Nieuwsberichten
-
Update Mali: overheidsvacuüm ingenomen door terroristische groeperingen, leidt tot etnische spanningen
12 februari 2020
Onderstaand artikel (Franse versie) geeft een beschrijving, inclusief getuigenissen, van de conflictsituatie die is ontstaan tussen Dogon en Peul in de regio Mopti (Mali). De Malinese overheid heeft geen controle meer over Noord-, en nu ook Midden-Mali, en verschillende terroristische groeperingen hebben zich daar gevestigd. Dogon nemen het de Peul kwalijk dat ze zouden aansluiten bij terroristische groeperingen. Terroristische aanslagen zijn voor hen gelijk aan aanvallen door Peul. De Dogon beslisten eigen milities op te richten, wat leidde tot een spiraal van geweld.
Het artikel beschrijft hoe Peul vertrekken uit de streek omdat ze riskeren gedood te worden door Dogon-milities. Dogon-families vluchten eveneens nadat hun dorpen aangevallen werden door jihadistische groeperingen. In 2019 zijn bijna 500 mensen omgekomen in deze conflicten. Ook deze aflevering van Vranckx belicht het conflict in de regio kort (vanaf 18’).
-
Solidagro in woelige tijden
9 december 2019
We zeggen en schrijven 10 december 1948. In de nasleep van de 2de Wereldoorlog worden door de Verenigde Naties de Universele Verklaringen voor de Rechten van de Mens opgesteld. Met als belangrijkste doelstelling de gruweldaden van de wereldoorlogen nooit meer te laten gebeuren.
-
Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal
27 augustus 2019
In april brachten KIYO, Solidagro en Viva Salud hun partnerorganisaties uit Senegal, Burkina Faso, Burundi, DR Congo, Mali en Marokko bij elkaar in Senegal. Doel was om van gedachten te wisselen over de strategieën en goede ervaringen van elk van hen in de verdediging van de rechten van iedereen.
We begonnen met het uitwisselen van de specifieke kenmerken van onze aanpak, de op rechten gebaseerde aanpak, via ervaringen uit het veld. Elk land presenteerde de pijlers die het belangrijkst lijken te zijn.
-
Gruwel in Mali
25 maart 2019
134 boeren, vrouwen en kinderen werden op gruwelijke wijze vermoord in de regio van onze partners in Mali.
-
De oorlog tegen scholen in de Sahel
20 maart 2019
Door intimidatie van terroristische groeperingen zijn in Mali al 800 staatsscholen gesloten, waardoor 245.000 kinderen volledig verstoken zijn van onderwijs. Dat is 10% van de kinderen van het land die recht hebben op onderwijs. Hetzelfde geldt voor tienduizenden leerlingen in Burkina Faso en in Niger. Waar vijf jaar geleden dit fenomeen beperkt was tot het noorden van Mali, breidt dit zich uit naar het centrale deel van het land, met name de regio Mopti waar de Malinese partners van Solidagro werken. Deze regio is dichter bevolkt waardoor het aantal getroffen kinderen enorm stijgt. De negatieve impact van een generatie zonder onderwijs voor de nabije toekomst is nauwelijks te vatten.
-
Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems
13 maart 2019
“Netwerk Sahel Verwoestijning” (ReSaD - Réseau Sahel Désertification) is samengesteld uit vier nationale middenveldsorganisaties uit Burkina Faso (SPONG - Sécretariat Permanent des Organisations Non Gouvernementales), Frankrijk (GTD), Mali (GCOZA) en Niger (CNCOD). Het netwerk wordt gecoördineerd door de NGO CARI en is gericht op het bevorderen van duurzaam landbeheer in de Sahel. De deskundigheid van de lokale actoren wordt versterkt en gebundeld. Betrokkenen worden gemobiliseerd zodat hun grondgerelateerde belangen worden gehoord door internationale besluitvormingsinstanties.
-
Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel
20 februari 2019
Het herbebossen van de Sahelregio door het planten van jonge boompjes levert vaak mislukkingen op. De 'Great Green Wall' om de Sahara te stoppen, is al jaren een constant element in de politieke discours van lokale presidenten en ngo’s, maar is verre van een realiteit. De aangeplante bomen van dure herbebossingsprogramma’s overleven vaak niet het eerste, langdurende droge seizoen. Het duurt enkele jaren voordat het wortelgestel van zo’n boompje voldoende groot is om te overleven, laat staan om te groeien.
Een spontaan natuurlijk herstel van de vegetatie – van kruiden, struiken en bomen – is kosteloos en kan veel betere resultaten opleveren.
-
Bij geitenboerderij 't Eikenhof op zoek naar ecologische antwoorden
30 januari 2019
Iets buiten Lokeren ligt 't Eikenhof, de geitenboerderij van Peter en Monique Van Kerckhove – Vervaet. Met een internationale delegatie van Solidagro trokken we er op donderdag 18 oktober naartoe op zoek naar antwoorden rond agro-ecologie, biologische productie en dierlijke consumptie. Monique ontving ons met open armen op de hoeve en steekt van wal met een verhaal over de oprichting van de boerderij in 1985, een verhaal dat overloopt van liefde voor elkaar en de stiel. Een prachtig begin van wat later een onvergetelijk bezoek zou blijken.
-
Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie
26 augustus 2018
Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin.
Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.
-
Gezonde voeding is geen luxeproduct!
23 oktober 2017
Duurzame landbouw en Solidagro, een match die zeer zichtbaar werd tijdens de internationale ontmoeting tussen de samenwerkingspartners van Solidagro die plaatsvond tussen 17 en 21 oktober 2017. Gedurende deze week wisselden ervaringsdeskundigen uit België, Bolivia, Burkina Faso, Mali, Senegal en de Filipijnen uit over de wereldwijde landbouwcrisis, en de nood aan een duurzaam alternatief zowel in de regio’s waar ze actief zijn, als in België. Tijdens rondleidingen op bioboerderijen werden ideeën uitgewisseld, terwijl de partners bij het bezoek aan een industrieel landbouwproductiebedrijf versteld stonden van de geautomatiseerde aanpak en de Europese subsidieregels die nog steeds leiden tot een verdere industrialisering van de landbouw, het verloren gaan van kleinschalige familiale landbouw, en de dumping van voedingsproducten op hun lokale markten.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina