Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over Vrouwenbewegingen

Nieuwsberichten

  1. Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal

    27 augustus 2019

    In april brachten KIYO, Solidagro en Viva Salud hun partnerorganisaties uit Senegal, Burkina Faso, Burundi, DR Congo, Mali en Marokko bij elkaar in Senegal. Doel was om van gedachten te wisselen over de strategieën en goede ervaringen van elk van hen in de verdediging van de rechten van iedereen.

    We begonnen met het uitwisselen van de specifieke kenmerken van onze aanpak, de op rechten gebaseerde aanpak, via ervaringen uit het veld. Elk land presenteerde de pijlers die het belangrijkst lijken te zijn.

    Lees hier verder

  2. CCNCI herdenkt de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars

    3 juli 2019

    Het CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives – Klimaatcoalitie van basisgemeenschappen) herdacht, samen met andere milieuorganisaties en activisten, onlangs de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars, om zo de roep voor klimaatrechtvaardigheid en de bescherming van het milieu te versterken. Zij organiseerden diverse evenementen en mobiliseerden mensen.

    Lees hier verder

  3. CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie.

    22 mei 2019

    Solidagro’s Filipijnse partner CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) sloot zich; samen met meer dan 200 anderen vanuit milieuorganisaties, stedelijke armen, vissers, vrouwen – en kerkorganisaties aan bij de lancering van ‘Manila Baywatch’. Deze alliantie heeft als kerntaak om de ontwikkelingen te monitoren omtrent de overheidsprogramma’s rond rehabilitatie, herleving en herstel van het land in de baai van Manilla.

    Lees hier verder

  4. Bezoek stroomgebied Virvini (Bolivia)

    15 mei 2019

    Bodemonderzoek en uitwisseling rond bescherming waterbronnen.

    Begin 2018 werd met een ceremonie in Tiraque de overeenkomst beklonken tussen de gemeente Tiraque, de Katholieke Universiteit van Cochabamba en onze partner INCCA in het kader van de programma’s van VLIR en Solidagro in Bolivia. Na een uitgebreide diagnose van de problematiek gedurende 2018, gaan dit jaar verschillende onderzoeksactiviteiten van start in Tiraque. In dit kader bezochten we met onderzoekers van de Universiteit, de directeur van INCCA en boerenleiders het stroomgebied van het dorp Virvini.

    Lees hier verder

  5. Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems

    13 maart 2019

    “Netwerk Sahel Verwoestijning” (ReSaD - Réseau Sahel Désertification) is samengesteld uit vier nationale middenveldsorganisaties uit Burkina Faso (SPONG - Sécretariat Permanent des Organisations Non Gouvernementales), Frankrijk (GTD), Mali (GCOZA) en Niger (CNCOD). Het netwerk wordt gecoördineerd door de NGO CARI en is gericht op het bevorderen van duurzaam landbeheer in de Sahel. De deskundigheid van de lokale actoren wordt versterkt en gebundeld. Betrokkenen worden gemobiliseerd zodat hun grondgerelateerde belangen worden gehoord door internationale besluitvormingsinstanties.

    Lees hier verder

  6. Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia

    4 oktober 2018

    15 Leidsters van verschillende dorpen in de rurale gemeente Totora, departement Cochabamba, Bolivia, versterkten hun capaciteiten als woordvoerdster voor hun boerinnenorganisatie. De workshop voor woordvoerdsters die plaatsvond op 20 september in Totora, traint de deelneemsters in communicatievaardigheden om een politieke boodschap op een overtuigende manier over te brengen.

    Vrouwengroep tijdens overlegmoment

    Lees hier verder

  7. Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie

    26 augustus 2018

    Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin. 

    Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.

    Markt in Mali

    Lees hier verder

  8. De Senegalese partners en de rechtenbenadering

    23 mei 2018

    Wat betekent de “rechtenbenadering” in onze projecten om het maatschappelijk middenveld in Senegal te versterken en agro-ecologie te promoten? Dit is de vraag die we onszelf met de Senegalese partners hebben gesteld tijdens mijn missie als coördinator van het programma dat Solidagro verbindt met KIYO en G3W-M3M. Onze reflectie was erg verrijkend en gaf me meer inzicht in het dagelijkse werk met de bevolking van de regio Fatick.

    Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering 

    Foto: Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering.

    Lees hier verder

  9. Bestrijding van de ziekte van Newcastle

    2 mei 2018

    Maandag 12 maart werd de vaccinatiecampagne tegen de pseudovogelpest officieel gelanceerd te Toubacouta in aanwezigheid van heel wat prominente figuren, waaronder een kabinetsmedewerker van het ministerie van veeteelt. De realisaties van het programma van Solidagro voor de bestrijding van deze ziekte was het ministerie niet ontgaan en een reden voor hen om Toubacouta te kiezen voor dit officieel moment. In navolging van deze aanwezigheid, ontvingen de doelgroepen van het programma van Solidagro van de minister een schenking van 15.000 vaccins als steun aan de werking.

    Pseudovogelpest kan tot 80% van het pluimvee in de dorpen dodelijk treffen. Vooral aan het einde van het droog seizoen (april-juni) worden de ergste ravages vastgesteld. De ziekte is nochtans op een eenvoudige manier te voorkomen door een vaccinatie via druppels in de ogen van de dieren. In veel landen is de ziekte uitgeroeid en is vaccineren niet meer nodig. Kippen en ander pluimvee zijn de “lopende rekening” van arme gezinnen in Senegal. Bijna alle gezinnen hebben pluimvee en bij nood aan cash geld, zoals bij een overlijden, bij ziekte of voor de scholing van de kinderen, wordt een kip op de lokale markt verkocht om die kosten te dekken. Dit verklaart het belang van deze activiteit.

    Met dank aan onze lokale partners: CNCR en ELS.

     

    Lees hier verder

  10. Vrouwen aan zet in Bolivia - Sanne Derks

    9 april 2018

    Fotografe en journaliste Sanne Derks ging samen met haar collega fotograaf Niels Coppes op bezoek bij onze collega's Jaap en Luca in Bolivia. Ze bezochten samen met onze partner INCCA de gebieden waar we werkzaam zijn. Vind hier de link naar hun foto's, verhalen en inzichten!

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten