsvindt tot 10 december op tal van locaties. In de vorige nieuwsbrieven lichtten we telkens een film toe uit het aanbod. In november is Bomen op mijn land aan de beurt.

De boeren en boerinnen in Bomen op mijn land weten waarvoor ze het doen. Vol liefde voor het vak delen ze hoe de natuur deel uitmaakt van hun landbouwpraktijk. Je hoeft niet spiritueel te zijn om te voelen dat deze voorbeelden van boslandbouw bruisen van de energie. Monocultuur en uitgeputte bodems? Dat kan anders! 

Filmmaker Joris van der Kamp ging met zijn camera op pad om pioniers in de boslandbouw in België en Noord-Frankrijk te volgen. Vier seizoenen lang documenteerde hij hoe robuuste productieve landbouwsystemen kunnen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit, voedselzekerheid en een betere levenskwaliteit. De film schetst een levendig portret van bijzondere boerenfamilies die elk op hun manier boslandbouw toepassen en zo bijdragen aan de agro-ecologische transitie.

BEKIJK DE TRAILER

Trailer Bomen op mijn land

 

"Agroecology offers solutions that respect the wisdom of local communities while addressing global challenges" - La Via Campesina, internationale boer.inn.enbeweging