Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Human Rights Day: agro-ecologie en boer.inn.enrechten in Negros Occidental, de Filipijnen



Human Rights Day: agro-ecologie en boer.inn.enrechten in Negros Occidental, de Filipijnen

9 dec 2024 door Solidagro

Protestactie tegen het landbouwbeleid van de regering, oktober 2024.jpg

Op 10 december vieren we Human Rights Day en staan we stil bij de rechten die geschonden worden voor boer.inn.en met wie we samenwerken. In onze werkgebieden in de Filipijnen voeren landbouwers vaak een strijd voor hun recht op land en tegen landroof. In Negros Occidental, een provincie in de Visayas-regio, staan boerinnen zoals Marilou en Myrna dagelijks onder druk van bedrijven en overheidsprojecten die hun levensonderhoud bedreigen. Onze lokale Filipijnse partner MASIPAG stuurde ons hun getuigenissen. 

De boerin Marilou herinnert zich het vredige leven dat ze had en de vrijheid om haar land ongestoord te bewerken. In 2019 werd die vrede abrupt verstoord door grondboren, graafmachines en bulldozers. De overheid startte met een steengroeve in haar dorp. Voor de dorpsgemeenschap was dit een bedreiging van hun rechtmatige land dat ze al generaties lang hun thuis noemden. Marilou wist dat ze voet bij stuk moest houden om hun land te beschermen.

"De mijnbouwbedrijven dreigden ermee ons van ons land te verjagen. Het was hartverscheurend, want we zijn hier geboren, onze ouders zijn hier gestorven" - Marilou, boerin in Negros Occidental 

In Negros Occidental richt de mijnbouw zich vaak op het winnen van materialen zoals zand, grind en andere mineralen voor de bouw. De lokale bevolking ziet echter weinig tot niets van de opbrengsten van deze grondstoffen terugvloeien naar de gemeenschap. De ontginning die startte in het dorp van Marilou bedreigde het land dat generaties lang haar thuis was. Vastberaden om hun rechten te verdedigen, sloot Marilou zich aan bij de Paghida-et sa Kauswagan Development Group (PDG), ondersteund door MASIPAG en Solidagro. PDG helpt boer.inn.en om zich te organiseren en te leren hoe agro-ecologie hen kan versterken. In dit artikel lees je meer over deze belangrijke organisatie, die helaas al te vaak het doelwit is van onderdrukking door de Filipijnse overheid. 

Agro-ecologie: een bron van kracht

Agro-ecologie speelt een cruciale rol in de strijd voor landrechten. Door duurzame praktijken zoals gewasdiversificatie, biologische ongediertebestrijding en compostering leren boeren hun land productief te houden zonder afhankelijk te zijn van dure chemicaliën. Maar agro-ecologie is meer dan een landbouwtechniek; het brengt gemeenschappen samen en geeft hen de middelen om hun rechten te verdedigen. Marilou: "Het helpt ons niet alleen om ons voedsel veilig te stellen, maar het verenigt ons ook in de strijd voor ons land."

Opleidingsdag voor landbouwers in Candoni, Negros Occidental © MASIPAG

Myrna, een leidster van een boerencollectief, benadrukt hoe belangrijk samenwerking is: "Toen we afzonderlijk tegen de mijnbouwbedrijven vochten, waren we kwetsbaar. Door ons te verenigen en met steun van PDG en MASIPAG leerden we onze rechten te verdedigen en onze gemeenschap sterker te maken."

Vrouwen in de frontlinie

Bij MASIPAG en PDG ligt de nadruk op het versterken van vrouwen. Trainingen helpen hen leiderschapsposities in te nemen en actief deel te nemen aan besluitvorming. Vrouwen zoals Marilou en Myrna dagen traditionele rolpatronen uit en inspireren anderen om hetzelfde te doen. Hun bijdrage is onmisbaar in de strijd voor een rechtvaardige en duurzame toekomst.

Vrouwen nemen de leiding tijdens verschillende opleidingen van PDG en MASIPAG. Om veiligheidsredenen delen we geen beelden van Marilou en Myrna. © PDG

Strijd tegen onderdrukking

Helaas heeft de strijd om hun land te beschermen veel georganiseerde boer.inn.en tot doelwit gemaakt van aanvallen, waaronder arrestaties, ontvoeringen, militaire aanwezigheid in hun gemeenschappen en zelfs buitengerechtelijke executies. De Filipijnen behoort tot de landen met het hoogste aantal mensenrechtenschendingen tegen land- en milieuverdedigers. Organisaties die samenwerken met boerenrechtenverdedigers, zoals PDG en MASIPAG, krijgen te maken met intimidatie en 'red tagging' (het bestempelen van individuen of groepen als subversieven of terroristen).

Volgens Global Witness staat de Filipijnen op de 4de plaats wat betreft het aantal moorden op mensenrechtenverdedigers, met meer dan 270 geregistreerde slachtoffers tussen 2012 en 2023

De regering misbruikt gerechtelijke vervolging als wapen tegen wie opkomt voor mensen- en landrechten, en tegen mensen die haar acties bekritiseren. Politie en militairen dienen vaak ongegronde aanklachten in, die een duidelijk gebrek aan respect tonen voor een eerlijk proces. Desondanks blijven boerinnen als Marilou in Negros opkomen voor hun rechten. Bij hen is er vooral sprake van intimidatie door het overheidsleger.

Agro-ecologie biedt niet alleen een oplossing voor landbouwuitdagingen, maar ook hoop en veerkracht in een repressieve omgeving. Het is een symbool van collectieve kracht en vastberadenheid, waarin boer.inn.en blijven strijden voor hun rechten, hun land en een rechtvaardige toekomst.

Lees hier meer over ons werk in de Filipijnen

Foto boven: protestactie van MASIPAG tegen het overheidsbeleid van president Marcos Jr. © MASIPAG

Labels:

Met steun van

Sluiten