Lang leve de inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld!
8 ago 2022
Vandaag vieren we alle inheemse bevolkingsgroepen waarmee Solidagro samenwerkt tijdens de International Day of the World's Indigenous Peoples. Onze Filipijnse collega’s beschrijven hoe belangrijk landbouw is voor de inheemse bevolking van de Cordillera, het gebied waar Solidagro zich inzet voor de landbouw met respect voor bevolking én natuur.
De inheemse volkeren van de Cordillera zijn strijders. En dat is nodig: hun land is een enorme bron van natuurlijke rijkdommen waarop grote mijnbouwbedrijven het al decennialang gemunt hebben. Zo dreigt de bevolking verdreven te worden van het land van hun voorouders. Strijden voor hun grond is strijden voor hun identiteit.
Centraal in het sociale leven van de Cordillerabevolking staan wederzijdse hulp, collectief werk en verantwoordelijkheid
Landbouw en dus grond is altijd de belangrijkste levensbron geweest voor de Cordillera-volkeren. Doorheen de eeuwen hebben ze dankzij hun harmonieuze relatie met het land een buitengewone kennis ontwikkeld. Zo hebben ze zich aangepast aan het berglandschap, onder meer met hun wereldberoemde rijstterrassen. Rijstteelt is de ruggengraat van de lokale economie en cultuur. Ze komt voor in religieuze rituelen, geloofsovertuigingen en sociale praktijken. Centraal in het sociale leven van de Cordillerabevolking staan wederzijdse hulp, collectief werk en verantwoordelijkheid.
Foto: CDPC
Bron van leven
Net als land is water een bron van leven, en dus heilig. De plaatselijke stammen hebben traditionele beheer- en irrigatiesystemen ontwikkeld opdat het water gelijk verdeeld wordt onder alle huishoudens en landbouwpercelen. De rijstterrassen, die afhankelijk zijn van een stabiele aanvoer van water, zullen geen stand houden zonder die traditie van onderlinge samenwerking en gemeenschappelijk beheer van het water.
Zonder traditioneel waterbeheer geen rijstvelden, zonder rijstvelden geen voedsel, en zonder voedsel geen leven
De kwestie van waterbeheer, waarvoor ook Solidagro zich inzet in de Cordillera, is dus een kwestie van overleven. Daarom komt de inheemse Cordillerabevolking sinds de jaren 70 in opstand tegen de pogingen van de regering om grootschalige hydro-ontwikkelingsprojecten uit te voeren die haar rivieren dreigen te vernietigen en vele gemeenschappen dreigen te verdrijven.
Foto: CDPC
Onderdrukking
Het huidige regeringsbeleid laat toe dat grote ondernemingen publieke grond inpalmen voor mijnbouw, plantages en energieprojecten. Elk verzet van de inheemse gemeenschappen wordt beantwoord met repressie door het staatsleger. In tegenstelling tot vele andere inheemse gemeenschappen in de Filipijnen, die naar het achterland zijn verdrongen, heeft de Cordillera-bevolking een groot deel van haar land in handen weten te houden.
Zo hebben ze ook hun traditionele landbouwmethoden kunnen behouden, maar de strijd duurt voort tot vandaag. Heel actueel is het protest tegen Golden Rice waarover onze partner Philippine Network of Food Security Programmes gisteren nog schreef tijdens de International Day of Action against Golden Rice. Golden Rice is een genetisch gemodificeerde zaadvariëteit met een hoge opbrengst, maar afhankelijk van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen (lees meer). Wel gebruiken de lokale rijsttelers al varianten die zich kunnen aanpassen aan de extreme weersomstandigheden ten gevolge van de klimaatverandering.
Foto: PNFSP
Strijdvaardigheid
Grond en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen de hoeksteen van het economische en culturele leven van de inheemse Cordillerabevolking. Door hun strijdvaardigheid hebben ze die identiteit kunnen vasthouden.
Bekijk hier een prachtige fotoreportage van verschillende inheemse stammen in het Cordilleragebied.
Gebruikte bron: http://arizonajournal.org/wp-content/uploads/2015/11/Molintas.pdf