Kleine aanpassing, groot verschil: het kookvuurproject in Passoré, Burkina Faso
2 aug 2021
Ons gloednieuwe kookvuurproject in Burkina Faso is goed voor zowel het milieu als gezondheid van de plaatselijke gemeenschap. De gesloten ovens die de traditionele open vuren vervangen zorgen voor minder houtverbruik en dus minder CO2-uitstoot bij 12.000 gezinnen in zeven gemeenten. In de video onderaan kom je weten hoe de kookvuren gemaakt worden en hoe het participatieve proces verloopt.
Traditionele houtvuren: hout als brandstof
Het energieverbruik in Burkina Faso is zeer sterk afhankelijk van de verbranding van hout - 82% van het energieverbruik op nationaal niveau, bijna 100% op het platteland - en van de invoer van fossiele brandstoffen. 80% van de Burkinese bevolking leeft in armoede op het platteland en kookt op traditionele kookvuren met een zeer slecht thermisch rendement. Daardoor wordt jaarlijks 5.000.000 ton hout als brandhout gebruikt. De afhankelijkheid van hout draagt bij aan de voortschrijdende verwoestijning van de landbouwgebieden.
Verbeterde kookvuren
Ook in de dorpen waar Solidagro en haar partners actief zijn, maken vrouwen dagelijks gebruik van traditionele kookvuren. Landenvertegenwoordiger Alain Traoré kende de goede ervaringen van de lokale vereniging Tiipaalga met de installatie van verbeterde kookvuren en startte een nieuw project op in samenwerking met onze lokale partner APEDR (Association pour la Protection de l’Environnement et le Développement Rural) en de Franse organisatie CO2Logic. De ambitie: de hoeveelheid brandhout voor het koken thuis met de helft te verminderen in vergelijking met de traditionele vuren met open vuur. Het project kreeg de naam 'Foyer Trois Pierres Amélioré en banco' of kortweg F3PA. CO2Logic zette al gelijkaardige projecten op elders in Burkina Faso.
Tiipaalga ontwikkelde de technologie achter de vuren. Ze bestaan uit drie aarden elementen (vandaar 'Trois Pierres Amélioré') die eenvoudig tot een oven kunnen omgevormd worden. Dit werd al in vier projecten met succes toegepast. Tiipaalga deelt nu haar ervaringen en kennis in ons project in de provincie Passoré.
Concrete doelstellingen van het project
Het hoofddoel van het project is om de technologie van de verbeterde kookvuren F3PA te delen met 12.000 gezinnen in zeven plattelandsgemeenten van de provincie Passoré, en zo bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering en het verminderen van armoede van plattelandsgezinnen.
Daarnaast zullen 12.000 gezinnen die dagelijks koken op F3PA-kookvuren tot de helft minder hout verbruiken. Zo wordt na tien jaar 270.000 ton CO2 minder uitgestoten.
Koolstofkredieten
Het verdelen van F3PA aan de huishoudens van de gemeenten zal toelaten om de hoeveelheid hout die nodig is om te koken te verminderen en op die manier ook de uitstoot van CO2 die vrijkomt bij het stoken van hout. Deze vermindering van uitstoot zorgt ervoor dat het project kan genieten van carbonfinanciering door gebruik te maken van het Gold Standard-certificaat.
Constructie van verbeterde kookvuren
(Klik op afbeeldingen om vergroot te bekijken - zie ook video onderaan!)
Het project wordt op een participatieve manier aangepakt, dus in samenwerking met de lokale bevolking in de dorpen waar APEDR actief is. Vooraleer het project op te starten, organiseerden de lokale betrokken partijen bevragingen om de deelnemers te informeren over het project en feedback te verzamelen. De lokale gemeenschappen waren enthousiast en het project kon in februari officieel van start gaan.
Tijdens bijeenkomsten worden de voordelen van de verbeterde kookvuren op de gezondheid, het milieu en het dagelijks leven uitgelegd. In ieder dorp begeleiden monitrices de gezinnen bij de constructie en het gebruik van de verbeterde kookvuren.
De techniek voor het bouwen van een verbeterd kookvuur is eenvoudig, aangepast aan de bereiding van lokale gerechten en goedkoop door het gebruik van de natuurlijke materialen aarde, leem, stro, koeien- of ezelmest en water.
Alain Traoré: “Solidagro en CO2logic zijn trots om een een actieve deelnemer te zijn aan de implementatie van deze nieuwe projecten die een positief effect hebben voor de landbouwbevolking van Burkina Faso!”
Auteur: Lien Verstraete (medewerker programmabeheer West-Afrika)