Nieuwsberichten
-
Villa Pace Vredesfeesten 2018
12 september 2018
Ook dit jaar toverden duizenden mensen opnieuw een schitterend stadsfestival tevoorschijn in het weekend van 31 augustus - 2 september 2018. Om het geheel af te maken hebben de weergoden ook hun beste beentje voorgezet. Villa Pace 2018 was met haar zomerse temperaturen, geen regen, veel muziek, lekker eten en het hele Sint-Niklase socio-culturele-culinaire netwerk op straat een prachteditie. Bedankt aan iedereen die het op een of andere manier mee mogelijk maakte!
-
Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie
26 augustus 2018
Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin.
Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.
-
Odisee en Solidagro op prospectie in de Filipijnen!
20 juni 2018
Solidagro heeft al jaren een sterke band met de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. In het verleden organiseerden we samen stages in Mindanao (Filipijnen) voor agro- en biotechniekstudenten. Vorig jaar werd beslist dit partnerschap verder uit te breiden. Samen met CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera - partner van Solidagro in de Filipijnen) en de provinicie Oost-Vlaanderen zochten we mogelijkheden voor gezamelijke onderzoeken, stages en uitwisselingen. Dit alles in het teken van het programma en de projecten van CDPC.
Om al deze grootse ideeën en ook om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met lokale Filipijnse universiteiten te verkennen, gingen Jeroen en Inge (Solidagro) samen met Steven, Jo, Marijke en Monique (docenten Odisee), in april, op prospectie naar de Filipijnen. Hun agenda zat boordevol overleg momenten met CDPC, lokale universiteiten en andere middenveldorganisaties. Ze gingen op onderzoek in enkele dorpen in de Cordillera waar CDPC ondersteuning biedt aan de lokale bevolking. Met die lokale bevolking, lokale gezondheidsmedewerkers en landbouwers werden ervaringen, kennis en ideeën uitgewisseld. Voorstellen kwamen boven, plannen werden gesmeed, een volgende fase werd ingegaan, ....
Kortom, een grote stap werd gezet in het uitbreiden en versterken van het partnerschap tussen CDPC, Odisee, de provincie Oost-Vlaanderen en Solidagro.
-
De Senegalese partners en de rechtenbenadering
23 mei 2018
Wat betekent de “rechtenbenadering” in onze projecten om het maatschappelijk middenveld in Senegal te versterken en agro-ecologie te promoten? Dit is de vraag die we onszelf met de Senegalese partners hebben gesteld tijdens mijn missie als coördinator van het programma dat Solidagro verbindt met KIYO en G3W-M3M. Onze reflectie was erg verrijkend en gaf me meer inzicht in het dagelijkse werk met de bevolking van de regio Fatick.
Foto: Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering.
-
Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2018
3 mei 2018
Solidagro vraagt aandacht voor duurzame voeding, ook in België!
Samen met Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Oxfam-Wereldwinkels en Stad Sint-Niklaas organiseerden we op vrijdag 27 april "Picknick Plein Public" in het Romain De Vidtspark.
Bekijk de foto's hier!
-
Bestrijding van de ziekte van Newcastle
2 mei 2018
Maandag 12 maart werd de vaccinatiecampagne tegen de pseudovogelpest officieel gelanceerd te Toubacouta in aanwezigheid van heel wat prominente figuren, waaronder een kabinetsmedewerker van het ministerie van veeteelt. De realisaties van het programma van Solidagro voor de bestrijding van deze ziekte was het ministerie niet ontgaan en een reden voor hen om Toubacouta te kiezen voor dit officieel moment. In navolging van deze aanwezigheid, ontvingen de doelgroepen van het programma van Solidagro van de minister een schenking van 15.000 vaccins als steun aan de werking.
Pseudovogelpest kan tot 80% van het pluimvee in de dorpen dodelijk treffen. Vooral aan het einde van het droog seizoen (april-juni) worden de ergste ravages vastgesteld. De ziekte is nochtans op een eenvoudige manier te voorkomen door een vaccinatie via druppels in de ogen van de dieren. In veel landen is de ziekte uitgeroeid en is vaccineren niet meer nodig. Kippen en ander pluimvee zijn de “lopende rekening” van arme gezinnen in Senegal. Bijna alle gezinnen hebben pluimvee en bij nood aan cash geld, zoals bij een overlijden, bij ziekte of voor de scholing van de kinderen, wordt een kip op de lokale markt verkocht om die kosten te dekken. Dit verklaart het belang van deze activiteit.
Met dank aan onze lokale partners: CNCR en ELS.
-
Week rond agro-ecologie in de Filipijnen
24 april 2018
Van 2 tot 6 april 2018 organiseerden Solidagro's Filipijnse partners een week in het teken van agro-ecologie. Onder de aanwezigen ook de partners van ASTM met wie Solidagro intensief samenwerkt. De bijeenkomst vond plaats bij Solidagro's partner MISFI (Mindanao Interfaith Services Foundation, Inc).
-
Vrouwen aan zet in Bolivia - Sanne Derks
9 april 2018
Fotografe en journaliste Sanne Derks ging samen met haar collega fotograaf Niels Coppes op bezoek bij onze collega's Jaap en Luca in Bolivia. Ze bezochten samen met onze partner INCCA de gebieden waar we werkzaam zijn. Vind hier de link naar hun foto's, verhalen en inzichten!
-
Portus Berkenboom in actie (2018)
27 maart 2018
Op 27 en 28 maart ging Solidagro aan de slag met alle klassen uit het vierde jaar van Portus Berkenboom. Twee dagen rond duurzaamheid, duurzame voeding, de ideale school en hoe we zelf voor verandering kunnen zorgen op onze school en daarbuiten.
-
Gezonde en eerlijke voeding is een recht
16 maart 2018
Ons voedsel is in crisis
Onze voedselketen, die tegen 2050 bijna 10 miljard mensen moet voeden, staat onder druk. Niet alleen is de uitdaging voor de voedingsnoden van de toekomstige wereldbevolking torenhoog, de huidige productie stimuleert landbouwers en verwerkingsbedrijven naar ongeziene maffiapraktijken om winsten te kunnen boeken in deze keten. Recent was er de besmetting van onze eieren met Fipronil en hoorden we onze overheid vertellen dat er meer en betere controles zouden worden uitgevoerd op onze voeding. En dit door het FAVV, dat in februari 2002 werd opgericht als antwoord op een andere voedselcrisis, namelijk de aanwezigheid van dioxine in ons kippenvlees.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- 10
- Volgende pagina