Dit standpunt is geïnspireerd door de kennis, verhalen en ervaringen van andere burgers, organisaties en collectieven die zich inzetten voor een wereld vol liefde, respect en begrip.
Wij betuigen ons medeleven aan de talloze families die hun geliefden hebben verloren, de talloze slapeloze nachten, de talloze paniek- en angstaanvallen, de talloze energie-slopende discussies. Jullie veerkracht, liefde, doorzettingsvermogen en energie zijn een bron van inspiratie voor ons. Jullie creëren hoop in een wereld waarin iedereen wacht op hoop. Jullie creëren verbinding in een wereld waarin iedereen individualistisch is. Jullie creëren poëzie, verhalen, theater, en zoveel meer die betekenis geven aan het leven.
Via een beleid van kolonisatie en apartheid beperkt de Israëlische overheid de bewegingsvrijheid, mensenrechten en soevereiniteit van Palestijnse burgers al decennialang. Niet voor niets wordt gesproken over de illegale bezetting van Palestina (de Westelijk Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem). Verzet wordt met geweld en straffeloos de kop ingedrukt.
Sinds 7 oktober 2023 kent het geweld van het Israëlische leger geen grenzen meer. Tienduizenden Palestijnse burgers, vooral vrouwen en kinderen, zijn al gestorven door de genocide. Er is een systematische vernietiging van het Palestijnse landbouw- en voedselsysteem. In Gaza is de toegang tot de meest fundamentele basisbehoeften (voedsel, water, gezondheidszorg, elektriciteit, etc.) in ernstige mate afgesloten en is er een bijna volledige ineenstorting van de landbouw- en visserijsector. Dit veroorzaakt een ongekend niveau van voedselonzekerheid en acute hongersnood. Tegelijk ondervinden de Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever voortdurende economische onderdrukking, territoriale versnippering en obstakels voor duurzame voedselproductie.

De fragmentatie van Palestina in ‘Area’s’ door Israël. Wie van het ene naar het andere gebied wil, moet meerdere checkpoints voorbij.
Wij roepen alle overheden op om:
- Elke directe en indirecte steun aan Israël op te zeggen zolang er een genocide en apartheidsregime is, de bewegingsvrijheid onderdrukt wordt, en het recht op terugkeer voor honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen niet gerespecteerd wordt;
- Stappen te ondernemen voor de bescherming van Palestijnse burgers tegen acute hongersnood door druk uit te oefenen op de Israëlische overheid zodat humanitaire hulp op grote schaal toegelaten wordt;
- Actief in te zetten op de Palestijnse voedselsoevereiniteit, landrechtvaardigheid en de rechten van boeren en boerinnen. Dit moet bottom-up, dus vanuit Palestijnse burgerinitiatieven en niet vanuit geopolitieke en economische belangen van een minderheid. Het recht op gezond voedsel voor iedereen door middel van agro-ecologie kan hierin een belangrijke rol spelen.
Wij roepen de internationale gemeenschap op om actie te blijven ondernemen door:
- Druk uit te oefenen op overheden om de bovenstaande maatregelen door te voeren;
- Druk uit te oefenen op bedrijven, die voordeel halen uit de bezetting en het apartheidsregime, om hun activiteiten te staken;
- Het blijven delen van Palestijnse verhalen, hun strijd en hun eisen voor vrijheid en het einde van de bezetting.
Wat kan ik als burger doen?
- Kom naar Break the Cycle. We fietsen op 12 april 40 km door het Waasland – de lengte van de Gazastrook – en doen boeiende tussenstops met getuigenissen van Palestijnen, krachtige slam poetry, en heerlijke Palestijnse hapjes.
- Laat je stem horen tijdens de protesten gedeeld op vrede.be.
- Volg het nieuws, bijvoorbeeld via de updates van vrt.be.
- Stort een bijdrage voor Awda, een ziekenhuisgroep in Gaza die in nauw contact staat met onze partner Viva Salud: klik hier.
Lees hier onze artikels over ons werk voor agro-ecologie in Palestina