Week van de Vrijwilliger
29 févr. 2020
Van 29 februari tot 8 maart is het Week van de Vrijwilliger.
Elke dag zetten we een fantastische Solidagro-vrijwilliger in de kijker!
- Koen Van de Merckt (29/02)
- Anna Van Landeghem (01/03)
- Maikel Vlaeminck (02/03)
- Kobe De Maeyer (03/03)
- Stefanie Vereecken (04/03)
- Cathy De Smedt (05/03)
- Raf Van Oost (06/03)
- Paul Verbeke
Paul Verbeke
Via mijn vrouw Lynn, die vrijwilliger is bij de zuster-organisatie Dwagulu Dekkente, leerde ik 4 jaar geleden Solidagro van dichterbij kennen. Eerst hielp ik als vrijwilliger bij de ontwikkeling van de nieuwe website, maar al snel deed ik verschillende vertaalopdrachten, zowel mondeling als schriftelijk. Uiteindelijk werd ik ook lid van de Algemene Vergadering en ook van de Raad van Bestuur. In 2019 nam ik deel aan een internationale vormings- en uitwisselingsweek van Solidagro, Viva Salud en Kiyo in Senegal. Daar zag ik met mijn eigen ogen de resultaten van het werk van Solidagro op het platteland in de omgeving van Toubakouta. Groepen van vooral boerinnen toonden fier hun moestuinen, die een kleine oase zijn in het dorre Sahellandschap. Vooral ook de bewaarloods voor uien en de verwerking van diverse landbouwproducten tot bv. sap, confituur, gedroogde vruchten, zeep, veevoeder enz… vond ik bijzonder interessant. Dat biedt extra werkgelegenheid in de regio, creëert toegevoegde waarde en vooral blijven voedingsmiddelen langer houdbaar en dus beschikbaar in droge perioden.
Het werk van Solidagro rond voedselzekerheid spreekt me sterk aan. Ik geloof er in dat agro-ecologische technieken en een sterke landbouwpolitiek de beste garantie zijn voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen op het platteland in Afrika en elders. Het is fijn om er als vrijwilliger een steentje (hoe klein ook) toe bij te dragen om dit te realiseren.
Voor mij is het belangrijk om solidair te zijn met mensen die het minder breed hebben, zowel hier in België als verder weg. Het vrijwilligerswerk bij Solidagro maakt het mogelijk om dat, hoe beperkt ook, in de praktijk te brengen.
En omdat de boog niet steeds gespannen moet staan, vind ik het ook leuk om deel te nemen aan de Quiz van Dwagulu, het West-Afrikaans eetfestijn en tal van andere leuke activiteiten …
Paul
06/03/2020: Raf Van Oost
Raf Van Oost is al enkele jaren vaste vrijwilliger bij Solidagro. Elke vrijdag komt hij het Solidagro-team versterken, maar daarnaast is hij ook op tal van andere Solidagro-activiteiten aanwezig. Merci voor je aanhoudende inzet, Raf!
05/03/2020: Cathy De Smedt
Cathy is sinds enkele jaren een fantastische aanwinst bij Dwagulu Dekkente. Intussen zet ze zich ook steeds meer in voor Solidagro en is ze van plan dit engagement enkel nog te versterken. Bekijk snel haar filmpje om te weten waar ze zoal mee bezig is, en laat vooral haar enthousiasme aanstekelijk werken.
>>> https://www.facebook.com/ngoSolidagro/videos/241047016909181/
04/03/2020: Stefanie Vereecken
Hey iedereen!
Mijn naam is Stefanie (19 jaar) en ik mag met veel trots zeggen dat ik sinds kort vrijwilliger ben bij Dwagulu Dekkente. Zo heb ik Solidagro ook leren kennen. In de zomer van 2019 ben ik samen met 13 andere, geweldige jongeren vertrokken op inleefreis naar Senegal. Tijdens deze 3 weken heb ik de tijd van mijn leven gehad. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt. Tot op de dag van vandaag heb ik ook nog altijd contact met de jongeren uit Senegal en Gambia. Ik wil echt terug! Maar gelukkig voor mij komen er een paar jongeren deze zomervakantie naar België. Dan is het mijn beurt om hen wegwijs te maken doorheen ons landje.
Deze inleefreis heeft mijn leven echt veranderd. Doorheen de voorbereidingsweekends voor de inleefreis heb ik enorm veel bijgeleerd. We kregen eens iemand op bezoek die kwam spreken over kinderrechten en wat de verschillen zijn tussen Afrika en België. Verder kwamen allerhande thema’s zoals agro-ecologie, bio-landbouw en afvalverwerking uitgebreid aan bod. Ook in Senegal zagen we waarom Solidagro zo belangrijk is voor de plaatselijke bevolking. Solidagro helpt hen om beter aan landbouw te doen zodat ze ervan kunnen leven. Na mijn inleefreis besefte ik al snel dat ik nog lang niet bij deze organisatie weg wilde. Dit mooie avontuur kon en mocht nog niet voorbij zijn. Alle toffe herinneringen wou ik zo lang mogelijk bij mij houden. Uiteindelijk heb ik beslist om mij aan te sluiten als vrijwilliger bij Dwagulu Dekkente. Nu zit ik in de werkgroep evenementen en het is echt geweldig! Binnenkort organiseren we het eetfestijn, de quiz en tal van andere leuke evenementen.
24 februari was ik jarig en heb dan ook beslist om een inzamelactie op te richten op Facebook om Solidagro te steunen. Momenteel heeft dat 45 euro opgeleverd. Het lijkt misschien niet veel maar alle beetjes helpen. Ik ben alvast mega content dat ik vrijwilliger ben geworden! Ik kan heel moeilijk beschrijven wat het met mij doet maar soms geeft het me echt kriebels van blijdschap. Ik wil zo graag terug naar Senegal. Misschien op een dag…
03/03/2020: Kobe De Maeyer
Dankzij Solidagro kregen jongeren in Sint-Niklaas intussen bijna een jaar geleden een stem om op te komen voor hun toekomst en zo lokale politici wakker te schudden om samen de klimaatproblematiek aan te gaan. Geïnspireerd door de nationale marsen van Youth For Climate in Brussel kreeg ik samen met 2 vrienden van me het idee om de klimaatbetogingen lokaal te trekken in de hoop dat Sint-Niklazenaren en politici ook hier aan de levende lijve onze urgente boodschap konden voelen. Met de nodige praktische hulp en steun van Solidagro en jeugdcentrum Den Eglantier trokken we zo door het hart van Sint-Niklaas en overtuigden we honderden jongeren om ons te volgen.
Na dit engagement besloot ik om samen met Solidagro deze boodschap te blijven verkondigen en als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dit niet alleen omdat ik geloof in het effect van agro-ecologie en de buitenlandse projecten die Solidagro opzet, maar vooral ook omdat ik geloof in de kracht en de kern van de organisatie. Hun missie om niet alleen hier maar ook in andere contexten elders mensen een stem en een oplossing te bieden om op te komen voor een duurzame toekomst. Dit is volgens mij de juiste stap richting de wereld waarin jongeren zoals ik zouden moeten kunnen leren, kunnen ontdekken en waar ze uiteindelijk ook écht volwassen kunnen worden.
02/03/2020: Maikel Vlaeminck
Ik ben Maikel Vlaeminck, 30 jaar en kwam in 2011 in contact met Solidagro. Op dat moment werd me als student Groenmanagement een stagemogelijkheid aangeboden in de Filipijnen onder meer bij Alcadev (Alternative Learning Center for Agricultural and Livelihood Development, Inc ). Naar aanloop van deze 2 maanden durende stage werd ik begeleid door Solidagro. Als jonge kerel was dit mijn eerste grote stap in het onbekende samen met een medestudent. Deze ervaring was een enorme levensles waardoor ik een volledig ander beeld kreeg over hoe de wereld effectief in elkaar zit: neen, het is niet steeds rozengeur en maneschijn. Het besef dat er mensen moeten overleven in omstandigheden die wij ons zelfs niet kunnen voorstellen gaf me een totaal andere kijk waardoor ik anders in het leven ging staan. Deze beleving zorgde voor een oprecht respect voor de Filipijnse bevolking en voor Alcadev.
Dit motiveerde me om ook zelf mijn steentje bij te dragen om mensen in dergelijke situaties hoop te geven, hen te laten beseffen dat er mensen aan hen denken en er mee voor te zorgen dat ze niet alleen zijn. Via Solidagro tracht ik via kleine dingen steun te bieden aan het opkomen voor de rechten van de mensen in onderdrukte omstandigheden. Door mijn bezoeken aan hun partner in de Filipijnen deel ik ook kennis en informatie met ze achteraf.
Sinds mijn eerste ervaring probeer ik steeds terug te keren naar Alcadev, intussen was dit al 4 keer het geval en in 2020 zou ik graag een 5de keer de oversteek maken. Deze school waar ik verblijf bestaat uit lumads (=inheemse volkeren) die voortdurend onder druk staan van de overheid en milities vanwege de rijkdommen in de bergen en het regenwoud. Ik leef er telkens een maand mee met de bevolking volgens hun gewoonten en tradities: drinken en wassen aan een bron, eten met de handen, slapen op de grond en werken op het land met de studenten. Ondanks de druk van de overheid en de risico’s blijf ik volhouden om deze mensen te steunen, ze verdienen het!
01/03/2020: Anna Van Landeghem
Hey iedereen!
Mijn naam is Anna, een 21-jarige studente Sociaal Werk op HoGent. En ik ben een trotse vrijwilliger bij Solidagro!
Ik ben vrijwilliger geworden in 2017 (of 2018, ik twijfel al oepsie) en dit door gewoon casual jaarlijks te helpen bij de grote beker inzamelactie tijdens Villa Pace. Elk jaar opnieuw zeg ik "Stefanie (en nu Nele), zet mij op die laatste twee uren op de zondag. Ik zal mijn charmes nog is bovenhalen en we gaan da knallen". En zo leuk dat dat is om te doen!
Daarnaast heb ik mij net bijgevoegd in het Algemenere Vergadering team. Op die twee manieren blijf ik betrokken bij de organisatie.
Solidagro is een organisatie die, zonder dat ze het misschien doorhebben, ook mij al veel geholpen heeft. Zo ben ik een maandje terug van de grootste en meeste confronterende ervaring van mijn leven. Ik heb een buitenlandse stage gedaan in de Filipijnen. Dit is een ervaring die ik nooit meer zou kunnen vergeten en heeft een gigantische impact gehad op mij. Solidagro hebben ook banden met de Filipijnen en ik ben die mensen dan ook opnieuw gaan bezoeken na dat ik ze had ontmoet op het Empowermentweekend. Daarnaast hebben ze mij geholpen bij het voorbereiden van deze trip en al mijn vragen beantwoord.
Anna ging aan de slag bij Gabriëla, een partner van Viva Salud in de Filipijnen.
Deze week is het de week van de vrijwilliger. Hier willen ze mij bedanken, maar ook ik wil hen bedanken voor de wederzijdse hulp. Ik kan maar één dingen zeggen, join the club en word mee vrijwilliger. Het is echt een super toffe bende waar ik mij elk jaar super goed heb!
Warme groetjes,
Anna
29/02/2020: Koen Van de Merckt
‘Defend the defenders’, helaas is het nog steeds nodig om wereldwijd mensen die onderdrukt worden omdat ze opkomen voor hun rechten te verdedigen en ondersteunen. Als vrijwilliger bij Solidagro kan ik dit op verschillende manieren en met concreet resultaat doen.
Als begeleider van de inleefreis naar de Filipijnen mocht ik vorig jaar een groep hogeschoolstudenten een maand lang laten kennismaken met de Cordillera en de plaatselijke bevolking die er strijd voor zelfbeschikkingsrecht en een eerlijke landbouw en gezondheidszorg. Onze reis was niet enkel voor de studenten een leerrijke ervaring, we staken ook een hart onder de riem van de verschillende lokale organisaties die er, met de steun van Solidagro, werken.
Ook hier in België kan ik als vrijwilliger mee het verschil maken, nadenken over de organisatietoekomst in de Algemene Vergadering, samen met een enthousiaste groep meelopen met ballonloop, acties opzetten, gaan getuigen over de mensenrechtenschendingen in de Filipijnen en ondertussen ook al de fakkel (nog niet helemaal) overdragen aan mijn dochter.
Naast de inspanningen voor een meer solidaire en rechtvaardige voedselvoorziening wereldwijd is me engageren bij Solidagro ook deel uit maken van een warme gedreven groep mensen, die samen werk maken van een transitie naar een meer duurzame, solidaire en rechtvaardige samenleving. Hier en in de rest van onze wereld.