Food.Film.Fest
8 okt 2021
Voedsel Anders organiseerde dit jaar de eerste editie van het Food.Film.Fest. Van 10 september tot 10 oktober kon je in Vlaanderen en Brussel op meer dan 20 plaatsen kijken naar straffe filmvoorstellingen. Films die tonen dat voedsel produceren ook op een ecologische en sociaal verantwoorde manier mogelijk is. Solidagro organiseerde twee voorstellingen met een nagesprek onder leiding van onze collega’s Fairouz en Gerben.
Lokale samenwerking in Sint-Niklaas
Op 15 september stelden Avansa Waas en Dender, Oxfam-Wereldwinkels, Pomona, Rikolto, Solidagro, Velt, de Buurderij Sint-Niklaas en voedselteams Baensland in samenwerking met Voedsel Anders en stad Sint-Niklaas de documentaire Food for Change van Benoît Bringer voor.
Food for Change vertelt het verhaal van mensen over de hele wereld die een ander voedselmodel toepassen, eentje dat gunstig is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid. Het is een hoopvolle documentaire die laat zien dat ieder van ons, door bewuste keuzes, verandering kan brengen in het heersende voedselsysteem en die de recepten voor een economisch levensvatbare voedseltransitie onthult.
De deelnemers gingen na het bekijken van de documentaire in gesprek met onze beleidsmedewerker Fairouz. Dit nagesprek was een aanvulling op de documentaire die de nodige nuances plaatste.
Een levensvatbare voedseltransitie is helemaal niet vanzelfsprekend.
Enkele pertinente vragen kwamen tijdens het nagesprek aan bod. Fairouz schiep duidelijkheid in de complexe wereld van voedselsystemen en beantwoorde ieders vragen. Geïnteresseerd in meer van ons beleidswerkl? Neem dan zeker een kijkje op onze voedseltoppagina.
Samenwerking met Odisee campus Sint-Niklaas
Op 30 september ging Solidagro in gesprek met een aantal studenten en docenten van Odisee campus Sint-Niklaas. De documentaire en het nagesprek dat we daar voerden, maakte heel wat los bij sommige van hen. Niet iedereen was het eens met wat in de documentaire aan bod kwam. Wederom was nuance welgekomen en hadden enkele zaken extra uitleg nodig. Deze interacties beschouwen we als heel waardevol. Een duurzame voedseltransitie is een transitie die we allemaal samen aanpakken. Zeker en vast door met elkaar in gesprek te gaan.
Fairouz: "Als beleidsmedewerker is het altijd interessant om in interactie te gaan met studenten en docenten, zeker van de richting agro- en biotechnologie. Zo kan ik beter inschatten wat er leeft op een hogeschool."
Engagement
Solidagro hoopt met evenementen zoals het Food.Film.Fest mensen aan te zetten tot collectieve acties. Individuele acties blijven broodnodig: meer biologische en/of lokale prodcuten kopen bijvoorbeeld, maar met verenigde krachten staan we sterker en bereiken we meer.
Sluit je daarom aan bij een collectieve actie of beweging zoals:
- de landbouwbrigades, voedselteams of andere lokale initiatieven zoals de Buurderij;
- vraag je schepen om mee te participeren aan het lokale voedselbeleid;
- of sluit je aan bij een van de organisaties uit het netwerk van Voedsel Anders.