Nieuwsberichten
-
Gerechtigheid in de Filipijnen?!
12 november 2018
-
Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia
4 oktober 2018
15 Leidsters van verschillende dorpen in de rurale gemeente Totora, departement Cochabamba, Bolivia, versterkten hun capaciteiten als woordvoerdster voor hun boerinnenorganisatie. De workshop voor woordvoerdsters die plaatsvond op 20 september in Totora, traint de deelneemsters in communicatievaardigheden om een politieke boodschap op een overtuigende manier over te brengen.
-
Van hoop naar rampspoed - De evolutie in het beleid van Filipijns president Duterte
1 oktober 2018
The real Duterte is what you see now! ~ (Rey Cortes, 20 sept 2018)
Schuldig! Zo luidt het verdict van het ‘International People Tribunal’ gehouden in Brussel op 18 en 19 september. President Duterte en president Trump worden er schuldig 1 bevonden aan het schenden van de mensenrechten in de Filipijnen.
-
Villa Pace Vredesfeesten 2018
12 september 2018
Ook dit jaar toverden duizenden mensen opnieuw een schitterend stadsfestival tevoorschijn in het weekend van 31 augustus - 2 september 2018. Om het geheel af te maken hebben de weergoden ook hun beste beentje voorgezet. Villa Pace 2018 was met haar zomerse temperaturen, geen regen, veel muziek, lekker eten en het hele Sint-Niklase socio-culturele-culinaire netwerk op straat een prachteditie. Bedankt aan iedereen die het op een of andere manier mee mogelijk maakte!
-
Het aanpassingsvermogen van de inheemse bevolking aan klimaatverandering - Filipijnen
29 augustus 2018
Er is geen ontkennen aan: inheemse volkeren, die zo dicht leven in én met hun natuurlijke omgeving, zijn vaak de eersten die de gevolgen van klimaatverandering ondergaan en doorstaan. In de Filipijnen worden deze negatieve gevolgen versterkt door het gebrek aan reacties van de overheid, die deze inheemse volkeren liever marginaliseert in plaats van te erkennen en ondersteunen.
Langs de Sierra Madre-gebergten op het vasteland van Luzon woont één van de vele Filipijnse inheemse groepen, genaamd de Dumagat. Vorige maand bezocht het ‘Climate Change Network for Community-Based Initiatives, Inc. (CCNCI)’ (vrij vertaald: klimaatveranderingsnetwerk voor gemeenschap gebaseerde initiatieven) een Dumagat-dorp in de stad Rodriguez, in de provincie Rizal. Dit als onderdeel van een lopend onderzoek over de effecten van klimaatverandering en sectorspecifieke kwetsbaarheid. De Dumagat vertellen hoe klimaatverandering hun voedselproductie en meer algemeen hun manier van leven drastisch heeft veranderd.
-
Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie
26 augustus 2018
Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin.
Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.
-
Uitwisselingsbezoek in Bolivia
11 juli 2018
Water is in de hooggebergten van Bolivia een kostbaar goed. Boeren zijn voor hun drink- en irrigatiewater voor landbouw volledig afhankelijk van natuurlijke waterbronnen hoog in de bergen. Door klimaatveranderingen zijn de regenseizoenen onregelmatig en geraken waterbronnen moeilijk aangevuld, wat voor veel onzekerheid zorgt bij de boeren over hun voedselproductie en daarmee hun voedselvoorziening. Te eenzijdige voeding veroorzaakt chronische ondervoeding, vooral bij kinderen.
-
Tijd om te oogsten - ALCADEV
29 juni 2018
-
Odisee en Solidagro op prospectie in de Filipijnen!
20 juni 2018
Solidagro heeft al jaren een sterke band met de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. In het verleden organiseerden we samen stages in Mindanao (Filipijnen) voor agro- en biotechniekstudenten. Vorig jaar werd beslist dit partnerschap verder uit te breiden. Samen met CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera - partner van Solidagro in de Filipijnen) en de provinicie Oost-Vlaanderen zochten we mogelijkheden voor gezamelijke onderzoeken, stages en uitwisselingen. Dit alles in het teken van het programma en de projecten van CDPC.
Om al deze grootse ideeën en ook om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met lokale Filipijnse universiteiten te verkennen, gingen Jeroen en Inge (Solidagro) samen met Steven, Jo, Marijke en Monique (docenten Odisee), in april, op prospectie naar de Filipijnen. Hun agenda zat boordevol overleg momenten met CDPC, lokale universiteiten en andere middenveldorganisaties. Ze gingen op onderzoek in enkele dorpen in de Cordillera waar CDPC ondersteuning biedt aan de lokale bevolking. Met die lokale bevolking, lokale gezondheidsmedewerkers en landbouwers werden ervaringen, kennis en ideeën uitgewisseld. Voorstellen kwamen boven, plannen werden gesmeed, een volgende fase werd ingegaan, ....
Kortom, een grote stap werd gezet in het uitbreiden en versterken van het partnerschap tussen CDPC, Odisee, de provincie Oost-Vlaanderen en Solidagro.
-
De Senegalese partners en de rechtenbenadering
23 mei 2018
Wat betekent de “rechtenbenadering” in onze projecten om het maatschappelijk middenveld in Senegal te versterken en agro-ecologie te promoten? Dit is de vraag die we onszelf met de Senegalese partners hebben gesteld tijdens mijn missie als coördinator van het programma dat Solidagro verbindt met KIYO en G3W-M3M. Onze reflectie was erg verrijkend en gaf me meer inzicht in het dagelijkse werk met de bevolking van de regio Fatick.
Foto: Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 23
- 24
- 25
- 26
- Volgende pagina