Agro-ecologie doe je zo
Koop via de korte keten
Wil je zeker zijn dat boer en boerin eerlijk betaald worden, koop dan rechtstreeks bij hen. Je krijgt de meest verse producten en beperkt het aantal voedselkilometers. Zoek een boer of boerin in je buurt via de Biopunten of Recht van bij de boer.
Volg de seizoenen
Wat een luxe om van bijna al ons voedsel het hele jaar door te genieten. Die producten komen dan van ver weg, of hebben speciale technieken nodig – los van de natuur – om te kunnen groeien. Eigenlijk is het lekkerder en beter voor het milieu om de seizoenen te volgen. En het is niet eens zo moeilijk!
- Door groenten en fruit te kopen op het moment dat ze in België groeien, spaar je het milieu en je portefeuille. Velt toont hier welke groenten en fruit in welke maand groeien en De Transformisten deelt een seizoensbloemenkalender.
- Wil je zeker zijn dat de boer en boerin eerlijk betaald worden, koop dan rechtstreeks bij hen. Je krijgt de meest verse producten en beperkt het aantal voedselkilometers. Zoek een boer in je buurt via de Biopunten of Recht van bij de boer.
- Op zoek naar inspiratie om te koken volgens de seizoenen? Misschien zijn de workshops seizoenskoken van Velt of het Oost West Centrum iets voor jou.
Lokaal, sojavrij of minder vlees
Het huidige agro-industriële model van vleesproductie is erg belastend voor ons milieu. Wij zullen nooit voorschrijven hoeveel vlees anderen ‘mogen’ eten. Wel willen we je motiveren om je smaakpalet te verbreden, gezond te eten en tegelijk je steentje bij te dragen tegen de klimaatverandering door eens een lekker alternatief voor vlees te proberen.
- Voor vegetarische kooktips en vorming ben je bij EVA, Velt en het Oost West Centrum aan het goede adres.
- Probeer eens iets uit het brede assortiment aan vegetarische burgers, groentespreads, plantaardige dranken… in je lokale biowinkel.
- Ga de uitdaging aan via de VeggieChallenge en Try Vegan. Je vindt er ook een community en lekkere gerechten.
- Uit eten? Vind veggie- en veganvriendelijke restaurants en catering en restaurants die met bioproducten werken.
- Voor de teelt van soja als diervoeder wordt er in het Amazonewoud en op andere kwetsbare plekken waardevol bos gekapt. Eet jij al sojavrij vlees? Wervel helpt je op weg met een lijst van sojavrije vleesverkopers.
Komt het van ver? Kies voor fair!
Agro-ecologie betekent dat de boer en boerin een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Als je producten uit verre landen koopt, denk dan eens aan fair trade.
- Fairtradelabels geven de garantie dat producenten de juiste prijs hebben gekregen voor hun cacao, koffiebonen, bananen, rietsuiker ... Dat is agro-ecologie! Je vindt deze labels terug op sommige producten in de supermarkt.
- In je lokale Oxfam-Wereldwinkel kan je vrijwilliger worden, fairtradeproducten kopen en deelnemen aan activiteiten.
Deze tips kwamen er met dank aan Voedsel Anders, het Vlaamse netwerk voor agro-ecologie, waarbij ook jij of je organisatie kunnen aansluiten.
Trek mee het veld in met boeren en boerinnen uit de buurt!
Solidagro zet haar schouders onder De Landbouwbrigades, een initiatief om burgers en boeren samen te brengen. We trekken het veld in en leren over agro-ecologie of hoe we landbouw en natuur met elkaar kunnen verzoenen. Vanuit die praktijkervaringen mobiliseren we burgers om acties op poten te zetten, alternatieven te promoten en bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Heb je nog vragen? Wil je meedoen? Neem contact op met contact@landbouwbrigades.be.