PUBLIEKE VERKLARING “Laten we ter bescherming van de gezondheid kiezen voor agro-ecologie”
Wegens de noodsituatie op gezondheidsgebied in Bolivia en in de wereld.
DE BOLIVIAANSE AGRO-ECOLOGISCHE BEWEGING “M.A.B” verenigt kleine en middelgrote producenten, niet gouvernementele instellingen, kerkelijke organisaties, burgerverenigingen en verantwoordelijke burgers. Zij verdedigen en beoefenen agro-ecologie en ontwerpen voorstellen ter ontwikkeling van een voedselbeleid dat gebaseerd is op het behoud van de natuurlijke rijkdommen als basis voor leven (de bodem, water, planten en zaden), en dat gefundeerd is op de principes van voedselsoevereiniteit.
Met elke dag die voorbijgaat, wordt het duidelijker dat de COVID-19-crisis versterkt wordt door het huidige economisch-productieve model dat gericht is op extensieve landbouw en veeteelt voor de export. Afgezien van de directe risico’s van dit model voor de volksgezondheid, en voor de kwetsbaarheid van ecosystemen, staat ons een lange rij sociaaleconomische effecten te wachten, waarvan er slechts beetje bij beetje een glimp wordt opgevangen. Deze effecten tonen duidelijk de noodzaak om uit te zoeken hoe we om moeten gaan met deze ernstige situatie in de komende maanden en jaren, door te werken vanuit een holistische visie en aan de opbouw van ware voedselsoevereiniteit.
Andere landen waarderen hun interne productie en sensibiliseren consumenten om nationale landbouwproducten te consumeren. Deze logica moet voorop staan. Het landbouwbeleid moet onze productie en voeding garanderen en ophouden met uitsluitend in te zetten op de agro-industrie, de uitbreiding van de landbouwgrens, en de omzetting van productieve grond in monoculturen voor export of agro-industriële ketens die allemaal gericht zijn op productiviteitsstijging en op de handelsbalans, zonder rekening te houden met de uitputting van natuurlijke hulpbronnen zoals bodems en bossen.
Dit scenario maakt het op nationaal niveau urgent om opnieuw het nagestreefde model van “ontwikkeling” in vraag te stellen, en wat dit betekent voor sleutelsectoren zoals de agrarische sector en voor het overheidsbeleid. In de huidige crisis stellen we de strategieën van de regering om de ontginning van extensieve landbouwgrond voort te zetten als weg naar “ontwikkeling”, en de gevolgen ervan voor de veerkracht van het voedselsysteem en de voedselsoevereiniteit, diepgaand in vraag.
De kwetsbaarheid die de pandemie in het huidige sociaal-economische model en in het voedselsysteem heeft onthuld, en de moeilijkheid voor de meerderheid van de Boliviaanse bevolking om in hun levensonderhoud te voorzien als gevolg van de maatregelen die zijn genomen om het virus het hoofd te bieden, brengt ons ertoe om met een kritisch oog te kijken naar dat model en naar programma’s voor “ontwikkeling”, waarbij het leven in al zijn vormen en het behoud van ecosystemen niet centraal staan.
Het huidige model is een ontwikkelingsparadigma dat geen positieve verandering bevordert, maar dat zich kenmerkt door het ontoereikende beheer van de natuurlijke rijkdommen, gericht op de agro-industrie en exportmarkten voor grondstoffen. Deze trend wordt niet enkel gedreven door de belangen van de agro-industrie, waaronder bedrijfsketens van chemische bestrijdingsmiddelen, zaden en voedselverwerking, maar ook door een verbond tussen deze economisch dominante groepen en de staat.
Vanuit het maatschappelijk middenveld is het belangrijk om solidariteit, wederzijdse acties, broederschap, en het goed samenleven met buren te bevorderen en zo goede menselijke relaties te versterken in de praktijk.
Als maatschappelijk middenveld moeten we de strijd tegen de pandemie op ons nemen en vermijden dat mensen met een laag inkomen het zwaarst worden getroffen. Daarom stellen we aan de gemeentelijke en departementale autoriteiten voor dat ze mechanismen en protocollen voor veiligheid opstellen, rekening houdend met de context waarin deze bescherming zal worden toegepast, voor de bescherming van producenten, opslagpersoneel, transporteurs en consumenten.
Dit is waar de Boliviaanse Agro-ecologische Beweging voor pleit:
- We eisen dat in deze noodsituatie kleine en middelgrote agro-ecologische producenten op de eerste plaats komen te staan, alsook de ondersteuning van hun innovatieve strategieën en van korte voedselketens van de producent tot de consument, uitgaande van modellen van een economie gebaseerd op sociale waarden en solidariteit.
- In de huidige crisis is het noodzakelijk om het Boliviaanse Voedselsysteem in een nieuwe richting te sturen, via dialoogplatformen en allianties tussen producenten, de staat en consumenten op lokaal, regionaal en nationaal niveau.
- We raden aan dat de besluitvorming en acties van de overheid op de verschillende niveaus de lokale economieën dienen te versterken, zonder de kleinschalige en gezinslandbouw en de agro-ecologische productie te verzwakken, om de interne markt te bevoorraden en aan de behoeften van een groot deel van de bevolking voldoet via de markten, jaarmarkten, groentewinkels en buurtwinkels, die in tijden van instabiliteit en crisis prioriteit zouden moeten krijgen vanuit het overheidsbeleid.
- We vragen om de gezondheid van de producenten die hun producten verhandelen in deze sanitaire noodsituatie te beschermen, om hen hiervoor uit te rusten met de nodige hulpmiddelen en om het transport en de doorstroom tussen platteland en stad voor hen te vergemakkelijken.
- We eisen snelle noodmaatregelen voor de distributie van agro-ecologische voedingsmiddelen aan kwetsbare groepen zoals kankerpatiënten, kinderen met autisme, ouderen en anderen.
- We eisen dat de departementale en gemeentelijke overheden de nodige beleidsmaatregelen treffen om het platteland te bevoorraden en mechanismen genereren om het vervoer van overtollige producten naar de stedelijke gebieden te vergemakkelijken.
- We raden aan dat elk initiatief voor stedelijke productie op brede schaal door de overheidsinstanties wordt ondersteund en versterkt door technische assistentie te verlenen en organische productiemiddelen te voorzien voor stedelijke, ecologische en duurzame landbouwproductie, een initiatief dat zou toelaten om voedselschaarste te verlichten en te verminderen.
De maatregelen die we eisen hebben tot doel om te komen tot structurele en veelomvattende antwoorden, om de economische en ecologische gevolgen die door de gezondheidsnoodsituatie veroorzaakt zijn te verlichten, en die op lange termijn invloed zullen hebben op de veerkracht van een agro-ecologische samenleving met voedselsoevereiniteit.
La Paz, 6 april 2020
Ondertekend door de instellingen, organisaties, producenten die deel uitmaken van de M.A.B
- Stichting TIERRA
- Nationale Unie van Instellingen voor het werk van Sociale Actie - UNITAS
- Boliviaanse Sociëteit van Bodemkunde
- Nationaal Coördinator van Eerlijke Handel Bolivia
- Oprichting van Gezamenlijk Geïntegreerde Projecten FUNDAPIM
- Project Promotie Gebruik Azolla
- Louvain Coopération
- Stichting Alternativas
- Slow Food Bolivia
- Progettomondo MLAL
- Agroconade
- Vereniging van Ecologische Producentenorganisaties Bolivia AOPEB
- Modelboerderij Pairumani (Stichting Simón I. Patiño)
- Netwerk ECOSAF
- SOLIDAGRO
- K’ANCHAY
- CENDA
- MIGA
- Bolivaans Platform tegen Klimaatverandering (PBFCC)
- Scholen MANQ´A
- Access Agriculture
- Nationaal Comité voor Ecologische Producenten met Participatief Garantiesysteem van Bolivia – CONPESPG
- CIPCA Centrum voor Onderzoek en Promotie van de Boerenbevolking
- ECOTAMBO
- Pastoral Social Caritas Arquidiocesana La Paz
- Stichting Uñatatawi
- Vereniging AIPA
- Stichting PRODIASUR
- Nationaal Bodem Platform voor Duurzame Landbouw
- Integrale Vereniging van Landbouwproducenten “Wali Suma” A.I.P.A – WS2
- Stichting Machaqa Amawta
- Vereniging Agroecología y Fé (AAF)