Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Consortium

Iedere vijf jaar dienen we bij de federale overheid een ambitieus programma in waarvoor we financiële middelen ontvangen. In 2022 werd een nieuw programma goedgekeurd, geschreven met drie Belgische partners: FIAN Belgium (ngo voor het recht op voedsel), Quinoa (ngo voor wereldburgerschap) en Viva Salud (ngo voor het recht op gezondheid). We willen met dit consortium de krachten bundelen om meer impact te hebben en focussen daarnaast op kennisuitwisseling ter versterking van onze organisaties.

Het programma 22-26 is de rode draad waarin elk van de vier organisaties haar expertise kwijt kan om wereldwijd burgers en sociale bewegingen te versterken ten voordele van een meer rechtvaardige, solidaire en duurzame wereld. Samen werken we dus aan lokale en globale uitdagingen, elk met onze eigen focus.

Het consortium bundelt acht outcomes[1] of te behalen resultaten. Alle organisaties van het consortium zijn actief in de gemeenschappelijk outcome België: Burgers, sociale bewegingen en beleidsmakers ondernemen meer actie voor mensenrechten en systeemverandering met het oog op meer sociale en ecologische rechtvaardigheid. Daarnaast is Viva Salud actief in de Democratische Republiek Congo, en samen met Solidagro in de Filipijnen en Palestina. Solidagro is verder nog actief met outcomes in Bolivia, Burkina Faso, Mali en Senegal.

Foto genomen tijdens de consortiumdag van 2022, waarin de vier partners samenkwamen voor overleg en evaluatie.

Samenwerken in België

Omdat België de enige outcome is waar elke organisatie actief aan werkt, hebben onze inspanningen binnen het consortium een grote impact op onze werking in België. Zo bundelen we onze krachten om ons gemeenschappelijk programma optimaal op te volgen en te evalueren, we mobiliseren samen met bijvoorbeeld de actie Defend the Defenders en we wisselen kennis uit over transversale thema’s zoals gender en dekolonisatie.

Ons gemeenschappelijk programma in België telt vier doelstellingen:

1. Via publieksactiviteiten sensibiliseren we over sociale en ecologische rechtvaardigheid. Enkele voorbeelden zijn Picknick Plein Public, onze inspiratiedagen in het hoger onderwijs en filmvoorstellingen tijdens MOOOV filmfestival of Food.Film.Fest.

2. We verenigen geëngageerde burgers tijdens collectieve acties en stimuleren uitwisseling en engagement. We doen dit als Solidagro door het ondersteunen van De Landbouwbrigades en door de organisatie van uitwisselingstrajecten en campagnes.

3. We versterken sociale bewegingen

4. We bereiken beleidsmakers en activeren rond onze standpunten en thema's. We doen dit als Solidagro door netwerken zoals Voedsel Anders en de Coalitie tegen de Honger te versterken in hun beleidswerk op regionaal, federaal en Europees niveau.

Gemeenschappelijke globale uitdagingen

Het consortium gaat ook aan de slag door medewerkers in de andere zeven partnerlanden te verbinden, goede praktijken rond het recht op voedsel en recht op gezondheid uit te wisselen en evaluaties te doen van elkaars werk.

Zo werken we in de acht landen samen aan vier beleidsthema's. Elke organisatie neemt de leiding in zo'n thema en bevordert de uitwisseling van expertise tussen de organisaties. Door expertise uit te wisselen zijn we efficiënter en hebben we een grotere impact. De vier thema's zijn:

1. Shrinking space: de problematiek rond verkleining democratische ruimte (Viva Salud)

Sociale bewegingen die zich uitspreken tegen onrecht stuiten op verzet van de bestaande orde. Dat verzet kan gaan van gewelddadige onderdrukking van het maatschappelijk middenveld tot delegitimering en laster. Wij willen optreden tegen de inkrimping van de politieke ruimte en de sociale strijd ondersteunen die wereldwijd steeds meer wordt gecriminaliseerd. We werken aan het herstel van burgerparticipatie.

2. Recht op voedsel en voedselsoevereiniteit (Solidagro)

Het recht op voedsel is een fundamenteel mensenrecht en kan worden gegarandeerd door over te schakelen op een agro-ecologisch voedselsysteem in de plaats van het huidige agro-industriële systeem. Agro-ecologie vertrekt van het naleven van de rechten van zowel de producent (waardig werk, inkomen, veiligheid) als de consument (toegang tot eerlijke en gezonde voeding). Daarnaast streven we naar een democratische besluitvorming wat betreft controle over zaden, grond en voedselvoorziening.

3. Dekolonisatie (Quinoa)

We willen in het consortium een dekoloniale visie ontwikkelen op ons werk op institutioneel (positionering in de sector), strategisch (partnerschappen) en operationeel (projecten, inhoud, taal) vlak. 

4. Corporate capture: de problematiek rond toenemende machtspositie van multinationals (FIAN)

We treden op tegen grote bedrijven waarvan de activiteiten slecht zijn voor mensenrechten en democratie.

Bij het schrijven van dit artikel zitten we halfweg het programma en hebben we de 'mid-term evaluation' erop zitten, waarin we als organisaties elkaars werk voor sociale bewegingen hebben geëvalueerd. Het is door dit soort uitwisselingen dat we elkaar versterken. De input van onze internationale partners en het begrijpen van hun werkcontext is daarbij van grote tel. Om die reden zijn we in 2024 naar de verschillende partnerlanden gereisd. 
In België hebben we intussen verschillende keren samen actiegevoerd, pro-Palestina of anti-besparingen in onze sector. We laten samen onze stemmen luider klinken. 


[1] Een outcome is een effect dat we op middellange termijn willen behalen als gevolg van een aantal kortetermijnresultaten.

Met steun van

Sluiten