Berichten over Beleidswerk
Nieuws per thema
Alle artikels:
-
Vrijhandel zet Filipijns zadensysteem op de helling (deel 2)
24 april 2024
Er roert wat in de zadenindustrie. Naar aanleiding van een belangrijke Europese wetswijziging, waarvan we vermoedelijk pas begin 2025 de uitkomst weten, schetsen we een overzicht van de situatie van zadensoevereiniteit in Europa en onze partnerlanden de Filipijnen en Bolivia. In alle drie de gebieden is er verandering op til, met één rode lijn: meer macht bij de industrie, minder bij boer.inn.en. De aandacht voor zaden en de regelgeving errond is nog beperkt, wij willen benadrukken wat op het spel staat. Laten we een kijkje nemen in de Filipijnen.
-
De Europese zadenwet: boer.inn.enrechten en biodiversiteit op het spel (deel 1)
15 april 2024
Eind 2024 onderhandelen de Europese Commissie en de Europese Raad (met Landbouwministers) over de definitieve tekst voor de nieuwe zadenwetgeving. Zaden zijn de bron van al ons plantaardige voedsel, dus er staat veel op het spel. Het wetsvoorstel houdt echter te weinig rekening met de rechten van boer.inn.en. en kan leiden tot een verdere afname van de diversiteit van ons voedsel. Terwijl staat ook in onze partnerlanden de Filipijnen en Bolivia de zadensoevereiniteit onder druk. Daarover lees je meer in de volgende weken.
-
Jongeren in Cochabamba eisen plan voor waterbeheer bij lokale overheden
3 april 2024
In maart stelden 12 jongerenorganisaties in Cochabamba een Manifest voor Waterbeheer voor. Ze bezorgen het aan lokale overheden en organisaties die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer van de regio. De boodschap: dringend doortastende maatregelen nemen om onder meer de voedselzekerheid te garanderen. Het manifest kwam er via onze partner Gaia Pacha met de steun van Solidagro. Op 4 april nodigde de overheid van het Departement Cochabamba de jongeren uit om het manifest toe te lichten.
-
Campagne: Ik verdien meer gezond eten op mijn bord
28 maart 2024
-
World Day of Social Justice: burgerparticipatie in Bolivia
20 februari 2023
Vandaag is World Day of Social Justice, in 2007 gestart door de Verenigde Naties na hun goedkeuring van een belangrijke verklaring over globale sociale rechtvaardigheid (ILO Declaration on Social Justice for a Fair Globalization). De focus van de verklaring en de World Day of Social Justice ligt bij werknemersrechten, maar in essentie gaat sociale rechtvaardigheid over alle universele mensenrechten. Zoals het recht op voeding. We vroegen aan onze collega’s van het Boliviaanse landenkantoor naar hun visie op sociale rechtvaardigheid in het werk van Solidagro.
-
Filipijnse partner klaagt overheidsbeleid rond voedselzekerheid aan
9 januari 2023
Om het werk van Solidagro te begrijpen, is context nodig over onze partnerlanden. Daarom delen we een nieuwsbericht van onze Filipijnse partner PNFSP (Philippine Network of Food Security Programmes), die het voedselprogramma van de regering aanklaagt. Arme gezinnen gaan momenteel door een voedselcrisis door de stijgende prijzen, maar de regering neemt geen maatregelen om dit op te lossen. In november 2022 waren de voedselprijzen met 10,3% gestegen tegenover het jaar ervoor.
-
Baanbrekend: wet voor gezonde voeding goedgekeurd in Totora (Bolivia)
2 januari 2023
Op 9 december keurde de gemeentelijke overheid van Totora een wet goed voor de juiste behandeling, transport en verkoop van voedsel, met nadruk op voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Dat gebeurde onder het toeziend oog van 80 leiders van de lokale boeren- en boerinnenorganisaties. Solidagro werkte via haar partner Agrecol Andes mee aan dit voorbeeld van sterk beleidswerk.
-
Open brief: stop de export van giftige pesticiden naar het globale zuiden!
7 december 2022
Samen met maar liefst 326 ngo's ondertekenden wij het joint statement of gedeelde standpunt tegen de export van giftige pesticiden uit Europa. Alleen al in 2018 exporteerden Europese bedrijven meer dan 81.000 ton pesticiden met 41 verschillende gevaarlijke chemicaliën. In de EU zijn die verboden in de landbouw. Waarom zijn ze voor het globale zuiden dan wél ok? Is dit voor jou ook onbegrijpelijk? Teken dan deze petitie! -
COP27: hebben onze 400 handtekeningen een verschil gemaakt?
30 november 2022
In oktober schreef Solidagro tijdens de campagne #IedereenKlimaatheld een open brief aan Milieuminister Zakia Katthabi, die België vertegenwoordigde op de Klimaattop of COP27. Meer dan 400 van jullie tekenden de brief, omdat jullie net als ons geloven in agro-ecologie als belangrijke oplossing voor de klimaatverandering. De brief ging op de post en sindsdien was het uitkijken naar de Klimaattop, die doorging van 8 tot 22 november in het omstreden gastland Egypte.
-
Afrikaans Verbond voor Voedselsoevereiniteit roept op tot verenigd agro-ecologisch standpunt op de Klimaattop
10 oktober 2022
Goed agro-ecologisch nieuws uit Afrika, waar we werken in Burkina Faso, Mali en Senegal. Het Verbond voor de Voedselsoevereiniteit van Afrika (AFSA), met meer dan dertig maatschappelijke groepen uit vijftig Afrikaanse landen, schaart zich achter de missie om Afrikaanse landbouw agro-ecologisch te maken. Naar aanleiding van de Klimaattop in november (COP27), heeft het AFSA daarom zes aanbevelingen geformuleerd.