Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Klimaatheld Kat van de Filipijnen

Kat Dalon heeft de strijdkracht van een heel leger. Als lid van het Save Our Schools Network (SOS) verdedigt ze het recht op onderwijs, dat bedreigd wordt door het regeringsleger, en zo ook haar inheemse Lumadgemeenschap. Daarnaast gebruikt ze agro-ecologie om meer voedselzekerheid te krijgen in haar gemeenschap en doet ze acties om de klimaatverandering aan te kaarten.

Kernwoorden: inheemse bevolking, klimaatjongeren, activisme, agro-ecologie 

Update 12/12/2022: Kat Dalon was een van de vier gezichten van onze najaarscampagne #Iedereenklimaatheld in 2022. De campagne is afgelopen, maar het werk van Kat en SOS gaat verder. We houden deze pagina actief omdat Kat een blijvend voorbeeld is voor de groepen waarmee Solidagro samenwerkt en de thema's die centraal staan in onze missie. 

Leer in dit filmpje Kat kennen en lees daaronder meer over haar werk.

Het SOS-netwerk ontstond onder het bewind van president Rodrigo Duterte, toen militaire aanvallen op scholen van de inheemse Lumadbevolking in Mindanao toenamen en verschillende scholen moesten sluiten. Ook Kat zat op zo'n school, de Mindanao Interfaith Services Foundation (MISFI). Kat zelf is een Manobo, een etnische groep binnen de veel grotere Lumadgroep. 'Lumad' betekent 'inheems'.  

De MISFI was een van de partners van Solidagro tijdens het programma 2017-2021. De stichting integreert agro-ecologie in haar curriculum en leert de leerlingen en hun gemeenschappen aan duurzame landbouw te doen. Ook in andere Lumad-scholen verzorgen de leerlingen hun eigen moestuinen. Nadien geven ze die kennis door aan hun ouders.  

Zorg dragen als vorm van verzet

In 2019, toen de militarisering in haar gemeenschap toenam, schreef Kat zich in op de Lumad Bakwit School voor vluchtelingen zo’n 10 kilometer van de hoofdstad Manila. De school werd mede opgericht door het Save Our School Network. Ook in de Lumad Bakwit School telen de studenten hun groenten op agro-ecologische manier. Toegang tot land ligt gevoelig bij de Lumad, omdat het leger de bevolking wil verdrijven van hun ancestrale bodem. Het land bewerken met zorg voor de natuur en respect voor hun ancestrale tradities heeft dus een belangrijk symbolische waarde en is voor hen een vorm van verzet.  

Jongeren in actie tegen milieubedreigingen

Onze lokale Filipijnse partner CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) werkt samen met het SOS-netwerk om de leerlingen van de Lumad Bakwit School te onderwijzen over klimaatverandering. Het heeft hen mondiger gemaakt en ze doen acties om de aandacht te vestigen op de milieubedreigingen voor hun voorouderlijke land in Mindanao. Kat zelf was actief in het pleidooi voor de bescherming van de bergketen Pantaron, een van de laatst overgebleven koolstofputten in Mindanao, die wordt bedreigd door de mijnbouw. 

Barstend van talent

Toen Kat afstudeerde aan de Lumad-school schreef ze zich in aan de Universiteit van de Filipijnen in het programma ‘Associate in Arts, creatief schrijven in het Filipijns’. Als eerstejaarsstudente aan de universiteit deed ze begin dit jaar mee aan de verkiezingen voor de studentenraad en won. Ze blijft zich inzetten voor het klimaat en agro-ecologie, ook op de universiteit. 

Zelf meer doen? 

  • Volg Save Our Schools Network op Facebook
  • Sluit je in Vlaanderen aan bij de Landbouwbrigades, die het veld intrekken om boeren en boerinnen te helpen. Je engagement is vrijblijvend. De Landbouwbrigades is een initiatief van Wervel, FIAN en Solidagro om boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen.  
  • Steun de werking van Solidagro en tal van kleine landbouwgemeenschappen met een gift.

Met steun van

Sluiten