Straffe stadstuiniers: moestuinen op een voormalige vuilnisbelt in Manila
27 août 2024
Afgelopen juli zette een zware tropische storm grote delen van de Filipijnen onder water. Vele gebouwen en landbouwinfrastructuur zijn verwoest. De storm woedde ook in Quezon City (Manila) en vernielde delen van de gemeenschapstuin die wordt ondersteund door onze partner PNFSP (Philippine Network of Food Security Programmes). Dat netwerk heeft nu samen met nabije gemeenschappen en de burgerbeweging People's Unified Strength een ‘Tanimang Bayan’-activiteit gehouden om de tuin te herstellen.
Tanimang Bayan is het collectief moestuinieren op braakliggend terrein in de stadsrand van Manila. Het is een recent fenoneem geïnspireerd door Bungkalan, een decennia-oude praktijk in de rest van het land waarbij boeren, boerinnen en burgers land opeisen en eerlijkere prijzen eisen voor hun oogst. Door de politieke toon en de algemene onderdrukking van sociale bewegingen, komen Bungkalan vaak onder toezicht te staan bij de overheid. Taniman Bayan is positief voor de voedselzekerheid en de verdediging van landrechten voor boeren, boerinnen en burgers.
Een twintigtal leden van de burgerbeweging ging aan de slag om opnieuw zaailingen te planten, verhoogde bedden te bouwen en beschadigde planten tot mulch te verwerken. Tijdens hun werk deelden ze enthousiast hun ervaringen over de ontwikkeling en het onderhoud van de moestuin. Zo doet Limcel mee het beheer van de tuin in Sitio Bakal en vertelt hoe zij en andere PLM-leden in 2017 samenwerkten om het stuk land van 100m², dat in een vuilnisbelt was veranderd, te bewerken.
"We wilden het terrein beter benutten en inkomsten voor onze gezinnen te creëren. We verkopen nu bijvoorbeeld aubergines. Tijdens de pandemie werden stadstuinen belangrijker omdat voedsel moeilijker te verkrijgen was.”
Veel van de huishoudens in de stad die onder de armoedegrens leven, werken informeel, zonder vaste baan. Ze hebben geen veilige huisvesting en lopen altijd het gevaar dat stadsontwikkelaars hen uit hun huizen verdrijven om plaats te maken voor bouwprojecten. Ook de tuinen ontsnappen niet aan de macht van projectontwikkelaars. Limcel: "We zijn gedwongen om enkele van onze tuinen te verlaten omdat een vastgoedbedrijf ons eruit wilde. Het weerhield ons er niet van om meer tuinen aan te leggen. We zullen voedsel blijven produceren voor onze gezinnen en gemeenschappen, zelfs in kleine hoeveelheden.”
Ondanks hun precaire situatie delen de vrouwen succesverhalen. Zoals Angelie, gebiedscoördinator van Urban Poor Resource Center (UPRC): "De lokale overheid van Quezon City heeft beslist dat de lege plekken in Sitio Bakal bewerkt mogen worden door wie een extra inkomen zoekt." UPRC is de partner van PNFSP bij de ondersteuning van agro-ecologische gemeenschapsboerderijen en bij het informeren van burgers over hoe ze rechten kunnen opeisen rond land en agro-ecologie.
Ook Thelma van People's Unified Strength vindt de meewerkdagen heel waardevol: "Tanimang Bayan is onze gewoonte geworden. We verbouwen biologische groenten waarvoor we zelf de mest maken van groente- en tuinafval. Tanimang Bayan heeft ook de band tussen de leden van de gemeenschap en onze organisatie versterkt. Voor sommigen is het een stressverlichter geworden en een plek om te discussiëren over zaken die de mensen aangaan, zoals hoge voedingsprijzen en lage lonen.”
Angelie benadrukt het belang van organisaties zoals PNFSP om burgers te steunen om gemeenschapsboerderijen te starten en in stand te houden. "PNFSP en enkele andere organisaties zorgen voor gereedschap, zaden, biologische grond en trainingen over biologische landbouw en praktische technische hulp. PNFSP en Good Food Community hebben bijgedragen aan de installatie van de handmatige waterpomp in Sitio Bakal, die het hele jaar door water levert.”
Wel geeft ze toe dat de steun van meer organisaties welkom is, nu het onderhoud van de tuinen uitdagender wordt door extreem weer. "De afgelopen maanden heeft de droogte gezorgd voor kleinere oogsten. Als het daarna ineens hard regent, lopen de meeste gebieden onder water. Hier in Sitio Bakal heeft een tyfoon gewassen vernield”, zegt Angelie.
Verder zoekt de burgerorganisatie financiële steun om medicinale kruiden in de tuinen te kweken en zo aan ziektepreventie en genezing te kunnen doen. De gezondheidszorg in de Filipijnen is niet toegankelijk voor iedereen en medicijnen zijn vaak te duur.
Voor de lunch kookten de leden van People's Unified Strength groenten van de Good Food Community voor Kusinang Bayan (gemeenschapskeuken). Bij de meeste gelegenheden, vooral tijdens de oogsttijd, organiseren de organisaties zo'n keukens voor wie deelneemt aan de Tanimang Bayan om te genieten van de pas geoogste groenten.
Een van de leden van People's Unified Strength wil meer doen van wat ze vandaag gedaan heeft: “Als we de Tanimang Bayan uitbreiden, kunnen meer gezinnen, vooral kinderen, voeden met voedzaam, veilig en biologisch voedsel."
Lees hier meer over het werk met onze partners in de Filipijnen.