Update 5 december 2022: Na de Klimaattop, die liep tot 20 november, bekeken we het akkoord en verzamelden we de conclusies van tal van betrokken organisaties. Heeft de minister rekening gehouden met onze eisen? Was er aandacht voor agro-ecologie op deze Klimaattop? Lees het hier.
[Onderstaande brief is een toegankelijke versie van de beleidsaanbevelingen waarover we willen dat onderhandeld wordt op de Klimaattop. Deze aanbevelingen werden ondertekend door 29 Belgische organisaties die werken rond agro-ecologie en 18 academici gespecialiseerd in landbouw, ecologie of biologie. Je vindt de aanbevelingen hier (Engelstalig).]
Beste minister Zakia Khattabi,
Beste kabinetsmedewerkers,
Op de internationale Klimaattop in november moet duurzame landbouw hoger op de agenda. In de afgelopen jaren merkten we zelf en via tal van onderzoeken de impact van de klimaat-opwarming op onze voedselvoorziening. Ook in zijn laatste rapport wijst het IPCC op het dreigende verlies van bestaansmiddelen van landbouwers, de groeiende voedsel-onzekerheid voor grote delen van de bevolking en de drastische afname van biodiversiteit.
Alleen al in 2022 leden 800 miljoen mensen honger; niet alleen door de covid-crisis, de oorlog in Oekraïne en de inflatie, maar ook als systemisch gevolg van ons falende voedselsysteem.
Onze eisen voor de Klimaattop zijn daarom:
• Dat landbouw en voedselsystemen volwaardige thema's worden in het proces van de Klimaattop. Het Koronivia Joint Work on Agriculture, het VN-programma dat landbouw en klimaatverandering aan elkaar linkt, moet een beslissend comité worden.
• Dat agro-ecologie erkend wordt als een van de oplossingen voor de klimaatopwarming. (We volgen dit kaderwerk van wat agro-ecologie betekent.)
• Dat kleinschalige agro-ecologische boeren en grassroots organisaties beter gefinancierd worden.
Waarom agro-ecologie?
Het opschalen van agro-ecologie creëert voedselsystemen die minder koolstof uitstoten en die bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en onze toegang tot voedsel. De toegang tot voedsel verzekeren is de kernmissie van Solidagro.
De industriële landbouwsector draagt in grote mate bij tot de uitstoot van broeikasgassen en het veranderende klimaat. De sector produceert maar 30% van de globale voedselproductie, terwijl kleinschalige landbouwers met beperkte middelen en grondbezit zorgen voor 70% van ons voedsel (bron: ETC Group). Toch treffen klimaatrampen, bodemerosie en verwoestijning vooral de kleinschalige landbouwers. In de strijd tegen klimaatverandering is het daarom extra belangrijk hen te ondersteunen en hun weerbaarheid te versterken.Dat kan met praktijken aangepast aan de lokale realiteit, de voedseleconomie en de draagkracht van het ecosysteem. Agro-ecologie is een landbouwmethode die zorgt voor weerbare en vruchtbare bodems door het planten van een diversiteit aan gewassen. De bodem kan op die manier ook meer koolstof uit de atmosfeer halen en opslaan.
Daarnaast zet agro-ecologie in op efficiënt (her)gebruik van water en natuurlijke mest om bestuiving te stimuleren en bijgevolg hogere gewasopbrengsten te realiseren.
Met onderstaande handtekeningen hopen wij te kunnen wegen op het publieke debat en op de onderhandelingen tijdens de Climate Change Conference.
We rekenen op uw engagement en daadkracht,
Team Solidagro en alle ondertekenaars