Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag



Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag

27 mar 2019 by Solidagro

De Velt-markt Anders op zaterdag 16 maart bleek een succesvol initiatief. Meer dan 800 bezoekers zakten af naar de Bijlokesite van het KASK in Gent voor een dag helemaal in het teken van een ander voedselsysteem: agro-ecologie om het Recht op Voedsel voor iedereen te waarborgen.

Er was er voor elk wat wils: lezingen, debatten en uiteraard een markt van standjes waar zaden konden geruild worden, waar je boeken kon kopen of waar je gewoon terecht kon met vragen over voeding, landbouw en tuinieren. Uiteraard kon er ook geproefd worden en bij Voedsel Anders was er zelfs een heus café. Het programma bleek de perfecte symbiose tussen inspiratie voor individuele burgeracties van consument en producent, het voeden van het maatschappelijk debat en een oproep tot politieke actie voor een globaal en duurzaam voedselsysteem.

Openingsdebat & workshops

De dag werd ingezet met een inleiding door Esmeralda Borgo (coördinator Voedsel Anders) en Leen Laenens (voorzitter Velt) en een gesmaakt openingspanel onder leiding van Steven Vromman: Tijs Boelens (boer en kernlid van Boerenforum), Tine Heyse (Gents schepen van milieu, klimaat, wonen en Noord-Zuid), Lieven Bauwens (voorzitter Pomona) en Tjerk Dalhuisen (Voedsel Anders Nederland) vroegen zich af wat er nodig is om iedereen, van beleid tot burgers, te overtuigen van de noodzaak van een ander voedselsysteem. 

Na het openingspanel werd het de deelnemers langzaam maar zeker duidelijk: het leven op de Veltmarkt is hoopgevend. Gratis zaden, landbouwcoöperaties, bioboeren en klimaatactivisten. Eco, da’s logisch. In verschillende workshops kwamen de geneugten van de circulaire economie aan bod, de kracht van alternatieven in het Zuiden, de prijs en opbrengst van veilig gezond en duurzaam voedsel. Maar ook leerden de deelnemers een natuurlijke moestuin aanleggen, samentuinen en in stappen een gezond gazon te maken. Voedsel voor hoofd, hart en handen.

"We moeten enkel de stap durven zetten, en voluit kiezen voor de alternatieven die de Velt-markt Anders aanbood."

VA velt markt sfeerfoto veltcafe

Voluit kiezen voor alternatieven

De gangen van het Kask kleurden even groen. Tussen kunst en beton leefde hoop, en kracht. Een circulaire economie focust niet op groei, maar op bloei. Waarom eten we vlees, en hoe? Welke rol spelen onze overheden? Kan transitie meer zijn dan een links containerbegrip? Verdienen wij niet allemaal gezond en eerlijk voedsel op ons bord? Uiteraard wel, maar daar is geld voor nodig, veel geld. Minder dan 1% van alle onderzoeksgeld wordt gebruikt om biologische landbouw te optimaliseren, en van de 50 miljard subsidies die jaarlijks worden gedoneerd door Europa, gaat er slechts een peulschil naar landbouw die de toekomst kan doorstaan. Onze Belgische staat heeft 100 miljard euro uitgegeven om de bankencrisis te bedwingen. Het geld is er, maar moet anders worden gespendeerd. En wie geld zegt, zegt draagvlak. Op de Velt-markt Anders kwamen we alvast tot de conclusie dat duurzaamheid niet meer enkel van de hippies is, en dat steeds meer mensen onze planeet willen omarmen, binnen de grenzen die de planeet zelf aangeeft. Géén tipping points, maar een stabiele, structurele verandering in dit toekomstbeeld.

De lange gangen van het Kask noopten tot nadenken. Waar dagelijks jonge studenten van abstractie een ideaal maken, tobden geëngageerde medemensen over het wat en hoe van anders consumeren. Consuminderen, als u wil. Verandering moet permanent zijn, even duurzaam als een permacultuur die weinig aandacht behoeft. We moeten enkel de stap durven zetten, en voluit kiezen voor de alternatieven die de Velt-markt Anders aanbood.

Auteur: Evert Nicolaï - Foto's: Robert Pieters.

Tags:

Con el apoyo de

Close