Samen voor agro-ecologie: onze impact in België in 2024
19 dec 2024
In 2024 werkte Solidagro met volle overtuiging aan een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem in België. We zetten ons in voor boeren, jongeren en burgers door samen te bouwen aan agro-ecologie. Met acties zoals ‘Februari zonder supermarkt’, campagnes rond biodiversiteit en samenwerking met jongeren maakten we het verschil. Dit jaaroverzicht toont hoe we samen stappen vooruit hebben gezet.
In de beginmaanden van afgelopen jaar trokken ontevreden boeren, boerinnen en actievoerders massaal naar Brussel om te protesteren tegen het decennialange beleid dat schaalvergroting, vrijhandel en technologische sciencefiction promootte als oplossingen voor de problemen in onze landbouw. Solidagro gelooft dat een ommezwaai naar een agro-ecologisch (duurzaam) voedselsysteem nodig én haalbaar is. Klik hier om meer te lezen over wat agro-ecologie inhoudt!
Om dat te bereiken inspireerden we jongeren van diverse achtergronden, stampten we een ambitieuze campagne uit de grond en ondersteunden we netwerken zoals Voedsel Anders en De Landbouwbrigades.
2024 startte met woelige weken in Brussel. Boeren, boerinnen en actievoerders kwamen massaal op straat. Deze protesten toonden aan dat het huidige beleid toe is aan een koerswijziging. De eisen van de actievoerders waren duidelijk: meer inspanningen om eerlijke prijzen af te dwingen voor landbouwproducten en een eerlijke verdeling van Europese steun om de transitie naar een duurzaam voedselsysteem mogelijk te maken. We ondersteunden hun eisen en publiceerden een open brief om de polarisering tussen natuur en landbouw tegen te gaan.
Februari zonder supermarkt
Om boeren en boerinnen te steunen deden we met verschillende partners de actie ‘Februari zonder supermarkt’. Een maand lang kochten we bij Solidagro ons eten rechtstreeks bij lokale landbouwers en producenten. We nodigden ook jou uit om mee te doen. Door te kiezen voor de korte keten - waarbij zoveel mogelijk schakels tussen de producent en de consument worden overgeslagen - kunnen landbouwers zelf bepalen wat ze aanbieden, hoe ze produceren en welke prijs ze vragen, zonder afhankelijk te zijn van supermarktketens. Dit zorgt voor een eerlijkere prijs voor de boer of boerin én duurzamer voedsel voor ons allemaal.
Als onderdeel van de actie deden we een lokale lunch met de verschillende organisaties in ons gebouw en een workshop met Smaak van Waas, waar we zelf speltbrood leerden bakken met lokale spelt. Na afloop genoten we samen van zelfgemaakte boterhammen met heerlijke lokale producten.
Agro-ecologie voor jongeren
In maart gingen tijdens de Inspiratiedag met UGent en HOGENT zo'n 100 studenten biotechnologie en ingenieurswetenschappen met agro-ecologie aan de slag. In groepjes werkten creatieve ideeën uit om binnen elke schakel van de voedingsketen de transitie naar agro-ecologie mogelijk te maken. Enkele maanden later verwelkomden we op de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas de Amerikaanse bestsellerauteur Mark Shepard. Zijn lezing over duurzame landbouw en watermanagement bracht niet alleen waardevolle inzichten, maar motiveerde studenten ook om buiten de grenzen van traditionele landbouwmodellen te denken.
Daarnaast reikten we verder dan jongeren uit landbouwopleidingen. Met Picknick Plein Public - een duurzame lunch voor scholieren uit de derde graad secundair onderwijs - en uitwisselingen tussen jongeren uit Sint-Niklaas en het Senegalese Tambacounda, betrokken we jongeren bij de agro-ecologische beweging.
Leven zonder smaak
Met de campagne Leven zonder smaak toonden we het belang van zaden in het licht van de nieuwe Europese zadenwetgeving. Een verandering van de wet kan ervoor zorgen dat grote bedrijven meer controle krijgen over zaden, wat leidt tot minder variatie in gewassen. Dit is een probleem, want een brede biodiversiteit is nodig voor een sterk voedselsysteem. Enkel gewassen en rassen die lokaal kunnen groeien over generaties heen zijn sterk genoeg om te overleven doorheen extreem weer en ziektes. Deze twee problemen zullen door de klimaatverandering altijd maar vaker voorkomen.
Samen met campagnepartners Broederlijk Delen, Vitale Rassen en Voedsel Anders hebben we bijgedragen aan een grote Europese petitie die beleidsmakers aanspoort om de nieuwe wet te herzien en biodiversiteit te beschermen. Ook De Landbouwbrigades leverden gingen aan de slag rond zaden. Tijdens hun meewerkdagen op boerderijen gingen we samen in gesprek met vrijwilligers, boeren en boerinnen over de rol van zaden in het dagelijkse werk van landbouwers.
Steun aan de bredere agro-ecologische beweging
Naast onze focus op jongeren en de campagne rond zaden hebben we dit jaar volop ingezet op Voedsel Anders en De Landbouwbrigades. Voedsel Anders is het Vlaamse netwerk voor agro-ecologie. In 2024 hielpen we het netwerk met de organisatie van de festivals Kiemkracht en Food.Film.Fest.
Daarnaast blijven we bouwen aan De Landbouwbrigades, ons initiatief met partners Wervel en FIAN om boeren, boerinnen en burgers samen te brengen. Via 22 meewerkdagen en acties door heel Vlaanderen ondersteunen we agro-ecologische boeren en boerinnen.
Samen vergroten we de agro-ecologische beweging en haar invloed op burgers, boeren en politici. Tot iedereen mee is!
Vooruitblik
2025 wordt een spannend jaar, want vanuit de politiek lekte het nieuws dat er minder geld zal gaan naar onze sector, die van de internationale samenwerking. Daarom kwamen we op straat met onze koepel 11.11.11 om de politici te overtuigen van het belang van ons werk. België is geen eiland. Hoe klein ook, wij hebben een rol te spelen in de wereld.
Foto boven: Meewerkdag van De Landbouwbrigades bij Oogstgoed Gent-Brugge