Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Agroecology X organiseert festival rond traditionele gewassen



Agroecology X organiseert festival rond traditionele gewassen

20 jun 2024 door Solidagro

Gulay Pa More _ Facebook 1.jpg

In mei lanceerden we in de Filipijnen mee een gloednieuw festival om de overvloed van traditionele gewassen te vieren en die opnieuw op te eisen. Op Gulay pa more werd gedanst, geproefd, gebabbeld en gelachen.

Tijdens Gulay pa more (vertaald ‘Meer groenten’) bracht het nationale Filipijnse netwerk Agroecology X (AEX) met steun van Solidagro het belang van inheemse gewassen onder de aandacht. Die gewassen bieden tegengewicht voor de monocultuur en eenvormige, hybride zaden die ons landbouwsysteem vandaag overheersen. Voor de voedselzekerheid die door de klimaatverandering onder druk staat, is de biodiversiteit van traditionele gewassen en hun afgeleiden van grote tel. 

Het evenement was volgens AEX perfect getimed, want de interesse van burgers in lokale biodiversiteit is heel groot. Er was ook veel steun van de consument voor de boer.inn.en wiens werk lijdt onder de klimaatverandering. Die ervaren de landbouwers zowel door droogtes als door overstromingen en in het algemeen door onvoorspelbaar weer. 

Op de markt gaf AEX info over het moderne voedselsysteem, dat geleid heeft tot een afname in traditionele kennis over de teelt van inheemse soorten. Die soorten hebben plaatsgemaakt voor monocultuur met grotere opbrengst. Vele boer.inn.engemeenschappen met wie Solidagro samenwerkt zijn nu aan een tegenbeweging bezig. Ze kiezen voor lokale varianten van vee en gewassen, waarvan bewezen is dat ze resistenter zijn tegen klimaatverandering en dat ze meer voedingsstoffen bevatten dan voor de monocultuur gekweekte hybride zaden.  

Onze partner Masipag in een panelgesprek over de agro-ecologische transitie © Gulay Pa More

Traditioneel eten is diepgeworteld in de identiteit, geschiedenis en omgeving van gemeenschappen voor wie landbouw al eeuwenlang de enige bron van inkomsten is.

 Het event was ook een mooie gelegenheid om de grote rechtzaakoverwinning tegen ggo’s te vieren. Op 19 april werd de toelating aan de Filipijnse overheid om Golden Rice te vermarkten ingetrokken. Volgens Solidagro-partner MASIPAG, die de zaak samen met Greenpeace geleid heeft, bevestigt de uitspraak dat ggo’s risico’s inhouden voor de gezondheid van mens en milieu en voor de lokale voedseldiversiteit.

Labels:

Met steun van

Sluiten