Nieuwsberichten
-
Solidagro in woelige tijden
9 december 2019
We zeggen en schrijven 10 december 1948. In de nasleep van de 2de Wereldoorlog worden door de Verenigde Naties de Universele Verklaringen voor de Rechten van de Mens opgesteld. Met als belangrijkste doelstelling de gruweldaden van de wereldoorlogen nooit meer te laten gebeuren.
-
Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch!
2 september 2019
Het wordt weleens gezegd dat vrouwen de wereld voeden. Zeker op het Afrikaanse continent bestaat er een (al dan niet gegronde) consensus over het haast mythische idee dat vrouwen ‘het nageslacht’ van voedsel zullen voorzien. Niets is zo eenduidig natuurlijk, maar volgens ons zijn georganiseerde agro-ecologisch boerinnengroepen en -federaties toch een stap in de gewenste richting.
-
Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal
27 augustus 2019
In april brachten KIYO, Solidagro en Viva Salud hun partnerorganisaties uit Senegal, Burkina Faso, Burundi, DR Congo, Mali en Marokko bij elkaar in Senegal. Doel was om van gedachten te wisselen over de strategieën en goede ervaringen van elk van hen in de verdediging van de rechten van iedereen.
We begonnen met het uitwisselen van de specifieke kenmerken van onze aanpak, de op rechten gebaseerde aanpak, via ervaringen uit het veld. Elk land presenteerde de pijlers die het belangrijkst lijken te zijn.
-
Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's
25 februari 2019
Senegal schakelt een versnelling hoger in het toelatingsproces voor bepaalde genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het land overweegt een nieuwe bioveiligheidswet die een versnelde goedkeuring van bepaalde GGO's mogelijk maakt, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het wetsvoorstel moet nog onderzocht worden door de ministerraad vooraleer het ter goedkeuring aan de Nationale Assemblée (Kamer van Volksvertegenwoordigers) wordt voorgelegd.
-
Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel
20 februari 2019
Het herbebossen van de Sahelregio door het planten van jonge boompjes levert vaak mislukkingen op. De 'Great Green Wall' om de Sahara te stoppen, is al jaren een constant element in de politieke discours van lokale presidenten en ngo’s, maar is verre van een realiteit. De aangeplante bomen van dure herbebossingsprogramma’s overleven vaak niet het eerste, langdurende droge seizoen. Het duurt enkele jaren voordat het wortelgestel van zo’n boompje voldoende groot is om te overleven, laat staan om te groeien.
Een spontaan natuurlijk herstel van de vegetatie – van kruiden, struiken en bomen – is kosteloos en kan veel betere resultaten opleveren.
-
Bij geitenboerderij 't Eikenhof op zoek naar ecologische antwoorden
30 januari 2019
Iets buiten Lokeren ligt 't Eikenhof, de geitenboerderij van Peter en Monique Van Kerckhove – Vervaet. Met een internationale delegatie van Solidagro trokken we er op donderdag 18 oktober naartoe op zoek naar antwoorden rond agro-ecologie, biologische productie en dierlijke consumptie. Monique ontving ons met open armen op de hoeve en steekt van wal met een verhaal over de oprichting van de boerderij in 1985, een verhaal dat overloopt van liefde voor elkaar en de stiel. Een prachtig begin van wat later een onvergetelijk bezoek zou blijken.
-
Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie
26 augustus 2018
Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin.
Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.
-
De Senegalese partners en de rechtenbenadering
23 mei 2018
Wat betekent de “rechtenbenadering” in onze projecten om het maatschappelijk middenveld in Senegal te versterken en agro-ecologie te promoten? Dit is de vraag die we onszelf met de Senegalese partners hebben gesteld tijdens mijn missie als coördinator van het programma dat Solidagro verbindt met KIYO en G3W-M3M. Onze reflectie was erg verrijkend en gaf me meer inzicht in het dagelijkse werk met de bevolking van de regio Fatick.
Foto: Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering.
-
Bestrijding van de ziekte van Newcastle
2 mei 2018
Maandag 12 maart werd de vaccinatiecampagne tegen de pseudovogelpest officieel gelanceerd te Toubacouta in aanwezigheid van heel wat prominente figuren, waaronder een kabinetsmedewerker van het ministerie van veeteelt. De realisaties van het programma van Solidagro voor de bestrijding van deze ziekte was het ministerie niet ontgaan en een reden voor hen om Toubacouta te kiezen voor dit officieel moment. In navolging van deze aanwezigheid, ontvingen de doelgroepen van het programma van Solidagro van de minister een schenking van 15.000 vaccins als steun aan de werking.
Pseudovogelpest kan tot 80% van het pluimvee in de dorpen dodelijk treffen. Vooral aan het einde van het droog seizoen (april-juni) worden de ergste ravages vastgesteld. De ziekte is nochtans op een eenvoudige manier te voorkomen door een vaccinatie via druppels in de ogen van de dieren. In veel landen is de ziekte uitgeroeid en is vaccineren niet meer nodig. Kippen en ander pluimvee zijn de “lopende rekening” van arme gezinnen in Senegal. Bijna alle gezinnen hebben pluimvee en bij nood aan cash geld, zoals bij een overlijden, bij ziekte of voor de scholing van de kinderen, wordt een kip op de lokale markt verkocht om die kosten te dekken. Dit verklaart het belang van deze activiteit.
Met dank aan onze lokale partners: CNCR en ELS.
-
CNCR over onze Internationale week: agro-ecologie
24 november 2017
Onze Senegalese partner (CNCR) aan het woord!
Du 16 au 20 octobre à Vaalbeek, en Belgique s’est tenue la Semaine Internationale sur l'Agro-écologie. Cette rencontre, organisée par l’ONG SOLIDAGRO et à laquelle le CNCR a participé, a permis d’échanger sur les thèmes concernant, de l’agro-écologie dans le monde et l’agro-écologie vue d’une perspective économique, et l’approche basée sur les droits.