Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Mali

In Mali ligt onze focus op het verbeteren van de drinkwaterinfrastructuur en op het verduurzamen van de familiale landbouw volgens agro-ecologische principes.

Samen met onze lokale partners GAAS-Mali (Groupe d’Animation et Actions au Sahel), ARAFD (Association Recherche Action Femmes et Développement) en Terre Douce d’Afrique werken we aan voedselzekerheid en milieuvriendelijke, sociale landbouw (agro-ecologie). 

Hoe we ons inzetten

Solidagro is sinds 2002 actief in de Sahelzone van Mali, meerbepaald in de regio's Mopti, Ségou en Koulikoro. 

Lokale medewerkers van Solidagro ondersteunen de partnerorganisaties die op hun beurt boer.inn.enorganisaties begeleiden. Via deze keten van capaciteitsversterking kan iedere speler volop zijn of haar rol spelen en bijdragen aan duurzame, eerlijke landbouw en zo ook toegang tot voedsel verzekeren in de regio's Mopti, Ségou en Koulikoro. 

Een van de basisvoorwaarden voor weerbare landbouw is water. Onze werkgebieden kampen nog vaak met droogte. Om de toegang tot water te verbeteren, werken we sinds 2005 samen met de Britse ngo WaterAid en lokale Malinese partners om infastructuur zoals waterputten, -torens en irrigatiesystemen op poten te zetten. De bevolking richt watercomités op die instaan voor het onderhoud en gebruik van die infrastructuur. De watercomités sensibiliseren op hun beurt gezinnen tijdens bijeenkomsten en betrekken kinderen via de scholen. In 32 dorpen ondersteunen onze partners 54 basisorganisaties (waaronder 21 vrouwengroepen) groenten en klein vee telen. In het totaal bereiken we zo 20.500 mensen in dorpen op het platteland en een veel groter aantal via beleidsbeïnvloeding op gemeentelijk niveau. 

Regio's Mali

Context

Mali telt ruim 20 miljoen inwoners en staat voor grote economische uitdagingen. Na een lange stabiele, democratische periode, leidde een eerste staatsgreep in maart 2012 het land in een grote politieke instabiliteit die tot vandaag voortduurt. Islamitische groeperingen met banden met Al Qaeda doen regio’s leeglopen, waardoor er in Mali zelf intussen 2 miljoen mensen op de vlucht zijn. We werken daarom in een context van duurzame ontwikkeling, humanitaire hulp en vredesopbouw. Hier vind je meer info over de huidige politieke toestand in het land. 

Lokale partners

GAAS-Mali (Groupe d’Animation et Actions au Sahel): GAAS-Mali is een NGO, opgericht in mei 1992. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bandiagara en de organisatie heeft afdelingen in verschillende regio's van Mali. GAAS-Mali heeft ruime ervaring op verschillende gebieden zoals het recht op voedsel en water, hygiëne en sanitaire voorzieningen, organisatorische en institutionele steun aan basisorganisaties, bevordering van plattelandsondernemerschap, enz. Haar toegevoegde waarde is de steun aan landbouworganisaties en haar ervaring op het gebied van belangenbehartiging.
GAAS-Mali is werkzaam in de gemeente Konobougou (regio Ségou) en de gemeente Siby (regio Koulikoro). 

ARAFD (Association Recherche Action Femmes et Développement) is een ngo (niet-gouvernementele organisatie) die eind 1991 werd opgericht. Vanaf het begin richtte de vereniging zich op de versterking van vrouwengroepen. ARAFD heeft expertise in het recht op voedsel en water-hygiëne-sanitatie (WASH), organisatorische en institutionele steun aan basisorganisaties*, bevordering van plattelandsondernemerschap en gender. Sinds onze samenwerking in 2005 beheert ARAFD programma's met meerdere partners en actoren, waardoor het zich beter kan positioneren als een technische partner in samenwerking met de gemeenten en de technische diensten op lokaal niveau.
ARAFD is actief in de gemeenten Kalaké en Barouéli en de regio Ségou.

Terre Douce d’Afrique (TDA) werkt sinds 2010 in de regio San aan tal van thema's zoals voedselzekerheid, gezondheid en milieubescherming. De organisatie richt zich naar vrouwen, jongeren en kinderen. In ons gedeelde programma krijgt TDA technische en financiële steun om sociale bewegingen te versterken met een focus op agro-ecologie. 

In de context van landbouw verwijst een basisorganisatie (ook wel grassrootsorganisatie genoemd) naar een lokaal georganiseerde groep van boeren, landarbeiders of plattelandsbewoners die samenkomen om hun gemeenschappelijke belangen te behartigen. Deze organisaties worden vaak gevormd op gemeenschapsniveau en spelen een belangrijke rol in het mobiliseren van boeren, het versterken van hun stem, en het behartigen van hun belangen ten opzichte van overheden, bedrijven of andere belanghebbenden.

Netwerken en synergieën

Kanaga zet sinds 2007 haar schouders onder ontwikkelingsprojecten in Mali, en organiseert daarvoor sociaal-artistieke-educatieve projecten in België. Alles vertrekt vanuit een humanistische drijfveer, namelijk de overtuiging dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan, los van zijn – en onze – politieke of religieuze opvattingen.

Financiële partners

Directie – Generaal Ontwikkelingssamenwerking

Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (Vlaamse overheid)

WaterAid is een Britse ngo gespecialiseerd in watervoorziening, hygiëne en sanitaire voorzieningen. WaterAid en Solidagro delen eenzelfde regionale visie in West-Afrika. De impact die door samenwerking gerealiseerd wordt op het vlak van leerprocessen en technische uitwisseling, zijn de drijfveren van onze samenwerking. 

Contact

Wil je meer weten of in gesprek gaan over onze projecten in Mali? Neem contact op met onze programmabeheerder voor Mali, Dennis Genesse, via dennis.genesse@solidagro.be of +32 33 61 43 88.

.

Nieuws uit Mali

Met steun van

Sluiten