Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Jongeren van Dwagulu Dekkente bereiden zich voor op hun reis naar Senegal



Jongeren van Dwagulu Dekkente bereiden zich voor op hun reis naar Senegal

14 may 2024 by Solidagro

2024 Brussel

In juli trekken zeven geëngageerde Wase jongeren naar Senegal om er met leeftijdsgenoten uit te wisselen over al wat hen verbindt, waaronder maatschappelijke thema's zoals gender en agro-ecologie. De vrijwilligersorganisatie Dwagulu Dekkente zet deze uitwisselingen al sinds 1997 op poten, ondersteund door Solidagro. Wat Dwagulu zo uniek maakt, is de diepgang en begeleiding die ze voorziet voor de jongeren, met maar liefst vier 'voorbereidingsweekends' voor de big trip. Hier een blik op de weg die ze de afgelopen maanden samen hebben afgelegd. 

Jongeren uit Senegal en België samenbrengen en uitwisselen over cultuur, referentiekaders, politiek en agro-ecologie. Op het eerste zicht geen evidente opgave, toch is dat wat Dwagulu Dekkente al jaar en dag doet. Dit jaar gaan zeven Wase jongeren in dialoog met leeftijdsgenoten van Tambacounda en Toubacouta in Senegal. Samen gaan ze aan de slag rond de thema’s agro-ecologie en gender.

Voor een grondige uitwisseling met genoeg achtergrond is tijd nodig. Het traject van Dwagulu loopt dan ook over drie jaar. In het eerste jaar werken de deelnemers toe naar de uitwisseling in Senegal, die doorgaat in juli 2024. AJE (Action Jeunesse et Environnement) en La Voie, de partners ter plaatse, werken ook met jongeren rond agro-ecologie. Zo focust La Voie op sociaaleconomische ontwikkeling met herbebossingsprojecten en sensibilisatie rond gezondheid, drugs, aids en vrouwenbesnijdenis. AJE werkt rond milieu en landbouw, waarbij ze jongeren actief betrekken. Ze organiseren vormingen en hebben hun eigen agro-ecologische boerderij in Toubacouta die de jongeren ook zullen bezoeken.

Het bezoek van de jongeren in Toubacouta in 2023

Naast een tijd op de agro-ecologische boerderij zullen de 21 jongeren uitwisselen rond het thema gender, verblijven in gastgezinnen, de Belgische ambassade bezoeken, enkele toeristische activiteiten doen en zo veel meer. In de drie weken zullen ze aan de hand van leuke ontspannende activiteiten zo veel mogelijk elkaar en elkaars context leren kennen.

Na een pauze van een jaar staat er in 2026 ook een uitwisseling in België gepland met jongeren van de twee vorige jaren, die in zal zoomen op succesvolle agro-ecologische voorbeelden in Vlaanderen.

Met de handen in de aarde

In het eerste jaar van het traject gaan vier voorbereidingsweekends door. Daarin besteden we aandacht aan groepsdynamieken, kennismaking, interculturele competenties, praktische voorbereiding en kennismaking met agro-ecologie.

De groep is tijdens de laatste twee voorbereidingsweekends dan ook uitgebreid ingegaan op dat laatste thema. Na een toegankelijke basisvorming over het onderwerp, gingen we in de praktijk aan de slag bij Zilt & Zoet. Zonder onkruid te wieden, gewassen te planten of houtschilfers te strooien om een vruchtbare bodem te creëren kan je uiteraard niet van een meeWERKdag spreken. 

Zware maar bevredigende arbeid dus. Gelukkig voorafgegaan door een zelfgeoogste lunch en een interessante basisvorming agro-ecologie.

Aan de slag bij Zilt en Zoet in Melsele

Waar agro-ecologie en gender kruisen 

Naast agro-ecologie is het hoofdthema van de uitwisseling in 2024 gender. Een linken tussen beide vinden we in het ecofeminisme. Geen gemakkelijk thema, maar de jongeren zijn niet te onderschatten en gaan er volop over in discussie. In april deden ze inspiratie op rond agro-ecologie en gender in het FoMu in Antwerpen. Daar loopt de expo RE/SISTERS, over ecofeminisme en de link tussen de uitbuiting van de aarde en de systemische onderdrukking van vrouwen en minderheden.

Via fotografie ontdekken jongeren de link tussen agro-ecologie en feminisme.

De tentoonstelling toonde met foto en ander beeld linken tussen seksisme, racisme, kolonialisme, imperialisme en de mechanische manier van omgaan met de natuur. Sommige hedendaagse ecofeministische werken benadrukken dat het kapitalistische en patriarchale systeem gebaseerd is op de overheersing van de volkeren uit het Globale Zuiden, vrouwen en natuur.

Zware lectuur voor de jongeren, maar gelukkig bood de expo ook genoeg rustmomenten met interessante documentaires en letterlijke ‘chillout rooms’.

Sign me up!

Ken je of ben je iemand die volgend jaar in het vijfde of zesde middelbaar zit en voel je de goesting om met Senegalese jongeren de verbinding aan te gaan rond maatschappelijke thema’s? Neem een kijkje op de website van Dwagulu Dekkente of neem contact op met Sverre Pots, educatief medewerker van Solidagro.

Interessant! Ik wil meer weten!

Tags:

Con el apoyo de

Close