In Totora in het departement Cochabamba keurde de gemeentelijke overheid recent een wet goed voor de juiste behandeling, transport en verkoop van voedsel, met nadruk op voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Dat gebeurde onder het toeziend oog van 80 leiders van de lokale boeren- en boerinnenorganisaties. Solidagro werkte via haar partner Agrecol Andes mee aan dit voorbeeld van sterk beleidswerk.
“Deze wet is belangrijk, want hij komt van de sociale organisaties”, klinkt het bij burgemeester van Totora Jhony Cuchallo. “Het wetsvoorstel is in coördinatie met de gemeenteraad tot stand gekomen en vandaag keuren we de wet goed, in het belang van gezond voedsel en een betere gezondheid voor onze inwoners.”
Een belangrijk onderdeel van de wet gaat over de levering van aanvullende voedsel op scholen, om de voeding van kinderen te verbeteren en zo ook hun leerproces op de scholen. De voeding moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en geproduceerd worden door lokale boeren en boerinnen.
Om de lokale voedselproductie te garanderen komt ook waterbeheer aan bod. De gemeentelijke overheid gaat werk maken van duurzaam en integraal waterbeheer om de reserves te beschermen. De wet omschrijft ook concrete richtlijnen zoals het gebruik van stoffen tassen in plaats van plastic om voedsel in te vervoeren.
Brede participatie
De wet kwam tot stand door een uiterst participatief proces met boeren- en boerinnenorganisaties, buurtverenigingen, de educatieve- en gezondheidssector en technische medewerkers en raadsleden van gemeentelijke overheid, actief hebben deelgenomen. Het proces werd begeleid door onze partner Agrecol Andes. De brede steun uit de gemeente geeft legitimiteit aan de wet en sociale controle op de uitvoering ervan.
Gemeenteraadsleden en burgemeester Jhony Cuchallo ondertekenen in het gemeentelijk theater van Totora de wet rond voedselveiligheid. Bron: Agrecol Andes
Idalia Pinto, uitvoerend secretaris van de boerinnenorganisatie Bartolina Sisa, zegt het volgende over de goedkeuring van de wet: “Aan de goedkeuring gingen verschillende workshops en twee gemeentelijke voedseltoppen vooraf. Door de wet komt er betere voeding in onze dorpen, met name voor onze kinderen. We verbouwen hier onder meer tarwe, aardappelen en maïs, maar we waarderen die producten te weinig. In plaats daarvan consumeren we ongezond voedsel dat van buiten komt. De verkoop van levensmiddelen moet worden gecontroleerd zodat ze onze gezondheid niet aantasten.”
Jimy Pereira van een van de boerenorganisaties vult aan: “De wet is nodig voor de controle van voedsel en het beheer van onze natuurlijke bronnen zoals water. We moeten betrokken blijven tot het reglement van de wet ook is gemaakt. Door de voedseltoppen weten we precies wat in de wet staat. We willen allemaal wetgeving die van ons komt. Dat hebben we nu voor elkaar gekregen met de sociale organisaties.”
Deze wet kwam tot stand met steun van Agrecol Andes in het kader van hun programma in de Cono Sur-regio, dat wordt uitgevoerd met de financiële steun van MISEREOR, SOS Faim en Solidagro.
Tekst met dank aan Jaap Op de Coul
Ligging Totora: