Warme ontmoetingen met onze Filipijnse partners MASIPAG en CCNCI
31 jan 2024
In december bezochten twee Belgische collega's de Filipijnse partners en enkele landbouwgemeenschappen. Met MASIPAG, een netwerk van ruim 50.000 boeren en boerinnen, trokken we onder meer naar Kabankalan op het eiland Negros, waar de landbouwers lokale rijstvariëteiten testen en uitwisselen. Zo kweken ze variëteiten die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering, zoals soorten die beter tegen langdurige droogte of felle wind kunnen.
De grote meerderheid van de boeren en boerinnen die verbonden zijn aan onze partners, wonen op het platteland. Tegelijk ondersteunen we met onze partners kleine projecten van stadslandbouw, zoals een gedeelde groentetuin van Sitio Bakal, een gemeenschap van zo'n 300 huishoudens aan de rand van Quezon City. De gemeenschap maakte een gezamenlijk stadstuinplan voor het volgende plantseizoen. Ook aan een stabiele waterbron werd gedacht. Daarnaast gebruikt Sitio Bakal een aantal gemeenschappelijke werktuigen.
De gemeenschap van Sitio Bakal gebruikt in de eerste plaats de oogst voor eigen consumptie, waardoor haar voedselzekerheid gegarandeerd is. Eventuele overschotten verkopen de inwoners op de markt, of tijdens de Agroecology Fairs van het netwerk Agroecology X, die ondersteund worden door Solidagro.
De partner CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) nam ons mee naar Bicol Farmers School, centraal gelegen in het land in de stad Legazpi. Jongeren uit omliggende dorpen volgen er een opleiding in agro-ecologie. Die kennis verspreiden ze daarna in hun gemeenschappen.
Onze partners zitten boordevol engagement en expertise, maar staan ook voor grote uitdagingen. De overheid trekt voluit de kaart van de liberalisering, wat de landbouwinkomsten voor autonome boeren en boerinnen ontwricht. Diezelfde overheid onderdrukt tegelijk het verzet dat komt van de boerenorganisaties.
Pascal Van Driessche, programmabeheerder voor de Filipijnen: “Uitspraken als ‘Farmers need to break from their chains’ of ‘Without control over the land, there’s no agroecology’ waren legio. De belangrijkste strijd van de boeren blijft die voor land, toegang tot water en het loskomen van de grote bedrijven uit de agro-industrie. Het is bemoedigend te zien hoeveel boeren zich hiervan bewust zijn en hoe onze partners hen hierin ondersteunen."