Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over agro-ecologie

Nieuwsberichten

  1. Bezoek stroomgebied Virvini (Bolivia)

    15 mei 2019

    Bodemonderzoek en uitwisseling rond bescherming waterbronnen.

    Begin 2018 werd met een ceremonie in Tiraque de overeenkomst beklonken tussen de gemeente Tiraque, de Katholieke Universiteit van Cochabamba en onze partner INCCA in het kader van de programma’s van VLIR en Solidagro in Bolivia. Na een uitgebreide diagnose van de problematiek gedurende 2018, gaan dit jaar verschillende onderzoeksactiviteiten van start in Tiraque. In dit kader bezochten we met onderzoekers van de Universiteit, de directeur van INCCA en boerenleiders het stroomgebied van het dorp Virvini.

    Lees hier verder

  2. Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2019

    13 mei 2019

    Solidagro vraagt aandacht voor duurzame voeding en agro-ecologie, ook in België!

    Op vrijdag 26 april organiseerden we samen met Broederlijk DelenWelzijnszorgOxfam-Wereldwinkels en Stad Sint-NIklaas, voor het tweede jaar op rij 'Picknick Plein Public' in het Romain de Vidtspark. We trokken alweer voluit de kaart van duurzaamheid op deze picknick.

    Lees hier verder

  3. Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag

    27 maart 2019

    De Velt-markt Anders op zaterdag 16 maart bleek een succesvol initiatief. Meer dan 800 bezoekers zakten af naar de Bijlokesite van het KASK in Gent voor een dag helemaal in het teken van een ander voedselsysteem: agro-ecologie om het Recht op Voedsel voor iedereen te waarborgen.

    Er was er voor elk wat wils: lezingen, debatten en uiteraard een markt van standjes waar zaden konden geruild worden, waar je boeken kon kopen of waar je gewoon terecht kon met vragen over voeding, landbouw en tuinieren. Uiteraard kon er ook geproefd worden en bij Voedsel Anders was er zelfs een heus café. Het programma bleek de perfecte symbiose tussen inspiratie voor individuele burgeracties van consument en producent, het voeden van het maatschappelijk debat en een oproep tot politieke actie voor een globaal en duurzaam voedselsysteem.

    Lees hier verder

  4. Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems

    13 maart 2019

    “Netwerk Sahel Verwoestijning” (ReSaD - Réseau Sahel Désertification) is samengesteld uit vier nationale middenveldsorganisaties uit Burkina Faso (SPONG - Sécretariat Permanent des Organisations Non Gouvernementales), Frankrijk (GTD), Mali (GCOZA) en Niger (CNCOD). Het netwerk wordt gecoördineerd door de NGO CARI en is gericht op het bevorderen van duurzaam landbeheer in de Sahel. De deskundigheid van de lokale actoren wordt versterkt en gebundeld. Betrokkenen worden gemobiliseerd zodat hun grondgerelateerde belangen worden gehoord door internationale besluitvormingsinstanties.

    Lees hier verder

  5. Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's

    25 februari 2019

    Senegal schakelt een versnelling hoger in het toelatingsproces voor bepaalde genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het land overweegt een nieuwe bioveiligheidswet die een versnelde goedkeuring van bepaalde GGO's mogelijk maakt, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het wetsvoorstel moet nog onderzocht worden door de ministerraad vooraleer het ter goedkeuring aan de Nationale Assemblée (Kamer van Volksvertegenwoordigers) wordt voorgelegd.

    Lees hier verder

  6. Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel

    20 februari 2019

    Het herbebossen van de Sahelregio door het planten van jonge boompjes levert vaak mislukkingen op. De 'Great Green Wall' om de Sahara te stoppen, is al jaren een constant element in de politieke discours van lokale presidenten en ngo’s, maar is verre van een realiteit. De aangeplante bomen van dure herbebossingsprogramma’s overleven vaak niet het eerste, langdurende droge seizoen. Het duurt enkele jaren voordat het wortelgestel van zo’n boompje voldoende groot is om te overleven, laat staan om te groeien.

    Een spontaan natuurlijk herstel van de vegetatie – van kruiden, struiken en bomen – is kosteloos en kan veel betere resultaten opleveren. 

    Lees hier verder

  7. Nieuwjaarsreceptie 2019

    5 februari 2019

    Vrijdag 23 januari ging onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie door. Voor het tweede jaar op rij werd deze georganiseerd samen met onze medebewoners van de Mercatorstraat 81.

    Lees hier verder

  8. Bij geitenboerderij 't Eikenhof op zoek naar ecologische antwoorden

    30 januari 2019

    Iets buiten Lokeren ligt 't Eikenhof, de geitenboerderij van Peter en Monique Van Kerckhove – Vervaet. Met een internationale delegatie van Solidagro trokken we er op donderdag 18 oktober naartoe op zoek naar antwoorden rond agro-ecologie, biologische productie en dierlijke consumptie. Monique ontving ons met open armen op de hoeve en steekt van wal met een verhaal over de oprichting van de boerderij in 1985, een verhaal dat overloopt van liefde voor elkaar en de stiel. Een prachtig begin van wat later een onvergetelijk bezoek zou blijken.

    Lees hier verder

  9. Hoe klimaatverandering de meest kwetsbaren treft! - verhalen uit de Filipijnen

    12 december 2018

    Onze Filipijnse partner CCNCI* organiseerde samen met UPIHR* “Kwentuhang Klima” (= Verhalen over klimaatverandering): Een top over het aanpassingsvermogen aan klimaatverandering.

    Lees hier verder

  10. Internationaal forum komt tot manifest over de bescherming van onze waterbronnen - Bolivia

    28 november 2018

    Toegang tot water is cruciaal voor landbouw en het dagelijks leven van boeren in bergachtig gebied. Een goede bescherming van de weinige natuurlijke waterbronnen is noodzakelijk om deze toegang tot water te garanderen voor de toekomst.

    Van 14 tot 18 november 2018 kwamen zo’n 90 personen bijeen in het dorp Koari van de gemeente Tiraque in Bolivia, om hun zorgen rond het thema water te delen en plannen te maken.

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten