Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Zo strijdt Alcadev tegen voedselverlies



Zo strijdt Alcadev tegen voedselverlies

Mar 10, 2020 by Solidagro

De leerkrachten en leerlingen van de school Alcadev (Alternative Learning Center for Agricultural and Livelihood Development) blijven inspelen op het hoofddoel van hun school. Ze willen een mensgerichte ontwikkeling bevorderen in de scholen die rondom de Lumad gemeenschappen gelegen zijn. De inheemse Lumad bevolking woont in Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen. 

Onlangs hebben de studenten de vaardigheden die ze in de lessen “Naoogst en Technologieën voor Voedselverwerking” hebben geleerd in praktijk gebracht. Ze gebruikten gewassen die in hun schooltuin zijn geteeld, zoals: bananen, cassave en zoete aardappel. Dit project maakt deel uit van het leerplan van Alcadev. De leerlingen worden zo op een praktische en gezamenlijke manier onderwezen. Het voedselzekerheidsprogramma van de school moedigt hen ook aan om hun opgedane kennis aan hun familie en gemeenschap over te dragen. 

In onze schoolboerderijen staan honderden bananenbomen in volle bloei. De meeste bomen hebben al fruit gedragen. Sommige bananen waren bestemd voor directe consumptie. De andere bananen werden tot bananenchips verwerkt.

ALCADEV leert Lumad leerlingen verwerkingstechnologieën voor de naoogst aan. Die kunnen ze dan toepassen in hun gemeenschappen, waar er volop fruitbomen worden geoogst. Het project maakt ook deel uit van de schoolcampagne tegen de grote hoeveelheid junkfood dat er in de winkels verkrijgbaar is.

Duurzame landbouw betekent ook dat de producten die verwerkt worden een lange tijd meegaan. ALCADEV zorgt dus voor een echte ontwikkeling. Daarom blijft de Lumad bevolking hun zelfgebouwde school verdedigen.

De overheid en het leger proberen al lang om Alcadev te laten sluiten. Dit doen ze met een kwaadaardige lastercampagne en intimidatie. Zo beweerde het leger dat de scholen gebruikt worden als trainingskampen voor rebellen. Op basis van deze absurde en ongegronde beschuldiging heeft de overheid tot nu toe al meer dan 50 Lumad scholen bevolen om te sluiten. De inheemse bevolking gelooft echter dat dit niet de hoofdreden van hun vervolging is. Volgens hen komt het door hun verzet tegen het binnendringen van de mijnbouw in hun voorouderlijke grondgebied.

Zo heeft Alcadev zich bijvoorbeeld actief ingezet in de campagne om de steenkoolrijke Andap Valley, waar de school gelegen is, tegen mijnbouwbelangen te beschermen.

Acadev bevordert agro-ecologisch onderwijs dat gebruik maakt van plaatselijke kennis en middelen. Ook is het geschikt voor de lokale omstandigheden. Zo heeft de school een voedselzekerheidscampagne opgestart tussen de inheemse gemeenschappen onderling. Hierdoor is de landbouwproductie verdrievoudigd, wat hun leven verbeterd heeft.  Met al deze inspanningen kunnen de school en de gemeenschap dus een haalbaar alternatief bieden. Dit zowel voor de beloftes van ontwikkeling die de overheid hen oplegt als voor de mijnbouwbelangen van bedrijven.

Als gevolg van allerlei beperkingen hebben de gemeenschappen echter altijd last gehad van verliezen na de oogst. Denk hierbij aan de afgelegen ligging van het gebied, het gebrek aan elektriciteit en de slechte wegverbindingen met de markten. In feite krijgen afgelegen gebieden in de Filipijnen minder overheidsgeld. Dit geldt vooral voor infrastructuur en voor faciliteiten na de oogst. Alcadev heeft ingezien dat er dringend nood is aan manieren om gewassen om te zetten in producten die lang houdbaar zijn. Die producten moeten ook eenvoudig te hanteren en te vervoeren zijn. Dat is de reden waarom de cursus in naoogst en voedselverwerking is opgesteld.

Om voedselzekerheid te bereiken is het belangrijk om voedselverlies zo veel mogelijk te verminderen. Het voedsel kan dan meer mensen voeden in plaats van verspild te worden. Ook de personen die het voedsel planten en produceren hebben veel baat bij het verminderen van het verlies na de oogst. Dit zal in het bijzonder voor de kleinschalige en arme landbouwers en voor de inheemse bevolking het geval zijn.

Dit artikel werd geschreven vlak voor de uitbraak van Covid-19.

Tags:

With support from

Close