De jeugd bepaalt de toekomst van agro-ecologie. Door erover te leren – bijvoorbeeld op leerboerderijen of via workshops verzorgd door onze partners – kunnen ze het toepassen en verder verspreiden. En daarvoor hoeven ze niet noodzakelijk in de boeken te duiken! Lees verder over twee mooie Filipijnse projecten!
De keuze om meer met jongeren te gaan werken, ligt voor de hand. Agro-ecologie gaat hen het meest aan, omdat zij de ergste gevolgen zullen dragen van de agro-industrie (de tegenhanger van agro-ecologie) via vervuiling en klimaatopwarming. Tegelijkertijd staan ze in de frontlinie van klimaatveranderingsbewegingen over de hele wereld. Ze hebben de energie en de wilskracht om het voedselsysteem te veranderen.
Jong geleerd, oud gedaan
De workshops voor jongeren zijn praktijkgericht en gaan vaak door op het terrein. Zo gingen onze partner PNFSP (Philippine Network of Food Security Programmes) en FLCCI (Farmers Learning Center – CARAGA, Inc.) aan de slag met de jongeren van het Diocesan Pastoral Center rondom hun eigen pastorij. In de zomer leerden ze hoe zelf hun fruitbomen te marcotteren, een kweektechniek waarbij kleine stukjes schors van de ene boom op de stam van de andere worden geënt. De studenten plantten ook fruitbomen op het terrein van de pastorij.
De velddag van PNFSP en FLCCI op 16 juni in Tandag City © PNFSP
De velddag van PNFSP en FLCCI op 16 juni in Tandag City © PNFSP
Velddagen voor meer autonomie
Op 29 oktober 2022 organiseerde CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) een velddag rond lokale rijst met de leerlingen van de Bicol Farmers School in Legazpi City. Zo leerden ze welke variëteit het meest geschikt is voor een bepaald terrein. Door zelf zaden voor rijst te kweken, zijn boeren niet afhankelijk van gemodificeerde zaden zoals de ongezonde golden rice (lees meer). Ze worden autonomer en kunnen hun prijzen zelf beter bepalen.
De velddag van CCNCI en Bicol Farmers School op 29 oktober in Legazpi © CCNCI
Jongeren van NNARA-Youth (National Network of Agrarian Reform Advocates-Youth) en NCCP (National Council of Churches in the Philippines) helpen de studenten stalen te verzamelen en sorteren. Na de opname bepalen de studenten welk ras het gunstigst is. © CCNCI
Partners? Een woordje duiding
In de Filipijnen voeren vier partners het programma uit dat begin 2022 van start ging en zal lopen tot 2026. Dit programma hebben we samen uitgewerkt en het werd goedgekeurd door de Belgische dienst voor ontwikkelingssamenwerking – hoewel we liever spreken van internationale solidariteit.
De vier partners zijn CCNCI - Climate Change Network for Community-based Initiatives, PNFSP - Philippine Network of Food Security Programmes, CDPC - Center for Development Programs in the Cordillera en MASIPAG - vertaald: Boeren en wetenschappers voor landbouwontwikkeling.
Aan de basis van het programma ligt ons pleidooi voor een op rechten gebaseerd agro-ecologisch voedsel- en landbouwsysteem. Daarom ondersteunen we de partners bij het ontwikkelen van agro-ecologische leerboerderijen. Ook ondersteunen we het beleidswerk van de partners om lokale wetgeving te beïnvloeden ten voordele van agro-ecologie.
Klik hier voor meer informatie over onze werking in de Filipijnen.