Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Seeds of change: beleidswerk met impact in 2024



Seeds of change: beleidswerk met impact in 2024

16 dec 2024 door Solidagro

Wat een jaar! Met 175.295 burgers en 139 organisaties pleitten we voor een Europese zadenwetgeving die de basis legt voor een écht duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem. De verkiezingen brachten echter uitdagingen met zich mee. Want hoe beïnvloed je beleid als er nog geen regering gevormd is? Op Europees vlak bleek de beleidsbeïnvloeding een kwestie van lange adem en doorzettingsvermogen.

Met Broederlijk Delen, Vitale Rassen en Voedsel Anders voerden we in het najaar de campagne Leven zonder Smaak. Daarmee wezen we onder meer bij beleidsmakers op het belang van zadenbiodiversiteit en de rechten van boeren en boerinnen om hun eigen zaden te oogsten, gebruiken, delen en verkopen. Onze noodkreet werd gehoord: op 23 september en 12 december werden we uitgenodigd bij het agentschap Landbouw en Zeevisserij om onze aanbevelingen te delen. Daarbij benadrukten we nog eens het belang van en het draagvlak voor agro-ecologie.

"Lokale rassen vormen vaak een belangrijke bron van genetische diversiteit, die noodzakelijk is om landbouwsystemen aan te passen aan veranderende klimatologische en ecologische omstandigheden" - Jo Brouns in zijn beleidsnota Landbouw en tuinbouw 2024-2049

In de beleidsnota Landbouw en tuinbouw 2024-2029 onderstreept Jo Brouns, Vlaamse minister van Omgeving en Landbouw, alvast het cruciaal belang van lokale rassen. Toch blijven we alert en kritisch, want we verwachten de definitieve wetgeving pas in 2025 na vele onderhandelingen. Om onze visie kracht bij te zetten, stuurden we een open brief naar Jo Brouns en voormalig federaal minister van Landbouw David Clarinval. We stuurden hen ook een exemplaar van Dan Saladino's boek Eating to Extinction, over het belang van biodiversiteit in de landbouw voor onze toekomst. 

Het agro-ecologische netwerk Voedsel Anders werkt samen met Landbouwminister Jo Brouns. In zijn nieuwe beleidsnota beklemtoont hij het belang van lokale rassen. Beeld uit 2022 door © Always Hungry

Vlaamse landbouw future proof

In het verlengde van de 11 krijtlijnen voor een agro-ecologisch beleid, analyseerde Voedsel Anders, het netwerk voor agro-ecologie waarbij we meewerken, het Vlaams regeerakkoord 2024-2029. Dat kwam er op 30 september 2024. Opmerkelijk is dat Vlaanderen eindelijk werk zal maken van een langetermijnvisie op landbouw, binnen haar ecologische grenzen.

In het Vlaams regeerakkoord 2024-2029 staat dat Vlaanderen eindelijk werk zal maken van een langetermijnvisie op landbouw, binnen haar ecologische grenzen. Hier in beeld: de Vlaamse Regering Diependaele I . Bron: Vlaanderen.be

Zo’n visie komt zeker niet te vroeg. In juli 2024 daagde de Europese Commissie Vlaanderen voor het Europese Hof van Justitie omdat het te weinig maatregelen neemt om de nitraatvervuiling aan te pakken (lees meer). De problemen verder vooruit schuiven is niet langer een optie. Het is tijd om ze aan te pakken!

Sterke coalities en constructieve samenwerkingen zullen de komende jaren essentieel zijn, zodat agro-ecologische pioniers een volwaardige stem krijgen in het vormen van een sterke Vlaamse landbouwvisie.

Bouwstenen voor het EU-landbouwbeleid

In 2025 zetten we onze schouders onder de voorbereiding op het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie, dat in 2027 ingaat. We pleiten voor een landbouwbeleid dat verankerd is in een internationaal en agro-ecologisch perspectief. Vanuit het principe ‘Act local, think global’ zullen we ons Europees beleidswerk versterken met thematische uitwisselingen tussen onze internationale partners.

Enkele cijfers


Ondertekende jij onze petitie al voor een zadenwetgeving op maat van boeren en boerinnen in plaats van grote agrochemische bedrijven? Dat kan nog steeds!
Klik hier! 

Labels:

Met steun van

Sluiten