Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Comunidad del agua in Bolivia wil watercyclus Amazonewoud herstellen



Comunidad del agua in Bolivia wil watercyclus Amazonewoud herstellen

25 jul 2024 door Solidagro

TIPNIS, een organisatie van vrouwen in beschermd inheems gebied, neemt deel aan het Pan-Amazonisch Sociaal Forum. © FOSPA

Op 10 en 11 juni riep de Comunidad del agua in de stad San Buenaventura een nationale vergadering bijeen. Het collectief van burgerorganisaties kwam in 2023 tot stand naar aanleiding van aanhoudende droogte en afnemende waterkwaliteit in Bolivia. Solidagro en partner CENDA namen deel aan het overleg, net als boer.inn.en- en inheemse organisaties, jongerencollectieven en watercomités uit alle departementen van het land.

De vergadering van de Comunidad del agua was gepland vlak voor het 11de Pan-Amazonisch Sociaal Forum (FOSPA). Daar komen elke twee jaar organisaties en netwerken van negen Zuid-Amerikaanse landen samen om de agenda's af te stemmen rond de bescherming van het Amazonegebied. Een recente studie toont aan dat 10% tot 47% van het regenwoud tegen 2050 dreigt te verdwijnen als de klimaatopwarming en ontbossing niet drastisch worden teruggeschroefd.

Dit jaar was Bolivia het gastland van het forum, dat tussen 12 en 15 juni plaatsvond in de stad Rurrenabaque.

Overleg van de Comunidad del agua © CENDA

De longen van de wereld piepen

De Comunidad del agua verzamelde input voor het FOSPA. De deelnemers kwamen tot een strategische agenda om de watercyclus 1 in het Amazonegebied te herstellen, die door hogere temperaturen, extreme droogte, ontbossing en branden uit balans is geraakt. De gevolgen van de veranderende watercyclus op onze gezondheid en die van het milieu zijn zorgwekkend. Droogte, overstromingen en voedselonzekerheid nemen toe.

"Zonder herstel van de Amazone is er geen oplossing voor de wereldwijde klimaatverandering." Pablo Solón (Fundación Solón)

“Het doel moet zijn om de watercyclus te herstellen. Omdat de Amazone nauw verbonden is met de Andes, de kust en de valleien, is er zonder de Amazone geen oplossing voor de wereldwijde klimaatverandering en zonder een oplossing voor de klimaatverandering is het onmogelijk om de Amazone te redden”, zegt Pablo Solón van Fundación Solón, een van de organisaties achter de Comunidad del agua.

Van de 35.000 km³ (regen)water die jaarlijks naar zee stroomt via rivieren, komt bijna 20% via de Amazone (bron). Ze heeft het grootste stroomgebied ter wereld en het is dan ook van cruciaal belang voor het reguleren van het mondiale klimaat, omdat het koolstof vastlegt en de gevolgen van de klimaatverandering verzacht. Ook herbergt het Amazonebekken een grote ecologische en culturele diversiteit en beïnvloedt het regionale en mondiale regenvalpatronen.

De Comunidad del aqua tijdens een grote opmars voor de opening van FOSPA  (Pan-Amazonisch Sociaal Forum)

De strategie om de watercyclus te herstellen moet door lokale beleidsmakers worden toegepast en uiteindelijk ook op het niveau van het Amazonegebied en de wereld. De Comunidad del agua benadrukt dat het nodig is dat landen onderling afstemmen en verbinden om meer daadkracht te genereren.

 “We kunnen niet sectoraal blijven vechten. De mensen in Cochabamba hebben hun droogte, de Altiplano kampt met vervuiling, in het Amazonegebied is er de grootschalige ontbossing. Laten we ons verenigen rond één wateragenda”, zegt Omar Fernández, vertegenwoordiger van CODETAM (Comité voor de verdediging van landbouwgrond en moeder aarde), dat lid is van de Comunidad del agua.

Ongezien bewustzijn over problematiek

Boliviaanse landbouwers en inheemse gemeenschappen droegen met hun strategische agenda bij aan het voorstel voor een verdrag om het Amazonebekken te beschermen. “Ik ben blij, meer versterkt ... Er was niet eerder zo’n breed bewustzijn over het beschermen van ons water, land en grondgebied”, zegt Eduarda Mamani Rojas van de Raad voor Inheemse Boerenrechtvaardigheid en lid van de Comunidad del agua.

Je kan het volledige voorstel hier lezen (Spaanstalig). In essentie zijn er vijf actiepunten: 

  • Bescherm de bovenloop van de stroomgebieden; herstel de vegetatie in de infiltratiegebieden zodat de bodem als een spons dient en water absorbeert om de waterbronnen te voeden.
  • Stop de vervuiling door mijnbouw en landbouw; leg sancties op aan financiële instellingen die kredieten verstrekken aan ontbossende en vervuilende bedrijven.
  • Eis een hogere overheidsbegroting (10%) voor water en milieu en bevorder overheidsbeleid om de watercyclus te herstellen.
  • Stop de aanleg van wegen door beschermde natuurgebieden.
  • Verwerp de commercialisering van water; water is een mensenrecht.

Solidagro Bolivia ondersteunt de Comunidad del agua en de actieve deelname van de partners, als nationale beweging die zich sterk maakt voor de toepassing van het recht op water. 

1) In de watercyclus wordt water geregenereerd en circuleert het van de wolken naar de aarde, besneeuwde bergen, rivieren, oceanen en weer terug naar de wolken. De cyclus bestaat uit verdamping, transpiratie, condensatie, neerslag en oppervlakkige afvloeiing. Zie hier

Lees meer:

Over 1,200 representatives in Bolivia for the XI Pan-Amazonian Social Forum

Record-droge tijden in Amazonewoud, "longen van de planeet" piepen

Labels:

Met steun van

Sluiten