Heel graag stellen we de Senegalese ‘force of nature’ Lucie Diatta aan je voor. Naast aardappelen en tomaten oogst Lucie onze bewondering als boerin, moeder, activist en voorzitter van de vrouwengroep in haar dorp Santhie Berra. Santhie Berra is gelegen in de gemeente Toubacouta in het westen van het land.
Kernwoorden: verwoestijning, feminisme, gemeenschapsvorming, agro-ecologie
Leer in dit filmpje Lucie kennen en lees daaronder meer over haar werk.
Ze noemt zichzelf niet zo, maar er zit een feminist in Lucie. Samen met dertig vrouwen verbouwt ze groenten in hun gedeelde moestuin, wat zorgt voor een extra inkomen en dus ook onafhankelijkheid van het inkomen van de mannelijke partners. Naast de activiteiten in de tuin helpt Lucie de vrouwen ook om zich te alfabetiseren.
Zout in de bodem
In Santhie Berra merken ze de klimaatopwarming aan de sterk gestegen temperaturen, maar ook aan het zout in de bodem dat de landbouwgewassen aantast. Ook Lucie ondervindt die schade in de gemeenschapsmoestuin. Het zout is afkomstig van het zeewater dat doordringt tot het binnenland door de stijgende zeespiegel.
Met agro-ecologische technieken en gesteund door Solidagro via de vrouwenfederatie van Toubacouta, maakt Lucie de gemeenschapstuin weerbaar tegen de klimaatopwarming. Lucie en de andere boerinnen van het dorp zorgen in hun groentetuin voor weerbare en vruchtbare bodems door het planten van diverse gewassen. De diverse gewassen stimuleren bestuiving en de bodems halen meer koolstof uit de atmosfeer en slaan deze beter op dan de droge, verzuurde of uitgeputte landbouwbodems die we vaak zien in de agro-industrie.
Recht op voedsel bedreigd
Volgens Patrick Verkooijen van het Global Center on Adaptation zullen tegen 2030 in Sub-Saharaans Afrika tussen 12 en 43 miljoen burgers (afhankelijk van de maatregelen) in armoede gaan leven door de klimaatopwarming. Een direct gevolg daarvan is dat het recht op voedsel - de centrale missie van Solidagro - niet meer gegarandeerd wordt.
Steun je ons werk om landbouwers weerbaar te maken tegen de klimaatopwarming? Dat kan door zelf ook klimaatheld te worden via een of meer van deze acties:
1. Verklein zelf je CO2-uitstoot met de agro-ecologische tips van Voedsel Anders. Voedsel Anders is de Vlaamse koepelbeweging voor organisaties die werken rond agro-ecologie.
2. Onderteken de open brief aan minister Zakia Khattabi, onze Belgische vertegenwoordiger op de Klimaattop in november.
3. Stap mee met het agro-ecologische blok op de klimaatmars op 23 oktober om kleinschalige landbouwers te steunen en het belang van duurzame landbouw in de klimaatopwarming te onderstrepen.
4. Doe mee met een van de meewerkdagen van de Landbouwbrigades, die het veld intrekken om Vlaamse boeren en boerinnen een handje te helpen. De Landbouwbrigades is een initiatief van Wervel, FIAN en Solidagro om boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen.
5. Steun de werking van Solidagro en tal van kleine landbouwgemeenschappen met een gift.