Spelend leren over boeren en bodem tijdens de Meewerkdag Deluxe
Sep 13, 2022
Met een content gevoel, iets meer spiermassa en ook enkele zorgen kijkt bewegingsmedewerker Rebekka Eschauzier terug op een seizoen vol meewerkdagen van De Landbouwbrigades, een initiatief van Solidagro, Wervel en Fian om werkenderwijs bij te leren over de landbouwstiel. De allereerste Deluxe-editie van 20 augustus omvatte extra’s zoals een spel, een verhalenverteller en een overnachting. Rebekka kroop in de pen voor een belevingsverslag.
Het was alweer een uitzonderlijk droge en hete zomer. Veel van de landbouwers uit ons netwerk hebben dit aan den lijve ondervonden. Voor ons een reden te meer om ook dit jaar weer serieus wat werk te verzetten, massa’s bij te leren en onze solidariteit met voedselproducenten in de verf te zetten.
De kerst op de taart van het seizoen was het weekend op ’t Uilenbos bij boer Mich en boerin Be. We trokken naar het Oost-Vlaamse Moerzeke om de handen uit de mouwen te steken, maar ook om onze naarstige, geëngageerde brigadisten eens in de bloemetjes zetten tijdens de Meewerkdag Deluxe.
De dag begonnen we met kennismaken en uitwisselen. Nog niet iedereen kende elkaar. We stelden ons voor als een groente. Een goed geaarde wortel, een van gezelligheid houdende pompoen, een verrassende watermeloen en een gemakkelijk te matchen courgette, er was van alle smaken wel wat. Even leek het erop dat er gevochten zou worden om wie de artisjok mocht zijn, maar ach, zit er niet een beetje artisjok in ieder van ons?
Aan de hand van een pak kaartjes werden we vervolgens meegenomen op reis doorheen het systeem van de levende bodem, de geschiedenis van de landbouw en de gevolgen van ons industrieel landbouwmodel. Bodemkundige Linda Calciolari, die het educatieve spel Ludi Soli mee hielp ontwikkelen, kwam helemaal uit Nederland afgezakt om ons te begeleiden. We concludeerden het spel met het bedenken van een reeks praktische tot knotsgekke oplossingen.
Vanuit de groep brigadisten klonk motivatie om het verhaal van Mich en Be nader te bekijken en ermee aan de slag te gaan
Na een zonnige lunch uit de hoevenwinkel van ‘t Uilenbos trokken we het veld in. Het was lekker zwoegen en zweten terwijl we de bedden met kool van onkruid ontdeden. Ook oogsten we zonnebloemen die te drogen werden gehangen om later als kippenvoer te dienen. Boer Mich vertelde intussen over de uitdagingen die een kleine, ecologische boer tegenkomt. De zaken anders willen aanpakken wordt vaak met argwaan bekeken. Lig je niet goed bij de gemeente of wil je niet aan schaalvergroting doen, ben je vaak de eerste die moet wijken en de laatste die om gunsten kan vragen. Vanuit de groep brigadisten klonk motivatie om het verhaal van Mich en Be nader te bekijken en ermee aan de slag te gaan. Kunnen we met de gemeente in gesprek? Zijn er in de regio nog bedrijven met een soortgelijk verhaal? Het veld in, de straat op, zoals je ons misschien al eerder hoorde zeggen.
Met een overvloed aan verse groenten en gedachten om over te discussiëren boksten we een heerlijke BBQ ineen. Ook verhalenverteller Don Fabulist schoof aan. Na de afwas werden zijn verhalen begeleid door zacht gesnater van de eendenop het erf en de invallende schemering. Er werd geluisterd, gelachen en naar adem gesnakt. Onder de betovering van de idyllische plek, de verhalen en het gedeelde engagement kropen we tenslotte in onze tentjes.
#IedereenKlimaatheld
Schrijf je voor 23 oktober in voor de Landbouwbrigades en word zo klimaatheld in onze campagne #IedereenKlimaatheld! Nadien geef je hier je engagement aan en registreer je je als klimaatheld. Iedereen die zich engageert tegen de klimaatopwarming bedanken we met een cadeautje thuis in de bus. Niet twijfelen, doen!