CCNCI herdenkt de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars
3 juil. 2019
Het CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives – Klimaatcoalitie van basisgemeenschappen) herdacht, samen met andere milieuorganisaties en activisten, onlangs de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars, om zo de roep voor klimaatrechtvaardigheid en de bescherming van het milieu te versterken. Zij organiseerden diverse evenementen en mobiliseerden mensen.
(Klik op de foto's op deze groter te bekijken)
Op de Dag van de Aarde trokken meer dan 800 mensen naar het Arroceros Forest Park in de stad Manilla om deel te nemen aan diverse activiteiten zoals fietsen, kunstworkshops, zang- en dansvoorstellingen en lezingen over verschillende thema’s zoals klimaatverandering, biologische landbouw en veganisme. Organisatoren zetten standjes op met interactieve activiteiten om mensen voor te lichten over verschillende milieuproblemen en wat ze kunnen doen om bij te dragen aan de bescherming van het milieu.
De stand van CCNCI toonde infographics over klimaatverandering en foto's van praktijken uit verschillende gemeenschappen om zich beter aan te passen aan de klimaatverandering. Kinderen en personen met een handicap maakten kunstwerkjes over de klimaatverandering.
De organisatoren kozen er dit jaar voor om het evenement in het Arroceros Forest Park te organiseren, in een poging om het te redden van een dreigend gevaar van vernietiging. Men wil namelijk ruimte maken voor commerciële activiteiten en de bouw van een gymnasium. Het park van 2,2 hectare wordt beschouwd als de laatste long van Manilla. Gelegen naast de Pasig-rivier, telt het meer dan drieduizend, voornamelijk inheemse bomen, verschillende vogelsoorten, vuurvliegjes, vleermuizen, insecten, knaagdieren en reptielen.
De Wetenschapsmars werd aan de Universiteit van de Filippijnen georganiseerd met als thema: “Wreek onze riffen en bossen”. De mobilisatie van dit jaar concentreert zich op de vraag om de riffen en bossen van het land te beschermen tegen destructieve mijnbouw- en ontginningsprojecten, zoals het inpolderingsproject van de Baai van Manilla.
CCNCI heeft, samen met andere progressieve groepen, actief campagne gevoerd tegen het inpolderingsproject, omdat dit waarschijnlijk tot aanzienlijke nadelige milieu- en sociale effecten zal leiden. Volgens de vissersgroep Pamalakaya (nationale federatie van kleine vissersorganisaties in de Filippijnen) zullen 420 hectare productieve viswateren worden omgevormd tot een commerciële en industriële terwijl minstens 7.000 vissers en arme gezinnen in steden zullen worden ontheemd en getroffen.
Verschillende studies tonen aan dat het inpolderingsproject bodemdaling zal versnellen (een geleidelijke bezinking of plotse verzakking van het aardoppervlak). Hierdoor zal de kwetsbaarheid van het gebied vergroten voor overstromingen, stormvloeden en zeespiegelstijging.