Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Waarom onze Filipijnse campagne focust op landhervorming



Waarom onze Filipijnse campagne focust op landhervorming

11 oct 2023 by Solidagro vzw

copyright _the vegan neighbors  Philippines_2.jpg

Samen met de Filipijnse boerenbeweging voert het netwerk Agroecology X de aanhoudende Land and Food Campaign. De campagne is deel van onze internationale klimaatcampagne, waarvoor de partnerlanden zelf invullen wat een campagne over agro-ecologie en klimaat kan betekenen in hun context. Voor de Filipijnen ligt de focus op landbezit. Immers, agro-ecologie betrekt ook maatschappelijke context, en die is voor kleinschalige boeren en boerinnen in de Filipijnen niet zo rooskleurig.   

De Land and Food Campaign roept op tot grondige landhervormingen, zodat kleine boeren opnieuw autonoom kunnen werken. Zeven op tien boeren zijn namelijk geen eigenaar van de grond die ze bewerken. Vaak pachten ze van families van grootgrondbezitters (waarvan de grootste beschikken over 60 procent van de landbouwgrond, of 8,6 miljoen hectare) en agro-industriële, veelal buitenlandse, bedrijven zoals Del Monte en Dole.

IBON - Large LandholdingsGrootgrondbezit in de Filipijnen. Landbouwers werken als landbewerkers (in dienst) op deze gronden of pachten ze. (klik om te vergroten)

Multinationals zwaaien de plak en boeren en boerinnen kunnen niet autonoom beslissen over hun landbouwpraktijk. Sterker zelfs, ze worden geconfronteerd met verschillende vormen van uitbuiting, zoals hoge pachtprijzen, hoge productiekosten, woekerpraktijken, en erbarmelijke werkomstandigheden en lage lonen voor landarbeiders.

Politiek spel 

Het gevolg laat zich raden. Veel landbouwers leven in armoede, wat zoals overal leidt tot sociale onrust. De campagnes van onze partners richten zich vaak tot de overheid, de verantwoordelijke voor het grondbeleid. In de huidige en vorige regering waren de rijkste families van het land aan zet, die onder één hoedje spelen met grootgrondbezitters en industrie.

De regering maakt zich sterk dat er wel degelijk landhervormingsprogramma’s gelanceerd zijn. Ze vertellen er niet bij dat die bewust ruimte laten voor de grootgrondbezitters om de wet en bijgevolg de eigendomsoverdracht van hun land te omzeilen. De programma’s schieten dan ook hun doel voorbij om de landloosheid van de boeren aan te pakken.

Activiteiten van de Filipijnse campagneKalender van de Filipijnse campagne (klik om te vergroten)

Verzet tegen onderdrukking

De meest actieve sociale bewegingen op de Filipijnen zijn daarom de boerenbewegingen die opkomen voor het recht op de grond die ze bewerken. De reactie op hun legitieme eisen is helaas staatsgeweld. Boeren en boerinnen die betrokken zijn bij geschillen over grond tegen landheren worden bijvoorbeeld strafrechtelijk vervolgd, en gemeenschappen die strijden tegen landroof door grote bedrijven worden lastiggevallen door soldaten van de overheid. Veel slachtoffers van mensenrechtenschendingen en buitengerechtelijke executies zijn boeren die ervan beschuldigd worden rebellen of hun aanhangers te zijn.

Sept 28: People’s Food System Summit for Food Security and Self-Sufficiency28 september: Tijdens de People’s Food System Summit kwamen meer dan veertig organisaties samen om oplossingen voor te stellen voor de voedselcrisis.

Ondanks de vervolgingen boeken de sociale bewegingen successen dankzij hun aanhoudende en zorgvuldige sensibilisering, organisatie en mobilisatie van boeren en burgers. De boerenbewegingen zijn hard aan het werk om hun eis voor de herverdeling van grond en de hervorming van het systeem kracht bij te zetten. Ze monitoren het overheidsbeleid en roepen de overheid ter verantwoording. Ze leveren inspanningen om een alternatief beleid aan te bieden.

Momenteel lobbyen de boerenbewegingen voor de goedkeuring van de Genuine Agrarian Reform Bill, een wetsontwerp om het landmonopolie te doorbreken en landbouwgrond te verdelen onder boeren, landarbeiders, vissers en inheemse bevolkingsgroepen, met sterke overheidssteun, en alle vormen van onderdrukking en uitbuiting op het platteland weg te werken.

Lees hier meer over ons werk in de Filipijnen

Met dank aan onze Filipijnse partners, programmabeheerder Pascal Van Driessche en vertaalvrijwilliger Bart Philips

Tags:

Con el apoyo de

Close