Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over agro-ecologie

Nieuwsberichten

  1. Reflectie over de Great Green Wall documentaire

    27 april 2021

    “We moeten de toekomst durven uitvinden”, zei Thomas Sankara, de revolutionaire president van Burkina Faso in de jaren ’80. Zijn woorden blijven jaren na zijn moord nazinderen. Een van de grootste bedreigingen voor zo’n toekomst in West-Afrika, was toen al de verwoestijning van de Sahel.

    Lees hier verder

  2. In beeld: Fairouz, beleidsmedewerker recht op voedsel

    23 april 2021

    Fairouz is sinds december aan de slag als beleidsmedewerker voor Solidagro. Ze bewees onmiddellijk haar waarde door enkele kritische bedenkingen over de voedseltop. Warme tip: schrijf je in voor haar beleidsnieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

    Lees hier verder

  3. Aandacht voor agro-ecologie vertalen in beleid. Hoe doe je dat?

    14 april 2021

    Hoe zorgen we voor aandacht voor agro-ecologie in het beleid?

    De VN-voedseltop in oktober moet een politiek momentum worden, waarop alle actoren uit de maatschappij hun stem laten horen over de tekortkomingen van de huidige voedselsystemen en oplossingen naar voren schuiven die mens en planeet centraal stellen.

    Lees hier verder

  4. Promotie en toepassing van nieuwe landbouwtechnieken in Burkina Faso

    7 april 2021

    De vrouwen van Nabi-tiibin, deelgemeente van Mogtéodo (Burkina Faso), volgen een opleiding agro-ecologische landbouw

    Lees hier verder

  5. Landbouwbrigades zoeken coördinatoren

    29 maart 2021

    In mei lanceren we de Landbouwbrigades. Via meewerkdagen op de boerderij kunnen burgers vanuit de praktijk leren over landbouw. Via deze ervaringen mobiliseren we hen om aan een ander, agro-ecologisch voedselsysteem te bouwen.

    Lees hier verder

  6. Boycot van de voedseltop?

    18 maart 2021

    Sinds onze vorming in december over de komende VN-voedseltop, hebben we bij Solidagro niet stilgezeten. Samen met de leden van Coalitie Tegen de Honger volgen we de evoluties rond de top nauwgezet op. In februari organiseerde het Civil Society Mechanism (CSM), het netwerk van civiele maatschappij organisaties bij het Comité voor Wereld Voedselzekerheid, een reeks meetings om de voedsel – en boer.inn.enbewegingen te mobiliseren rond enkele belangrijke vragen die de voedseltop doet rijzen. Tijdens deze meetings werd het duidelijk dat we de dominante stem van de bedrijfswereld binnen de voedseltop aan de kaak willen stellen, dat we de dialogen over de voedselsystemen op nationaal niveau willen monitoren en dat we met een strategie willen komen om de mensenrechtenbenadering een centrale rol te geven in het besluitvormingsproces van deze mondiale top.

    Lees hier verder

  7. Een platform voor de promotie van boerenzaden in Senegal

    17 maart 2021

    Eigen landbouwzaden van boeren zijn rijk qua diversiteit en gemakkelijk beschikbaar. Ze worden echter op de proef gesteld door conventionele zaden die in Senegal door de staat worden gepromoot. Solidagro en haar partners werpen een licht op de wetgeving rond zaden, en wil de promotie van boerenzaden ondersteunen.

    Lees hier verder

  8. Is Groene Muur dé oplossing tegen ontbossing in Sahelzone?

    1 februari 2021

    Als het over de 'Groene muur in West-Afrika' gaat, dan kunnen we al eens aankloppen bij collega Wim, onze programmabeheerder West-Afrika. Naar aanleiding van het artikel in Mo*: 'Groene Muur tegen verwoestijning in Afrika eindelijk uit de startblokken' schreef hij volgende gedachten voor ons neer.

    Lees hier verder

  9. UN Food Systems Summit – Zal deze top het voedselsysteem werkelijk veranderen?

    18 december 2020

    Volgens recente rapporten van de FAO zijn wereldwijde honger en voedselonzekerheid onophoudelijk gestegen sinds 2014.[1] Ontbossing, aanhoudende conflicten, een ongekende biodiversiteitsverlies en marginalisering van het boerenbestaan hebben bijgedragen tot een mondiaal falend voedselsysteem.

    Lees hier verder

  10. Burgers en bedrijven in beweging voor agro-ecologie

    25 november 2020

    Voedsel Anders, een beweging van ruim 25 organisaties, lanceert een nieuwe website met als doel om agro-ecologie in Vlaanderen aan te moedigen. Nieuw is dat ook burgers, bedrijven en lokale groepen zich kunnen aansluiten bij onze groeiende beweging.

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten