Een platform voor de promotie van boerenzaden in Senegal
17 mrt 2021
Eigen landbouwzaden van boeren zijn rijk qua diversiteit en gemakkelijk beschikbaar. Ze worden echter op de proef gesteld door conventionele zaden die in Senegal door de staat worden gepromoot. Solidagro en haar partners werpen een licht op de wetgeving rond zaden, en wil de promotie van boerenzaden ondersteunen.
Staatsondersteuning voor conventionele zaden
Het systeem van conventionele zaden maakt, alle soorten samengeteld, minder dan 25% van de totaliteit van zaden gebruikt door landbouwers uit. Ondersteund door de staat gaat dit systeem ervan uit dat alle zaaigoed wordt geproduceerd om te worden verdeeld en gecommercialiseerd. Het moet voldoen aan normen en regels die worden gedicteerd door technische reglementen.
Als gevolg hiervan moet een plant voldoen aan bepaalde OHS (Onderscheidbaarheid – Homogeniteit – Stabiliteit) criteria om gecertifieerd te kunnen worden. Een plant moet voldoende verschillend zijn van de variëteiten die reeds werden gecertifieerd, voldoende homogeen zijn en haar kenmerken op een stabiele wijze behouden in de volgende generaties.
Boerenzaden = soevereiniteit en agrodiversiteit!
Aan de andere kant staat het systeem van boerenzaden. Dit promoot de soevereiniteit op het vlak van zaaigoed als één van haar basisprincipes. Want inderdaad, de familiale boerderijen bekomen hun zaaigoed grotendeels door te putten uit hun eigen voorraden en door uitwisseling (ruilen, verkopen, schenken).
Agrodiversiteit is één van de doelstellingen van het systeem. Bovenop het behoud en de bewaring op de eigen boerderij, die de kans vergroot om nieuwe lokale variëteiten te bekomen, verrijken de landbouwers deze diversiteit door het uitwisselen van zaden, het integreren van variëteiten die ontwikkeld zijn door het landbouwonderzoek en die beantwoorden aan hun behoeftes, enz.
Problemen
Het systeem van boerenzaden kent echter haar limieten door de erosie van variëteiten, het progressief verdwijnen van verscheidene variëteiten als gevolg van klimaatschokken en de lange cyclus van verschillende traditionele variëteiten die daardoor niet aangepast zijn aan de verkorting van de duur van het regenseizoen.
Daarbij komen: (1) de instroom en de promotie van zaden uit alle delen van de wereld, (2) het verloren gaan van kennis en van goede boerenpraktijken om kwaliteitszaad te produceren, (3) het verlies na de oogst dat aanzienlijk is door een gebrek aan magazijnen, die bovendien vaak ongeschikt zijn, en (4) de toevlucht tot chemische middelen om zaden te bewaren.
Oplossingen
Het is belangrijk om de zekerheid van zaaigoed bij boeren te analyseren en om voldoende diversiteit aan variëteiten te behouden in de productiesystemen van landbouwers.
Verschillende manieren van aanpak hebben reeds hun nut bewezen, zoals:
- De analyse van de agrodiversiteit van een gemeenschap,
- De identificatie van variëteiten die bedreigd worden met verdwijnen, en de oorzaken van hiervan,
- De analyse van de graad van autonomie op het vlak van zaaigoed, en dat over de jaren,
- De analyse van de zekerheid van zaaigoed.
Maar het is ook belangrijk om goed de wetten te begrijpen die op het vlak van zaden van kracht zijn in Senegal en in de internationale omgeving, om zo een beter pleidooi te kunnen houden ten gunste van een politiek die de voedselsoevereiniteit en de rechten van de landbouwers respecteert.
Het is om deze reden dat de actoren van de civiele maatschappij in Senegal zich hebben gemobiliseerd om zich te richten op de wettelijke dimensie met als voornaamste doelstelling de erkenning van de boerenzaden door de Senegalese staat.
Wil je graag op de hoogte blijven van Solidagro in Senegal? Schrijf je dan zeker in op onze maandelijkse e-nieuwsbrief!