Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Agro-ecologie en het klimaat, hoe zit dat?



Agro-ecologie en het klimaat, hoe zit dat?

25 jun 2024 by Solidagro

laatunietverrassen.nl.png

De FAO (de voedsel- en landbouwraad van de VN) schat dat voedselsystemen momenteel een derde van de globale emissies aan broeikasgassen veroorzaken. De organisatie GRAIN spreekt zelfs van 44 tot 57%. Ontbossing (15-18%) en landbouw (11-15%, door chemische meststoffen, brandstof en intensieve veeteelt) hebben daarin het grootste aandeel. Agro-ecologie omvat de hele keten van het voedselsysteem, van ontbossing tot afvalverwerking. Solidagro focust op landbouw.

In de agro-ecologie hechten we veel belang aan hoe onafhankelijke boeren werken die niet gekozen hebben voor de monocultuur en de schaalvergroting van de agro-industrie. Zij zijn een grote bron van kennis en inspiratie, bijvoorbeeld omdat ze gebruik maken van diverse gewassen (in tegenstelling tot de enorme hoeveelheid aan monocultuur in de wereld) en aan landbouw doen zonder chemische pesticiden. Zij verzorgen de bodem met vruchtwisselingssystemen, integratie van gewas- en dierlijke productie, en het integreren van bomen en wilde vegetatie.

Een voorbeeld van polycultuur tegenover monocultuur.

Waarom is de bodem zo belangrijk in het klimaatverhaal? Onze landbouwgronden zijn vaak uitgeput, met bodemerosie en overstromingen tot gevolg. Ze zijn niet resistent voor de steeds intensere regenbuien die de klimaatverandering met zich meebrengt. Agro-ecologie biedt daarop een antwoord. Door geen pesticiden of kunstmest te gebruiken, zorgt agro-ecologie voor een zuurstofrijke bodem die veel meer water kan opnemen. Daarnaast neemt zo’n bodem koolstof op uit de atmosfeer. Een gezonde bodem houdt bovendien voedingsstoffen vast, wat bestuivers aantrekt en de gewasopbrengst verhoogt. Een win-win-situatie dus!

Met het juiste beleid dat agro-ecologie ondersteunt, kunnen we in 50 jaar tijd de bodem herstellen tot pre-industriële landbouwniveaus. Volgens Boerenforum zouden we zo tussen 24 tot 30% van alle huidige wereldwijde broeikasgasemissies compenseren. 

Boerenforum voerde onderzoek naar hoe een ander landbouwsysteem het klimaat af zou koelen. Klik om te vergroten.

Agro-ecologie streeft ook naar klimaatrechtvaardigheid: de boeren, burgers en organisaties in de agro-ecologische beweging erkennen dat lokale landbouw en financiële compensatie nodig zijn voor wie de zwaarste gevolgen draagt van de klimaatverandering, maar daaraan het minste heeft bijgedragen. Hier lees je meer over de link tussen agro-ecologie en klimaatrechtvaardigheid

Klinkt goed, niet? Sluit je aan bij de agro-ecologische beweging of doe zelf aan agro-ecologie in je dagelijkse leven om de transitie te ondersteunen. Solidagro doet bovendien aan beleidswerk, waarbij ook jij je steentje kan bijdragen. Zo kan je de petitie delen voor boerenzaden, die we in de toekomst meer dan ooit nodig zullen hebben om diverse weerbare gewassen te telen. Het vrije telen van deze zaden staat echter onder druk door de Europese wetgeving die momenteel beslist wordt. Spreek je uit tegen de belangen van de grote industrie en vóór boer.inn.enrechten via de Europese petitie:

Teken nu!

Tags:

Con el apoyo de

Close