Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Onze missie

Solidagro streeft naar de realisatie van het recht op gezond en eerlijk voedsel en water voor iedereen via een globale transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem.

In de keten van productie tot consumptie overtuigen we in BelgiëBoliviaBurkina Fasode FilipijnenMali, Palestina en Senegal organisaties en individuen om over te schakelen op ecologische landbouw en haar producten. Zo werken we aan een voedselsysteem dat milieuvriendelijk is en de rechten van boeren en boerinnen respecteert. Deze duurzame vorm van landbouw, met al haar economische, ecologische en sociale aspecten, heet agro-ecologie (lees meer).

Via partnerschappen (klik hier voor een voorstelling per land) versterken we organisaties, boer.inne.n en burgers van de agro-ecologische beweging en pleiten we bij overheden voor een wettelijk kader en effectief beleid om de transitie naar agro-ecologie te bevorderen. Daarbij werkt Solidagro mee van productie tot consumptie aan de afbouw van machtsconcentraties, meer voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid.

Foto genomen tijdens de boer.inn.enprotesten van februari 2024 in Brussel © Brieuc Van Elst

De rechtenbenadering

Solidagro werkt niet vóór de bevolking van haar partnerlanden, maar samen met hen. Enkel zo is een duurzame, structurele verandering mogelijk. We vertrekken daarvoor niet van de noden van de bevolking, maar van hun rechten. Zij zijn geen slachtoffers, maar rechthebbenden. We hanteren de rechtenbenadering. 

Centraal in de rechtenbenadering is de actieve rol van de rechthebbenden – vrouwen, mannen, arbeiders, boeren, kinderen en jongeren – tegenover de plichtsdragers: zij die de verantwoordelijkheid hebben om de rechten te verwezenlijken, promoten en beschermen. Dat zijn vooral, maar niet uitsluitend, de overheid en beleidsmakers.

Foto genomen met enkele collega's en de jongeren van partnerorganisatie Dwagulu Dekkente in Sint-Niklaas, tijdens de actiedag tegen de Filipijnse Golden Rice.

Over de sector van internationale solidariteit*

Internationale solidariteit is het proberen rechtzetten van (neo)koloniaal onrecht, geen vrijgevigheid. Voormalige koloniale machten, waaronder België, moeten de schade uit het verleden erkennen en financiële toezeggingen doen die gebaseerd zijn op verantwoordelijkheid, niet op eigenbelang. We moeten op z'n minst een deel van de rijkdom die we - tot op de dag van vandaag - halen uit het Globale Zuiden teruggeven om sociaal onrecht op lokale en globale schaal recht te zetten. 

* De term "ontwikkelingssamenwerking" wordt vaak gebruikt voor onze sector, maar roept associaties op met een traditionele, soms ongelijke kijk op hulp. Ze sluit bovendien aan bij een groeimodel dat niet altijd bijdraagt aan meer gelijkheid of duurzaamheid. Daarom spreken wij liever van internationale solidariteit, waarmee we de nadruk leggen op samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect.

Met steun van

Sluiten