Nieuwsberichten
-
Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2019
13 mei 2019
Solidagro vraagt aandacht voor duurzame voeding en agro-ecologie, ook in België!
Op vrijdag 26 april organiseerden we samen met Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Oxfam-Wereldwinkels en Stad Sint-NIklaas, voor het tweede jaar op rij 'Picknick Plein Public' in het Romain de Vidtspark. We trokken alweer voluit de kaart van duurzaamheid op deze picknick.
-
In beeld: Seppe - Tafeltennis, lachen en je steentje bijdragen!
15 april 2019
Seppe Van Spitael - 18 jaar - kwam van september 2018 tot april 2019 elke dinsdag en woensdagvoormiddag stage lopen bij Solidagro.
Hieronder vertelt hij op zijn eigen manier hoe en waarom hij aan deze stage is begonnen. En vooral wat hem zal bijblijven.
Seppe, voor ons was jij al die tijd ons manusje-van-alles, wij mochten steeds op jou rekenen. Bovenal je fijnzinnige mopjes en prachtige lach zullen we het meeste missen! Tot snel!
-
Portus Berkenboom in actie (2019)
2 april 2019
Op 2 april was Solidagro welkom op Portus Berkenboom om met hun 4de jaar studenten aan de slag te gaan.
-
Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag
27 maart 2019
De Velt-markt Anders op zaterdag 16 maart bleek een succesvol initiatief. Meer dan 800 bezoekers zakten af naar de Bijlokesite van het KASK in Gent voor een dag helemaal in het teken van een ander voedselsysteem: agro-ecologie om het Recht op Voedsel voor iedereen te waarborgen.
Er was er voor elk wat wils: lezingen, debatten en uiteraard een markt van standjes waar zaden konden geruild worden, waar je boeken kon kopen of waar je gewoon terecht kon met vragen over voeding, landbouw en tuinieren. Uiteraard kon er ook geproefd worden en bij Voedsel Anders was er zelfs een heus café. Het programma bleek de perfecte symbiose tussen inspiratie voor individuele burgeracties van consument en producent, het voeden van het maatschappelijk debat en een oproep tot politieke actie voor een globaal en duurzaam voedselsysteem.
-
Gruwel in Mali
25 maart 2019
134 boeren, vrouwen en kinderen werden op gruwelijke wijze vermoord in de regio van onze partners in Mali.
-
De oorlog tegen scholen in de Sahel
20 maart 2019
Door intimidatie van terroristische groeperingen zijn in Mali al 800 staatsscholen gesloten, waardoor 245.000 kinderen volledig verstoken zijn van onderwijs. Dat is 10% van de kinderen van het land die recht hebben op onderwijs. Hetzelfde geldt voor tienduizenden leerlingen in Burkina Faso en in Niger. Waar vijf jaar geleden dit fenomeen beperkt was tot het noorden van Mali, breidt dit zich uit naar het centrale deel van het land, met name de regio Mopti waar de Malinese partners van Solidagro werken. Deze regio is dichter bevolkt waardoor het aantal getroffen kinderen enorm stijgt. De negatieve impact van een generatie zonder onderwijs voor de nabije toekomst is nauwelijks te vatten.
-
Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems
13 maart 2019
“Netwerk Sahel Verwoestijning” (ReSaD - Réseau Sahel Désertification) is samengesteld uit vier nationale middenveldsorganisaties uit Burkina Faso (SPONG - Sécretariat Permanent des Organisations Non Gouvernementales), Frankrijk (GTD), Mali (GCOZA) en Niger (CNCOD). Het netwerk wordt gecoördineerd door de NGO CARI en is gericht op het bevorderen van duurzaam landbeheer in de Sahel. De deskundigheid van de lokale actoren wordt versterkt en gebundeld. Betrokkenen worden gemobiliseerd zodat hun grondgerelateerde belangen worden gehoord door internationale besluitvormingsinstanties.
-
Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's
25 februari 2019
Senegal schakelt een versnelling hoger in het toelatingsproces voor bepaalde genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het land overweegt een nieuwe bioveiligheidswet die een versnelde goedkeuring van bepaalde GGO's mogelijk maakt, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het wetsvoorstel moet nog onderzocht worden door de ministerraad vooraleer het ter goedkeuring aan de Nationale Assemblée (Kamer van Volksvertegenwoordigers) wordt voorgelegd.
-
Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel
20 februari 2019
Het herbebossen van de Sahelregio door het planten van jonge boompjes levert vaak mislukkingen op. De 'Great Green Wall' om de Sahara te stoppen, is al jaren een constant element in de politieke discours van lokale presidenten en ngo’s, maar is verre van een realiteit. De aangeplante bomen van dure herbebossingsprogramma’s overleven vaak niet het eerste, langdurende droge seizoen. Het duurt enkele jaren voordat het wortelgestel van zo’n boompje voldoende groot is om te overleven, laat staan om te groeien.
Een spontaan natuurlijk herstel van de vegetatie – van kruiden, struiken en bomen – is kosteloos en kan veel betere resultaten opleveren.
-
Liefde, strafstudie en het klimaat
12 februari 2019
Lieve lezer, we leven in interessante tijden. Er beweegt iets! Jong en oud vraagt om verandering, durft hiervoor op straat te komen, lawaai te maken, politici aan te manen, en ja, er zelfs strafstudie voor te trotseren. Naar aanleiding van deze maatschappelijke ontwikkelingen is al heel wat geschreven. Solidagro* vat graag nog even samen waarom wij vinden dat er enkel waardering hoort te bestaan voor de ‘klimaat-straatlopers’. Wat volgt gaat over de rechten van iedereen, de plichten van onze leiders en bedrijven, het klimaat en toch ook over liefde.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 22
- 23
- 24
- ...
- 27
- Volgende pagina