Lucie uit Senegal
Ontmoet Lucie
Lucie is boerin in Senegal. Ze legt uit hoe ze agro-ecologisch aan de slag gaat in haar gemeenschappelijke groentetuin. Aan de hand van haar verhaal illustreren we de werking van Solidagro en haar partners.
Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch
“Mijn ajuinen zien er beter uit. En mijn tomaten, aardappelen en sla ook!” Een stralende Lucie vertelt enthousiast: “Agro-ecologische principes toepassen is goed en gezond voor mijn kinderen, mijn familie, mezelf en mijn omgeving! Dagelijks werk ik in onze groentetuin en ik heb meer energie dan ooit. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn hier uit den boze. Ik zie hoe de bodem rijker wordt en ik leerde dat dankzij deze manier van werken ook de voedingswaarde verhoogt. Het werken in groep in de groentetuin veranderde mijn leven. Ik ben er niet alleen, iedereen vertelt verhalen en we lachen elke dag. Samenwerken is beter, eenheid maakt kracht! En dit alles in een prachtig groene omgeving. Dat is pas goed voor ieders gezondheid!”
Van lokale groep naar regionale federatie
Dry Paradise
Vorige zomer trok Solidagro met twee jonge filmmakers naar Senegal. De korte documentaire "Dry paradise - boerenwijsheid uit Senegal" is het resultaat van een zoektocht naar voedselzekerheid, en hoe deze hand in hand gaat met agro-ecologie! Bekijk hier alvast de trailer. En ontdek onze fotoactie!
Onze partner ELS - Kennis, gelijkwaardigheid en gezondheid
Solidagro’s partner, Département du Développement Communautaire de l’Eglise Luthérienne du Sénégal (ELS), begeleidt verschillende lokale vrouwengroepen in Fatick en ondersteunt tevens de vrouwenfederatie van Toubacouta. Rafael, bio-ingenieur van ELS, informeert de vrouwengroepen over de gevaren van chemische producten en begeleidt hen in het verbeteren van hun bodemsamenstelling. Er wordt ingezet op dierlijke mest en samenwerking met het bodemleven in de tuinen. Binnen de federatie faciliteert ELS ruimte om ervaringen uit te wisselen over de agro-ecologische principes die de vrouwen toepassen in hun tuinen. Samen overlopen de leden hun successen en problemen en gaan ze op zoek naar de beste manier om hun grond te bewerken. De alfabetiseringsklassen worden door ELS voorzien van didactisch materiaal in drie lokale talen: Wolof, Sérer en Socé.
Lucie: changemaker (2019, 2020)
Lees meer over Lucie en Senegal
Lucie is voor ons een echte 'Changemaker'. Ontdek hier alles over de 11.11.11 campagne 'Changemakers' en over Solidagro's changemakers: Lucie en Eufemia (Filipijnen).