Onze missie
In de keten van productie tot consumptie overtuigen we in België, Bolivia, Burkina Faso, de Filipijnen, Mali, Palestina en Senegal organisaties en individuen om over te schakelen op ecologische landbouw en haar producten. Zo werken we aan een voedselsysteem dat milieuvriendelijk is en de rechten van boeren en boerinnen respecteert. Deze duurzame vorm van landbouw, met al haar economische, ecologische en sociale aspecten, heet agro-ecologie (lees meer).
Samen met tal van partnerorganisaties (klik hier voor een voorstelling per land) versterken we bewegingen die opkomen voor agro-ecologie en pleiten we bij overheden om een wettelijk kader te scheppen en effectief beleid te voeren dat agro-ecologie bevordert.
Tot slot werken we aan de afbouw van de machtsconcentratie in het mondiale, industriële voedselsysteem en pleiten we via beleidswerk en acties voor meer voedselsoevereiniteit.
De rechtenbenadering
Solidagro werkt niet vóór de bevolking van haar partnerlanden, maar samen met hen. Enkel zo is een duurzame, structurele verandering mogelijk. We vertrekken daarvoor niet van de noden van de bevolking, maar van hun rechten. Zij zijn geen slachtoffers, maar rechthebbenden. We hanteren de rechtenbenadering.
Centraal in de rechtenbenadering is de actieve rol van de rechthebbenden – vrouwen, mannen, arbeiders, boeren, kinderen en jongeren – tegenover de plichtsdragers: zij die de verantwoordelijkheid hebben om de rechten te verwezenlijken, promoten en beschermen. Dat zijn vooral, maar niet uitsluitend, de overheid en beleidsmakers.