We geloven dat elke stap richting een rechtvaardig voedselsysteem gebaseerd is op het waarmaken van rechten. Elke burger verdient het zich bewust te zijn van zijn/haar/hun rechten en te weten hoe hij/zij/die deze kan opeisen bij de bevoegde machthebbers.
Deze rechten zijn beschreven in een normatief internationaal geaccepteerd kader van de mensen- en kinderrechtenverdragen en bijkomende protocollen. Het zijn verdragen die voortkomen uit de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, aangenomen in 1948, en die gebaseerd zijn op universaliteit, non-discriminatie, ondeelbaarbaarheid en onvervreemdbaarheid.
De rechtenbenadering vertrekt vanuit de mogelijkheid tot verandering. Centraal in de rechtenbenadering is de actieve rol van de rechthebbenden – vrouwen, mannen, arbeiders, boer.inn.en, kinderen en jongeren – tegenover de plichtsdragers, zij die verantwoordelijk zijn om de rechten te verwezenlijken, promoten en beschermen. Dit zijn vooral, maar niet uitsluitend, de overheid en beleidsmakers.