Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over agro-ecologie

Nieuwsberichten

  1. Boeren en burgers winnen Filipijnse rechtszaak tegen ggo's

    30 april 2024

    Boeren en burgers winnen Filipijnse rechtszaak tegen ggo's

    19 april was een grote dag voor de agro-ecologische beweging in de Filipijnen. Met de steun van onze partner MASIPAG haalde een coalitie van boer.inn.en en burgers hun slag thuis in de rechtszaak tegen twee ggo's: Golden Rice en Bt Aubergine. Zolang de veiligheid voor mens en milieu niet gegarandeerd kan worden, moet de commerciële verkoop en het zaaien op testvelden van het departement Landbouw stoppen. De uitspraak is ook op internationaal vlak een belangrijk voorbeeld van een triomf van boeren en de bevolking bij het opeisen van hun recht op gezondheid. Lees hieronder het persbericht van MASIPAG!

    Lees hier verder

  2. Burgers richten comité op voor agro-ecologie in Achocalla, Bolivia

    29 april 2024

    Burgers richten comité op voor agro-ecologie in Achocalla, Bolivia

    De Boliviaanse Agro-ecologische Beweging (MAB), waar onze partners deel van uitmaken, gelooft erg in de kracht van de burger. Volgens de beweging verandert ons voedselsysteem pas echt duurzaam, wanneer de consument gezond en onbespoten voedsel gaat eisen. Daarom organiseerde ze in vijf departementen bijeenkomsten met consumenten, die zich erna hebben verenigd tot op nationaal niveau. In maart was er de allereerste nationale samenkomst van consumenten in Achocalla, La Paz.

    Lees hier verder

  3. Vrijhandel zet Filipijns zadensysteem op de helling (deel 2)

    24 april 2024

    Vrijhandel zet Filipijns zadensysteem op de helling (deel 2)

    Er roert wat in de zadenindustrie. Naar aanleiding van een belangrijke Europese wetswijziging, waarvan we vermoedelijk pas begin 2025 de uitkomst weten, schetsen we een overzicht van de situatie van zadensoevereiniteit in Europa en onze partnerlanden de Filipijnen en Bolivia. In alle drie de gebieden is er verandering op til, met één rode lijn: meer macht bij de industrie, minder bij boer.inn.en. De aandacht voor zaden en de regelgeving errond is nog beperkt, wij willen benadrukken wat op het spel staat. Laten we een kijkje nemen in de Filipijnen.

    Lees hier verder

  4. Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd

    17 april 2024

    Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd
    17 april is de Werelddag van de Boerenstrijd. De dag kwam er ter ere van de 19 boeren van de Braziliaanse Beweging van de Landloze Arbeiders, die in 1996 werden gedood tijdens een protest tegen onrecht en landongelijkheid in het land. We leggen de link met de strijd die boer.inn.en vandaag nog dagelijks voeren. 

    Lees hier verder

  5. De Europese zadenwet: boer.inn.enrechten en biodiversiteit op het spel (deel 1)

    15 april 2024

    De Europese zadenwet: boer.inn.enrechten en biodiversiteit op het spel (deel 1)

    Eind 2024 onderhandelen de Europese Commissie en de Europese Raad (met Landbouwministers) over de definitieve tekst voor de nieuwe zadenwetgeving. Zaden zijn de bron van al ons plantaardige voedsel, dus er staat veel op het spel. Het wetsvoorstel houdt echter te weinig rekening met de rechten van boer.inn.en. en kan leiden tot een verdere afname van de diversiteit van ons voedsel. Terwijl staat ook in onze partnerlanden de Filipijnen en Bolivia de zadensoevereiniteit onder druk. Daarover lees je meer in de volgende weken. 

    Lees hier verder

  6. Help jij je boer of boerin een dagje op het veld? Doe mee met De Landbouwbrigades!

    15 april 2024

    Help jij je boer of boerin een dagje op het veld? Doe mee met De Landbouwbrigades!

    De komende maanden kan je weer meedoen met De Landbouwbrigades. Deze keer trekken we op 4 mei, 25 mei en 1 juni het veld op in de buurt van Gent. Iedereen kan zonder verder engagement meedoen met zo'n meewerkdag. De Landbouwbrigades is een initiatief van Solidagro, FIAN Belgium en Wervel om boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen. 

    Lees hier verder

  7. Jongeren in Cochabamba eisen plan voor waterbeheer bij lokale overheden

    3 april 2024

    Jongeren in Cochabamba eisen plan voor waterbeheer bij lokale overheden

    In maart stelden 12 jongerenorganisaties in Cochabamba een Manifest voor Waterbeheer voor. Ze bezorgen het aan lokale overheden en organisaties die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer van de regio. De boodschap: dringend doortastende maatregelen nemen om onder meer de voedselzekerheid te garanderen. Het manifest kwam er via onze partner Gaia Pacha met de steun van Solidagro. Op 4 april nodigde de overheid van het Departement Cochabamba de jongeren uit om het manifest toe te lichten.

    Lees hier verder

  8. Solidagro maakt kennis met EARN in Tanzania

    28 maart 2024

    Solidagro maakt kennis met EARN in Tanzania

    In februari bezocht een deel van ons internationale team Tanzania op uitnodiging van EARN (Earth Allies Restoration Network). Samen met een 20-tal Oost-Afrikaanse organisaties namen we deel aan een training in de regeneratieve landbouw, een agro-ecologische landbouwpraktijk. Zo leerden we EARN kennen in de praktijk in het kader van een mogelijke samenwerking. 

    Lees hier verder

  9. Terugblik op Kiemkracht, festival voor agro-ecologie

    25 maart 2024

    Terugblik op Kiemkracht, festival voor agro-ecologie

    Zaterdag 9 maart gonsde het in de wirwar van gangen en zalen van de Vooruit in Gent. Kiemkracht was er neergestreken, een festival over voedsel, boeren en burgers. Bezoekers konden deelnemen aan een waaier van debatten, workshops, films, voorstellingen, wandelingen, kunstinstallaties, noem maar op. Solidagro organiseerde een vertoning van de film 'Foragers'. Het festival was een geslaagde samenwerking tussen Ecopolis, VIERNULVIER, Denktank Oikos en ons netwerk Voedsel Anders.

    Lees hier verder

  10. Anti-pesticiden, pro-boeren: de opkomst van agro-ecologie

    13 maart 2024

    Anti-pesticiden, pro-boeren: de opkomst van agro-ecologie

    De Filipijnse rijstteelt, veruit de meest voorkomende in het land, lijdt nu al onder de klimaatverandering. Een stijgende zeespiegel, warmere temperaturen en extreme weersomstandigheden brengen de gewassen in gevaar. Droogte, overstromingen en oprukkend zout water bedreigen rijstvelden en dus ook de inkomsten van wie ze onderhoudt. Het internationale non-profit magazine Reasons to be Cheerful schreef daarover een interessant artikel, vertrekkend van het werk van onze Filipijnse partner MASIPAG. 

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten