Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Vers van de pers: ons jaarverslag van 2023!



Vers van de pers: ons jaarverslag van 2023!

24 jun 2024 door Solidagro

Lees nu het jaaroverzicht van 2023!.png

Nu we alle financiële data verzameld hebben, kunnen we met veel trots ons jaaroverzicht van 2023 voorstellen. Het was een zwaar jaar voor de landbouwsector en ver daarbuiten. De klimaatuitdagingen waren nog nooit zo voelbaar en na 7 jaar was er opnieuw een sterke El Niño, een natuurlijk klimaatfenomeen in de Stille Oceaan. Voor de Filipijnse landbouwers met wie we werken betekende dat een veel te lange periode van droogte. Ook de Boliviaanse hooglanden verbraken in 2023 hun droogterecord. Verschillende partnerlanden werden bovendien geteisterd door geweld en oorlog.

Door klimaat en conflict staat de voedselzekerheid globaal onder druk. Dat het landen met lage gemiddelde inkomens en politieke conflicten zijn die het meeste (zullen) lijden onder de klimaatverandering, is een groot onrecht. Reden te meer voor de partners van Solidagro om agro-ecologie naar voor te schuiven als veerkrachtig alternatief voor het huidige voedselsysteem. Agro-ecologie remt de klimaatverandering af en beperkt de gevolgen ervan. Meer daarover lees je hier.

Een hoogtepunt van 2023 was vast en zeker de promotie van verbeterde kookvuren door onze Burkinese partners. Niet alleen verbruikt zo’n kookvuur 30% tot 45% minder hout, door minder rookontwikkeling is het koken ook een pak gezonder. Het hout komt van bomen geplant in agro-ecologische groentetuinen. De bomen halen mineralen uit de ondergrond die dienen als voeding voor de groenten. Ze helpen ook het overtollige regenwater van de zeldzame maar meestal hevige stortbuien te beheersen. Tot slot zijn bomen een belangrijk middel om verwoestijning tegen te gaan. We staan achter een integrale aanpak met winst op verschillende fronten. Mooi werk dus van de partners, ondanks een moeilijke politieke situatie! Ook in België geloven we dat boslandbouw de toekomst is als we de schaarse natuurgebieden willen behouden.
De afgevaardigde monitrices van AMUS leiden gezinnen in Boulkiemdé (Burkina Faso) op om zelf C02-neutrale kookvuren te maken.

Ook voor het Belgische team was het een druk jaar, waarvan ik graag enkele hoogtepunten uitlicht. Tijdens een gespreksavond over de bezetting van Palestina lichtten gastsprekers de situatie in Gaza toe en getuigde Ubai Al-Aboudi van Bisan via video over de moeilijke werk- en leefsituatie op de Westelijke Jordaanoever. We waren ook aanwezig bij meerdere protestacties om een staakt-het-vuren te eisen.

Sint-Niklase protestactie voor een staakt-het-vuren in Palestina © Sint-Niklaas zonder Racisme

Over de band tussen natuur en landbouw - die jammer genoeg polen geworden zijn van een gepolariseerd debat - gingen we in gesprek tijdens de campagne ‘Stap mee in het veld, word klimaatheld!’. We gaven verder een workshop guerrilla gardening en brood maken met lokale spelt en de lezing ‘Hoe start ik een voedselbos?’. De Landbouwbrigades leerden tijdens 22 meewerkdagen in de praktijk de boer.inn.enstiel kennen.

Ben je benieuwd naar het werk van Solidagro in andere partnerlanden? Lees dan verder in dit jaarverslag, kijk op onze website of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Jaaroverzicht 2023

Labels:

Met steun van

Sluiten