Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over agro-ecologie

Nieuwsberichten

  1. Waarom boeren en milieugroeperingen tegen de invoering van gouden rijst zijn op de Filipijnen?

    12 oktober 2021

    Honger en ondervoeding teisteren de Filipijnen sinds jaar en dag. De Covid-19-pandemie heeft de situatie enkel erger gemaakt. Kinderen lijden niet noodzakelijk honger, vaker gaat het om ondervoeding wegens tekort aan vitaminen en mineralen. Dit uit zich in 'stunting’, oftewel een vertraagde groei bij kinderen. Kan 'gouden rijst' een oplossing betekenen? De Filipijnse overheid vindt van wel, maar er zijn ook andere stemmen te horen.

    Lees hier verder

  2. De voedseltop = een gemiste kans

    23 september 2021

    Opiniestuk Coalitie Tegen de Honger

    De VN-top over voedselsystemen: een gemiste kans voor een grondige transformatie van ons landbouwsysteem! De cijfers zijn onthutsend: alleen al in 2020 leed 10% van de wereldbevolking honger en was 30% ondervoed, waaronder een groeiend aantal kinderen. Ondertussen blijft de pandemie voortduren. Onze mondiale voedselproductie heeft een verwoestend effect op het milieu en versnelt de klimaatverandering. Ons hele voedselsysteem, dat zeer ongelijk en onrechtvaardig is, loopt mank.

    Lees hier verder

  3. De voedselsystemen van morgen hebben bomen nodig

    21 september 2021

    Eind juli organiseerde CIFOR-ICRAF en de Universiteit van Brits-Columbia (Canada) een online debat ter voorbereiding van de VN-voedseltop die 23 september zal doorgaan. Sprekers uit Zuid-Afrika, India en Brazilië namen het woord, net als onze landenvertegenwoordiger in Burkina Faso, Alain Traoré. Na een algemene inleiding door Terry Sunderland, professor aan de Universiteit van Brits-Columbia (UBC) over de voedselsystemen wereldwijd, volgde een interessante uitwisseling over het belang van bomen in voedselsystemen in iedere regio. 

    Lees hier verder

  4. Bolivia presenteert twee verschillende voorstellen aan de voedseltop

    10 september 2021

    Op 14 en 15 juli 2021 sloot de regering van de Plurinationale Staat Bolivia de fase van dialogen af, met het oog op de VN-voedseltop die in september in New York (VS) wordt gehouden. Er namen meer dan 200 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, inheemse volkeren, academici, onderzoekers en autoriteiten deel. In het regeringsvoorstel wordt de fundamentele rol van het voedselproductiesysteem op basis van traditionele landbouw in relatie tot de agro-industrie benadrukt.

    Anderzijds hebben in diezelfde maand, gedurende een periode van twee weken, een duizendtal vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties van kleine en middelgrote producenten, niet-gouvernementele instellingen, kerkelijke organisaties, burgercollectieven, de academische wereld, de gastronomiesector en consumenten, bijeengeroepen door de Boliviaanse Agro-ecologische Beweging (MAB), 14 sectorale en territoriale dialogen over voedselsystemen gevoerd. Dit resulteerde in een nationale 'agenda voor de agro-ecologische overgang van voedselsystemen', een document dat vorige maand aan het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd gepresenteerd.

    Lees hier verder

  5. De Landbouwbrigades in actie!

    30 augustus 2021

    Eind juni werkten enkele enthousiastelingen mee op het tuinbouwbedrijf Kleibeek van Tine en Dirk. 

    Lees hier verder

  6. Kleine aanpassing, groot verschil: het kookvuurproject in Passoré, Burkina Faso

    2 augustus 2021

    Ons gloednieuwe kookvuurproject in Burkina Faso is goed voor zowel het milieu als gezondheid van de plaatselijke gemeenschap. De gesloten ovens die de traditionele open vuren vervangen zorgen voor minder houtverbruik en dus minder CO2-uitstoot bij 12.000 gezinnen in zeven gemeenten. In de video onderaan kom je weten hoe de kookvuren gemaakt worden en hoe het participatieve proces verloopt.

    Lees hier verder

  7. Ontdek ons jaarverslag 2020

    22 juni 2021

    We blikken terug op 2020. Sowieso was dit een scharnierjaar waarvan iedereen die het meemaakte later zal spreken over een ‘voor’ en een ‘na’. Ons leven is ingrijpend veranderd en wordt allicht nooit meer helemaal hetzelfde. 
    Alvast een warm en gemeend “dank je” aan iedereen die midden in zijn of haar eigen perikelen ons niet vergat. Bedankt voor jullie blijvende inzet en solidariteit!

    Bovenstaande quotes plukten we uit het voorwoord van voorzitter Bart in ons jaarverslag 2020.

    Lees hier verder

  8. Waar feminisme en agro-ecologie elkaar raken

    26 mei 2021

    In een webinar op het festival Kiemkracht zetten we het thema ‘feminisme en agro-ecologie’ in de kijker. Sterke vrouwen getuigen over de vrouwelijke energie als belangrijke troef op weg naar een ecologisch en sociaal voedselsysteem. En over de vaak onzichtbare rol van boerinnen. Maar ook over het terugvinden van de verbondenheid met de natuur en met elkaar als cruciale stap om te evolueren naar een gelijke maatschappij.

    Lees hier verder

  9. Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali.

    25 mei 2021

    Sinds 2017 is mevrouw Togo Kadidia Poudiougo uit Tonon (een dorpje in Mali) lid van de coöperatieve vennootschap AMEKENE. Deze vennootschap staat in voor de productie en verkoop van niebe, een erg voedzame bonensoort. Onze lokale partner ARAFD ondersteunt de werking van AMEKENE door middel van sensibilisering en opleidingen. We vroegen Kadidia naar de positieve en negatieve veranderingen die ze ervaarde door deel te nemen aan het programma van ARAFD.

    Lees hier verder

  10. De Landbouwbrigades gaan van start!

    18 mei 2021

    Vandaag stellen we met trots de Landbouwbrigades aan jullie voor!
    We inspireren ons op de Brigades d’actions Paysans uit Wallonië. Zij gebruiken het begrip ‘Brigades’ om te verwijzen naar de Internationale Brigades die zich in 1936 mobiliseerden om de democratie in Europa te verdedigen. Net als toen vinden wij het nodig om ons te mobiliseren en samen te streven naar een agro-ecologische en rechtvaardig voedselsysteem.

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten