Koffie maken in Tanglag
30 maart 2019
29 maart: Bij het opstaan kregen we direct verse koffie (met een hoop suiker erin) aangeboden door onze gastvrouw. Toen we vroegen waar de koffie vandaan kwam, wist zij ons te zeggen dat ze het zelf planten en verwerken tot koffiepoeder.
Toevallig was een deel van de geoogste koffiebonen (1 maal per jaar) juist gedroogd in de zon en werden we uitgenodigd voor een initiatie in traditionele koffieproductie. Met behulp van een grootschalige mortier en stamper maakten we het omhulsel rond de werkelijke koffieboon los.
Deze nog groene koffiebonen werden dan 30 minuten geroosterd in een pot boven het vuur tot ze donkerbruin waren en heerlijke koffiearoma’s het houten huisje vulden. Na even afkoelen mochten we ons nogmaals uitleven met de mortier en stamper om de geroosterde koffiebonen tot poeder te malen.
Heerlijk om je dag zo te beginnen. Het leert je dat kopje koffie in de ochtend nog meer appreciëren.